Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeprowadzał ktoś taka operację? Mam standardową kierownice z trójkątna poduszką + multifunkcja. Chciałbym zmienić na sportową z okrągła wypukłą poduszką + pikowana skóra na bokach. Sportowa kierownica też z multifunkcją/

1. Jak sie demontuje poduszkę i kierę?

2. Czy wystarczy odpiąc stara i podłaczyć nową? Nie trzeba nic kodowac?

3. Zauważyłem, ze są różne raodzaje przycisków po prawej stronie, jeden typ kierownicy ma krzyżyk i romb a drugi rodzaj kiery ma przycisk do zmieniania płyt i zakmnięcie obiegu zamkniętego w aucie. Rozumiem, ze samo działanie jest takie samo i różnią sie jedynie piktogramami?

P.S. Oddam swoją seryjną kiere albo sama poduszke gdyby ktoś chciał

http://moto.allegro.pl/item953483654_kierownica_multifunk_bmw_e90_e91_poduszka_airbag.html

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

w obudowie poduszki (można tak powierzeć) są 2 otworki nie widać ich bo niczym nie różną się od całej obudowy - można je wymacać palcem - będzie troche bardziej miękko - średnca to 5-10mm w nie trzba włożyć coś np. śrubokręt i zwolnić zatrzaski - otworki są zloalizowane w miejscu gdzie od przodu są ramiona (to na godzinie 9 i 3 mniej więcej na środku)

ale czy będzie poducha bez problemu dzialać i sterowanie to niestety nie wiem :(

Opublikowano
Przeprowadzał ktoś taka operację? Mam standardową kierownice z trójkątna poduszką + multifunkcja. Chciałbym zmienić na sportową z okrągła wypukłą poduszką + pikowana skóra na bokach. Sportowa kierownica też z multifunkcją/

Hmmm... Mam do Ciebie pytanie - bo jesteś pierwszą osobą, która zdaje się mieć taką samą kierownicę jaką mi się udało znaleźć: tzn. wersja sport (z chromowanymi wykończeniami (ale nie całym panelem przednim)) i z pikowanymi bokami (jak w kierownicy M). Nie udało mi się nigdzie więcej takiej kierownicy znaleźć poza jednym gościem, który mi ją sprzedał używaną. Zastanawiałem się zatem czy to wersja podgrzewana kierownicy czy może składak z dwóch (z M i ze sporta)? Ale oglądałem ją mega dokładnie i nie widać na niej żadnej kombinatoryki więc przyjąłem, że nawet jak była składana z dwóch (+ oczywiście oryginalny airbag) to nie ma to znaczenia bo wszystko pięknie się trzyma kupy.

No i pojawiłeś się Ty :-) z identycznym opisem (masz może jej fotę)? Więc może wiesz coś więcej na temat modelu tej kierownicy (na realoem szukałem i nie mogłem też takiej znaleźć).

Opublikowano

ja mam standardową skórzaną z multifunkcja

a interesuje mnie taka:

http://moto.allegro.pl/item939430436_bmw_3_e90_e91_m3_m_pakiet_kierownica_bmw_1_e87.html

czym sie różni podgrzewana to nie wiem ale chyba z zewnątrz jej nie rozpoznasz. Nie pamietam już czy podgrzewanie kierownicy jest uruchamiane z przycisku na kierownicy czy przez przycisk pod radiem?

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

witaj, ja robilem taka zamiane:

1) nie ma potrzeby "kodowania"/uzycia kompa,

2) poduszka z "normalnej" nie pasuje do sportowej, poduszka z sportowej pasuje do M,

3) potrzebujesz jeszcze srodka przyciskow (nie wiem jak to opisac :?: :?: ) ale jak bedziesz probowal przelozyc "calosc przyciskow", ktore wygladaja "identycznie" to okazuje sie, ze jednak nie pasuja :?

jak masz wszystkie czesci i narzedzia to zajmie Ci to ~10min.pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Czyli szukasz "standardowej" z M pakietu. Ja nie chciałem właśnie znaczka M (uważam, że w 2-litrowym dieslu kombi to trochę na wyrost :-)), ale chciałem koniecznie mieć właśnie taką pikowaną. No i mam teraz coś takiego jak ta Twoja tylko z chromowanymi wstawkami jak w tej:

http://moto.allegro.pl/item945643100_bmw_e90_e91_e92_e87_sportpakiet_kierownica_air_bag.html

Jak odbiorę auto to zrobię fotkę...

Czyli nadal nie wiem czy to składak czy seria :-).

A co do uruchamiania podgrzewania kierownicy to jest do tego oddzielny guzik gdzieś na desce (według zdjęć z katalogu by wynikało, że gdzieś w okolicy włącznika świateł, ale to tylko moje przypuszczenia).

Opublikowano
Czyli szukasz "standardowej" z M pakietu. Ja nie chciałem właśnie znaczka M (uważam, że w 2-litrowym dieslu kombi to trochę na wyrost :-)), ale chciałem koniecznie mieć właśnie taką pikowaną. No i mam teraz coś takiego jak ta Twoja tylko z chromowanymi wstawkami jak w tej:

http://moto.allegro.pl/item945643100_bmw_e90_e91_e92_e87_sportpakiet_kierownica_air_bag.html

Jak odbiorę auto to zrobię fotkę...

Czyli nadal nie wiem czy to składak czy seria :-).

A co do uruchamiania podgrzewania kierownicy to jest do tego oddzielny guzik gdzieś na desce (według zdjęć z katalogu by wynikało, że gdzieś w okolicy włącznika świateł, ale to tylko moje przypuszczenia).

Sam przymierzam sie do takiej zmiany i powiem ze ta twoja mi sie widzi :mrgreen:

Wrzuć fotki czy czasami nie gryzie sie ten chrom z wstawkami aluminiowymi wewnatrz auta.

Opublikowano

Nie chcę się spierać bo nie wiem jak jest w E9X bo nie mam tu podgrzewania kierownicy.

Ale miałem w X5, Mam w Range Roverze ( notabene prawie BMW ) i Ojciec ma w X6 i wszędzie podgrzewanie kierownicy obsługuje się właśnie na niej. Przycisk jest na kierownicy w multifunkcji... Nie sądzę żeby E9X miało inaczej, ale pewny nie jestem.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

Amen :-)

Swoją drogą nadal nikt nie rozstrzygnął czy ta kierownica, którą udało mi się pozyskać to oryginał czy składak...

Opublikowano
witaj, ja robilem taka zamiane:

1) nie ma potrzeby "kodowania"/uzycia kompa,

2) poduszka z "normalnej" nie pasuje do sportowej, poduszka z sportowej pasuje do M,

3) potrzebujesz jeszcze srodka przyciskow (nie wiem jak to opisac :?: :?: ) ale jak bedziesz probowal przelozyc "calosc przyciskow", ktore wygladaja "identycznie" to okazuje sie, ze jednak nie pasuja :?

jak masz wszystkie czesci i narzedzia to zajmie Ci to ~10min.pozdr.

myśle, ze nie ma problemu niepasowania przycisków multifunkcji bo jeśli bede zmianiał to bede miał kompletną kierownice sportową, czyli koło kierownicy, poduszka i przyciski. Nic nie bedzie przekładane ze standardowej. Ale zeby zrobić akcje musze najpierw znależć kogos na moją standardową albo choć sama poduszkę.

Opublikowano
... jeśli bede zmianiał to bede miał kompletną kierownice sportową, czyli koło kierownicy, poduszka i przyciski. Nic nie bedzie przekładane ze standardowej. Ale zeby zrobić akcje musze najpierw znależć kogos na moją standardową albo choć sama poduszkę.

zastanow sie czy warto bawic sie w sprzedam/kupie, z racji tego, ze mialem wszystkie :D czyli trzy kierownice :D roznice sa nastepujace:

1) zwykla od sportowej ma srednice wieksza o ~1cm (nie wyczuwalne), sportowa ma taka sama srednice jak M,

2) znaczaca roznica pojawia sie w grubosci wienca, sportowa jest grubsza od normalnej, M jest jeszcze troszeczke grubsza od sportowej i 70% powierzchni ma w skorze perforowanej,

3) zaslpka maskownicy sporotwej od M rozni sie jedynie tym, ze w M masz tylko 1 kolor (czarny :D ) a na dolnym ramieniu znajduje sie maly znaczek "M".

Jakby nie patrzac, najwieksze i odczuwalne roznice sa w opisanym punkcie 2, a takie roznice mozesz sobie sam zrobic dajac kierownice do dobrego tapicera...wychodzi zdecydowanie taniej i chyba nawet lepiej bo mozesz zrobic sobie skorke o wygladzie oryginalu ale zdecydowanie przyjemnijeszej w dotyku...pozdr.

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Oj, z tym tapicerem się nie zgodzę. Ja mam obecnie kierownicę tak wykonaną i faktem jest, że skórka jest gruba i wysokiej jakości... Jednak to nie jest to samo co oryginalne obicie - końcówki skóry są po prostu podklejone, a w oryginale są zawinięte i schowane w kierownicę. Wprawdzie jest to od strony liczników więc się tego nie widzi jednak wodząc dłońmi po kierownicy to się czuje. No i kolejna sprawa, że nie jestem zwolennikiem "handmadedów" w autach tej klasy - chyba, że całość by poszła w individual, ale to zupełnie co innego.

A poza tym:

- grubość kierownicy ma kolosalne znaczenie w komforcie jazdy

- średnica jest zauważalna już na pierwszy rzut oka (wiem bo miałem obie kierownice obok siebie)

- skóra na zwykłej kierownicy jest siermiężna i twarda, ta na M jest delikatna i gruba

- kierownica to także element, który najczęściej się ogląda więc powinna być ładna, a tego o standardzie powiedzieć nie można...

Opublikowano
Oj,

A poza tym:

- grubość kierownicy ma kolosalne znaczenie w komforcie jazdy

- średnica jest zauważalna już na pierwszy rzut oka (wiem bo miałem obie kierownice obok siebie)

- skóra na zwykłej kierownicy jest siermiężna i twarda, ta na M jest delikatna i gruba

- kierownica to także element, który najczęściej się ogląda więc powinna być ładna, a tego o standardzie powiedzieć nie można...

tez jestem zwolennikiem (maniakiem) oryginalow ale odpowiedz na wszystkie punkty dalem w poscie wyzej: "DOBRY TAPICER" a nie czlowiek, ktory uwaza sie za tapicera lub wykonuje jego zawod...pozdr.

było:

Opublikowano
jakość skóry, dość twarda ale może i dzieki temu trwała w standardowej to jedno a wygląd sportowej, grubość i to oryginalne pikownaie to drugie. Oczywiscie lepiej miec sportową niż standardową tyko pytanie czy warto zapłacić za tą przyjemność ok 1000 PLN. Sportowa oczywiście nowa.

Opublikowano

Ee... Za samo koło zapłaciłem 500zł (używane w stanie idealnym), a airbagi po prostu wymieniłem 1:1. Jak sprzedam stare koło to kiera powinna mnie wyjść 200-300zł + montaż.

Co do "dobrego tapicera" to zwróć uwagę na to co napisałem - nie, że kierownica jest źle zszyta etc., ale że nie ma jak "pochować" elementów skóry w kierownicę bo nie jest ona do tego przygotowana.

Opublikowano
jakość skóry, dość twarda ale może i dzieki temu trwała w standardowej to jedno a wygląd sportowej, grubość i to oryginalne pikownaie to drugie. Oczywiscie lepiej miec sportową niż standardową tyko pytanie czy warto zapłacić za tą przyjemność ok 1000 PLN. Sportowa oczywiście nowa.

ja zmienilem u siebie z "normal" na nowe "m", calosc wyszla mi 2700 zl :mad2: ale efekt wizualny :cool2: przyklad z tapicerem dalem jako "opcje"...

było:

Opublikowano
czy tylko moja dziewczyna ciągle gada, ze jestem "pierdzielnięty", że ciągle wydaje kase na jakieś zbedne rzeczy do auta? :D

Opublikowano

Nie, moja tez jest nie zadowolona hehe :)

ostatnio jak kupiłem adapter do telefonu który oferuje tylko lądowanie za 400 PLN i dwa napoje sygnowane przez BMW to powiedziała ze zwariowalem hehehe ;)

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Ja moją żonę na razie przekonałem do kierownicy :-) - został mi jeszcze Alpine kit - nie będzie zachwycona, hehe...
Opublikowano

Ja mam jeszcze inny typ kierownicy do kompletu jak już drążymy ten temat

Kierownice sportową ale bez wypustek na kciuki

W specyfikacji jest pod nazwą:

0249 - Multifunction f steering wheel - wielofunkcyjność dla kierownicy

0255 - Sports leather steering wheel - kierownica sportowa ze skóry z poduszką

http://img707.imageshack.us/img707/6631/90323993.jpg

Co do tych przycisków po prawej stronie, że jeden typ kierownicy ma krzyżyk i romb a drugi rodzaj kierownic ma przycisk do zmieniania płyt i zakmnięcie obiegu zamkniętego w aucie to może jest różnica w tym jesli jest albo nie ma zmieniarki w samochodzie wyjeżdżajcy z fabryki?

Opublikowano
A nie kwestia rocznika?

Wątpie bo moja jest z końca 2005 a z 2006 są z tymi znaczkami więc wątpię. Prędzaj jakby te znaczki wystepowały od końca 2007 kiedy zaczęli wprowadzac zmiany kosmetyczne.

Opublikowano
Te przyciski to kwestia rocznika. Mam taka sama kierownice jak na zdjeciu, i powiem ze jezeli mialbym sie teraz decydowac, to lepsza jest ta z wypustkami na kciuki i czesciowo dziurkowana skora. Jezdzilem kiedys 1 w m-pakiecie z taka kierownica i lepiej lezy w dloni.
Opublikowano
A czy ktoś z was przerabiał temat dołożenia multifunkcji i tempomatu ??