Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam 3ke E46 2000R Touring 2,0D 136KM Manual. Nie wymieniłem na czas padającego dwumasa i pękł mi wał (to pięta achilesowa silników M47 i M47N). Remontu nie zamierzam robić a chcę wymienić silnik. Skoro M47* do najlepszych nie należą to myślę o SWAPie na 3,0D. Robił już ktoś taka transformację? Czy wstawiając 204 konną wersję muszę wymienić więcej organów czy tyle samo co w przypadku 184 konnej wersji? Potrzebne mi informacje jakie organy muszę jej przeszczepić oprócz samego silnika, typu komputer, wiązka komputera, skrzynia, wał napędowy, dyfra, wydech, chłodnica... Fajnie by było jak by znalazł się tu ktoś kto robił to w swoim aucie i napisał by jakie rzeczy należy przełożyć. Jeżeli nie będzie z tym za dużego zachodu będę szukał na szrotach takiej e46 ze sprawnymi organami :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

akurat chłodnica jest ta sama ....

jeśli masz możliwość to bierz całe 3,0d 204 KM ....

mocowanie są wszystkie te same , i tak jak wspomniałeś komputer ale jeszcze licznik i parę innych pierdółek i znajomość elektroniki bo tu będzie problem .... ale da radę .... :cool2:

aha będziesz robił to oczywiście sam , bo jeśli myślisz że ktoś Ci to zrobi za rozsądne pieniądze to się mylisz ... wtedy bardziej się opłaca sprzedać i kupić 3,0 D...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Witam

Naturalnie przy takich planach wychodzi się z założenia że się da to zrobić.

I tak właśnie jest.

Jednak należy wziąć pod uwagę wiele istotnych faktów.

Zawieszenie w 3 litrówce jest inne.

Układ hamulcowy inny.

Układ zasilania w paliwo inny.

Komputer inny.

Instalacja elektryczna inna.

Przeniesienie napędu inne.

Wiele e46 z 3 litrowymi silnikami czy 184 konie czy też 204 ,szły w automacie. Więc co jest oczywiste zmiana kompa ale i jego przekodowanie do manualnej skrzyni....

Właśnie skrzynia również inna.

Grzebię trochę w tych autach ,trochę naprawiam trochę psuję..... Na wiele pytań znam odpowiedź na jeszcze więcej nie znam.

Jednak gdyby przyśnił by mi się sen o przekładce w e46 z m47 na m57n zapewne obudził bym się z krzykiem zalany potem.

Dobrze Ci radzę.............. zapomnij i odpuść. Kup drugi taki sam silnik ,napraw stary. Jeśli chcesz więcej mocy ..... sprzedaj auto dołóż grosiwa i kup te wymarzone 3 litry.

Pamiętaj że nie wyjdzie cię to taniej. Nie ma takiej opcji. To znaczy nie licząc własnego czasu i pracy uda się taniej mając dawcę całego anglika . Jednak nie będzie to projekt godny uwagi, tylko ulep i straszny drut.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

dokładnie tak jak koledzy piszą lepiej odpuść sobie zamontuj silnik taki jak był sprzedaj i kup 330d bo zabawa w przekładanie gratów troszku kosztuje jeśli chcesz aby to miało ręce i nogi to tak jak wyżej

słupek z osprzętem i skrzynią

układ napędowy

hamulce

pompa podprogowa

zegary

itp

policz dokładnie według mnie plus minus 7-8 tyś same graty plus robota, a zawsze to będzie z vinu 320d 136ps ale decyzja należy do Ciebie jak dla mnie impreza nie warta zachodu!!

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

Właśnie skrzynia również inna.

skrzynia do 184KM pasuje na pewno od 5-biegowego 320d 150KM, a czy do 204KM pasuje od 6-biegowego 320d 150KM?

Opublikowano
a czy do 204KM pasuje od 6-biegowego 320d 150KM?

Nie pasuje.

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

Po konsultacji ze swoim mechanikiem i po przeczytaniu waszych postów wybiłem sobie z głowy przekładkę z m47 na m57*. Będę szukał dawcy organów na niemieckich szrotach i przeszczepie serducho na takie jakie powinno być czyli m47.

Temat zamknięty!

Dzięki za wypowiedzi i Pozdrawiam!

• 5 lat później...
Opublikowano
Witam serdecznie mam kilka pytań związanych z przekładką silnika. Szukalem na roznych forach ale nie znalazlem konkretnie takiego przykladu jak ja chce zrobic. Tak jak w tytule m47n na m57. Wiem, że zaraz posypią się komentarze ze lepiej m57n ale mam taki silnik i już :) a więc robić będę sam. Mój samochód jest z 2002r a dawca jest też poliftowy egzemplarz ze wcześniej wspomnianym silnikiem m57. Czy ktoś już praktykowal taka przekładke i może się wypowiedzieć co i jak? Czy są jakieś wspólne podzespoły ? Co poza silnikiem osprzętem potrzeba? Czekam na otwartą dyskusje. Z góry dziękuję za wypowiedzi :)
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Czy do mojej budy podejdzie silnik m57n i czy jak mam skrzynię automatyczną GM 5L40E to musiałbym zmienić np na automatyczną od m57n bo ta może nie pasować bądź nie wytrzymać ?

Co jeszcze z takich rzeczy prócz silnika i skrzyni biegów musiałbym zmienić u mnie żeby to wszystko pasowało ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tam też podejdzie :wink: jeździ taki jeden co ma skromne 413km i 926nm :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z chęcią zobaczyłbym na żywo co taki kompot potrafi :wink: a pewnie dużo :cool2: tylko później średnio jeździ się swoim autem przez kilka dni :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawsze znajdzie się ktoś szybszy, ale wg mnie nie o to chodzi, tylko o zdziwienie jak taki "zwykły" brzydki :lol: kompot przyspiesza :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 rok później...