Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników,

Nie znalazłem rozwiązania mojego problemu w otwartych wątkach, dlatego zdecydowałem się założyć nowy temat. Dwa dni temu wyjechałem autem z garażu na parking pod blokiem i po 4 godzinach stania na deszczu samochód już nie odpalił mimo kilku prób. Pompka paliwa pracuje, samochód od roku (odkąd go mam) nigdy nie miał problemów z odpalaniem. Silnik pracował równo i cicho, dobrze wkręcał się w obroty. Ani rozrządu ani vanosa nawet nie było słychać. Po podłączeniu komputera oczom ukazał się kod usterki:103 "sterowanie położeniem wałka rozrządu- nieprawidłowy stan końcowy wałka rozrządu po stronie wlotu". Usunięcie błędu zgodnie z przewidywaniem nie rozwiązało problemu. Silnik nie wykazuje żadnego znaku życia podczas próby uruchamiania. Na pierwszą myśl przychodzi mi awaria czujnika położenia wałka rozrządu lub elektrozaworu sterującego ciśnieniem oleju w vanosie. Mam nadzieję że to nie usterka mechaniczna samego vanosa albo rozrządu. Proszę o podpowiedź od czego zacząć i ewentualnie w jaki sposób właściwie zdiagnozować problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników po filtrem powietrza po stronie pasażera. Taka czarna pucha z pięcioma bezpiczenikami od wiązki silnika.

Kiedyś miałem podobnie, na deszczu tracił moc, rzucał dziwnymi błędami, a jak zgasiłem to już nie odpalał, palił bezpiecznik właśnie w tamtym miejscu - po izolacji wiązki problemy zniknęły - poparciałą na całym osprzęcie silnika.

Opublikowano
Dzięki za podpowiedź, jutro po pracy zajrzę do tych bezpieczników. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenia związane z takim problemem, proszę o kolejne podpowiedzi.
Opublikowano

Witam ponownie,

Sprawdziłem dziś wszystkie bezpieczniki i kostki od selenoidu i czujnika położenia wałka ssącego. Bez rezultatu. Kilka osób miało dziś okazję posłuchać prób uruchamiania silnika i wszyscy odnoszą wrażenie że silnik kręci tak jakby nie miał kompresji. W sobotę sprawdzę ciśnienie sprężania i ciśnienie oleju. Czy ktoś spotkał się kiedyś z sytuacją żeby vanos z dnia na dzień doznał mechanicznego uszkodzenia, lub przestawił się w jakiś sposób?