Skocz do zawartości

X3 F25 2.0d xd - kontrolki abs, trakcja, cisnienie w oponach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Bmw x3 f25 z 2013 roku, zakupione jako nowe pod koniec 2014r.

Od jakiegoś czasu zapalają się sporadycznie po uruchomieniu zimnego silnika następujące kontrolki, ktore gasna po ponownym odpaleniu. Domyslam sie ze moze miec to zwiazek z myciem auta. Akumulator zmieniony na nowy 3 tygodnie temu - nie pomoglo. Jak nie myje auta to problem sie nie powtarza. Ostatnio zapalila sie tez sama kontrola trakcji przy szybkim cofaniu. We wtorek stawiam ponownie do aso, bo auto na gwarancji. Moze jakies sugestie?

Tak to wyglada: https://imgur.com/a/vd2GP

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tak miałem, jak czujnik ABS wariował. U ciebie po myciu wilgoć itp.To są też objawy padającego xdrive, jest na forum to szeroko opisane.
Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wchodzisz na forum BMW X3, ale poprzedniego modelu E83 i tam jest zaraz raczej na początku założony wielostronicowy temat: X-DRIVE - SLYNNA ZEBATKA CENTRALNEGO DYFRA .

Tam jest wałkowany temat kontrolek.

Ja wiem po swoim doświadczeniu z kontrolkami, że może być coś innego, niż xdrive.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
A to to widziałem, ale to nie ma innych objawów, żadnego szarpania, żadnego dźwięku, jakby sama elektronika bez uszkodzeń mechanicznych, poza tyl auto mam od nowości i niecałe 110tyś to chyba jeszcze nie czas na xdrive? Auto nigdy nie używane w terenie, tzw bulwarówka ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie też winna była elektronika czujnik ABS. :D
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
No i potwierdziło się, winny był czujnik abs w tylnym prawym kole. Szkoda, że wyszło to dopiero po wymianie akumulatora za 1700zl.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli tak jak pisałem dużo wcześniej. Grunt, że usterka usunięta :cool2:
Benzyna zamiast krwi...