Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic się nie bój ,poduszka Ci nie wystrzeli tylko tak jak pisali koledzy wyżej odepnij akumulator odczekaj 15-20min i działaj max 1-1,5 godz roboty przy spokojnym i ostrożnym podejsciu do całej operacji :cool2:

Wracając do kierownic druga aukcja tą którą podałeś to kierownica Performance bez wyświetlacza więc tą odpuść od razu

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

a jest może poradnik krok po kroku jak zrobić?:)

kulfon3- gdzie kupiłeś kierownice i za ile, jeśli to nie tajemnica:)

jeszcze jedno pytanie/ czy kierownica do e90/e91 pasuje do e92?

Opublikowano

zacho a te swoją starą będziesz sprzedawał?

podłącze sie do tematu- w mojej mam dość mocno zużytą blende kierownicy i szpeci mi to wnętrze. Taniej wyjdzie wymiana samej blendy czy to praktycznie tyle samo bedzie kosztowac co cała kierownica ? Nie potrzebuje Mpakietowej, może być zwykła :)

Opublikowano

zacho, tu masz filmik jak się demontuje kierownicę - łatwizna:

Ta z ebay to jest do piątki, nie będzie pasować.

Vapor, nowa blenda to 200-400zł

Opublikowano

ok, dzieki.

a ktoś z was ma link do kierownicy jakies szukam? ale chociaz namiary gdzie mogę kupić w dobrej cenie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jest może poradnik krok po kroku jak zrobić?:)

kulfon3- gdzie kupiłeś kierownice i za ile, jeśli to nie tajemnica:)

jeszcze jedno pytanie/ czy kierownica do e90/e91 pasuje do e92?

ta moja kierownica,która tak Ci się podoba to jest właśnie kierownica M3 obszyta i pogrubiona :) dlatego to samo radziłem Tobie zrobić.masz fajną kierę,po co wywalać kasę na nową jak możesz swoją obszyć.poza tym te poliftowe łopatki/manetki wyglądają o niebo lepiej niż te przedliftowe.

co do drugiego pytania to kierownice e90-e93 są takie same.będą pasować.

Opublikowano

kulfon, a gdzie ją obszywałeś? pogrubiałeś może przy okazji? przyznam się, ze nie zależy mi żeby wydać dużo kasy:)

aa i u Ciebie obszycie maiło sens, ponieważ miałeś seryjnie kierownice M-pakiet.

mimo wszystko ta mega mi się podoba, co w ogóle myslicie? potargowałbym się trochę

http://allegro.pl/kierownica-bmw-e90-e92-e93-m-pakiet-lopatki-nowa-i5007055276.html

Opublikowano
Te co wkleilEs to sa obszywane uzywane. Odradzam m-plakietowa dziurkowana. Lepsza jest sport z gladkiej skory. Przy demontarzu trzeba ciac gume w oslonie.
Opublikowano
Przy demontarzu trzeba ciac gume w oslonie.

Nic nie trzeba ciąć, przebija się osłonkę dziurki cienkim narzędziem, pozostaje ślad który trudno dostrzec nawet na zdjętej kierownicy a na założonej jest całkowicie niewidoczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odradzam m-plakietowa dziurkowana. Lepsza jest sport z gladkiej skory.

w czym jest lepsza? m-pakietowa z perforacją jest najgrubsza.moim zdaniem to jest właśnie najlepsza kierownica,którą BMW przewidziało do E90 ( poza performance).pewnie i przyjemnie się ją trzyma.

Opublikowano
Grubosc dziurkowanej jest taka sama jak gladkiej. Dziurkowana jest kiepska w dotyku. Na dodatek w te dziurki wchodzi brud I ciezki sie ja czysci. Gladka skore mozna latwo utrzymac w czystosci I jest przyjemniejsza w dotyku. Jak chcesz koniecznie dziurkowana to kup sobie jakas nakladke skorzana z gladkiej skory sa po 100zl. Ale wtedy bedzie to brzydko wygladac.
Opublikowano

Wydaje mi się że jednak M jest grubsza - mam obie to zaraz zmierzę. W każdym razie wyraźnie inaczej, lepiej się ja trzyma, mniej się ślizga, ręce lepiej leżą bo jest jakby lepiej wyprofilowana.

Co do brudu - w moim poprzednim aucie kierownica M była od nowości, zanim je ukradli przejechała bodaj 160tys i wyglądała cały czas jak nowa. Sportowa też nie jest gładka, faktura skóry jest leciutko pomarszczona, ona tez jest bardzo wygodna ale jednak nie tak jak M.

I w E46, i w obecnym E90 zmieniłem kierownice na wersje M i był to najlepszy zakup jaki zrobiłem do auta.

Edit: obwód wieńca - sportowa 11cm, M 11,5cm. Niby niewiele ale się czuje.

Opublikowano
Moim zdaniem jeżeli bierzesz pod uwagę kierownice obszywane (nie ORI), to równie dobrze możesz obszyć swoją dokładnie tak jak chcesz (przeszycia, pogrubienie, itd.) a koszt będzie zdecydowanie niższy. Z tego co pamiętam sporo osób robiło to w firmie Carsdream i było zadowolonych (cena pewnie ok 300-500zł).
Opublikowano (edytowane)
@up

Oczywiście że tak, oryginalna nie miała takich przeszyć.

Tak wyglądają oryginalne:

http://allegro.pl/bmw-e90-e91-e92-e93-m3-kierownica-lopatki-jak-nowa-i5082362335.html - po lifcie

http://allegro.pl/bmw-3-e87-e92-e93-e90-kierownica-skorzana-m-pakiet-i5011562608.html - przed lift

Niezupełnie - pierwsza to M3, druga M-pakiet. M3 chyba nie pasuje do nie-M3. Chociaż jak u kulfona działa to widać pasuje, tylko przyciski multifunkcji zmienić, albo i nie.

zacho, wszystkie od tego sprzedawcy z ebay są używane obszyte na nowo - jest to napisane w opisie aukcji, kierownica jest na wymianę lub wysyłasz im swoją.

Minusem obszywania jest to że trzeba zdjąć i wysłać, i jesteś bez auta. Też kiedyś wysyłałem do Carsdream, obsługa bez zarzutu ale dobrze byłoby zobaczyć wcześniej materiał, a tak widzisz dopiero po robocie.

Edytowane przez Bugs
Opublikowano

Panowie u mnie przyznaje zmienia się jak w kalejdoskopie, chyba faktycznie bezsnesu kupować jak można to samo zrobić na swojej.

W ogóle zajarałem się żeby obszyć wszystkie elementy (te drewniane) alkantarą.

Póki co chce się jednak skupić na kierownicy. Decyzja racej :idea: zapadła na obszycie jej, przy okazji chcę wymienić osłonę którą podaje w linku:

http://allegro.pl/bmw-x1-e87-e90-oslona-blenda-kierownicy-m-pakiet-i4998254969.html

Pytanie czy będzie ona pasowała, bo z tego co widzę to pasuje do prawie wszystkich modeli, a nie ma E92:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

fajnie wyglada:) a gdzie robiłeś i jakie koszty?

kulfon, jak patrze to kierownica od m-pakietu ma trochę inny kształt, więc na oko wydaje się, że ta blenda nie będzie pasować...

PS. z tego co wiem jak się wymienia kierownice to wywala błędy na komputerze, czy coś wiecie na ten temat?

Opublikowano

kulfon, jak patrze to kierownica od m-pakietu ma trochę inny kształt, więc na oko wydaje się, że ta blenda nie będzie pasować...

PS. z tego co wiem jak się wymienia kierownice to wywala błędy na komputerze, czy coś wiecie na ten temat?

Tak jak piszesz wywala błąd i musisz usunąć inpą :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

na Twoje oko może nie,ale w rzeczywistości tak.