Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem posiadaczem BMW E91 (2007r.). Posiadam w podsufitce oświetlenie dla tylnich pasażerów lecz można je włączyć tylko poprzez załączenie całego oświetlenia wewnątrz z konsoli kierowcy. Jest to dla mnie troszkę utrudnienie ponieważ podróżując w nocy dzieci narzekają że jest ciemno i nie mogą same sobie włączyć lampek do czytania gdyż ich nie ma z tyłu. Pytanie moje brzmi tak

Czy jeżeli kupie na allegro konsolę z oświetleniem (z podsufitki) dla tylnich pasażerów taką która posiada lampki do czytania i możliwość załączania światłą tylko z tylu będzie pasowała w miejsce obecnej bez żadnych przeróbek czyli Plug&Play ????

Czy jednak trzeba przerabiać coś w kostkach czy instalacji aby tylni pasażerowie mogli włączać światło do czytania ??

Liczę na to że ktoś z was przerabiał już ten temat bądź zna odpowiedź na moje pytanie

Pozdrawiam i proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No plug&play to niestety nie jest. Tu masz link do stronki jak ktoś to odpalał. Do tematu są podpięte inne linki ze schematami. Czytaj i zapomnij o plug&play:(

P.s. sorry zapomniałem wkleić:)

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=255668

Edytowane przez Jack79
Opublikowano

Czyli bez większej dłubaniny w instalacji niema opcji aby to zrobić... :/ szkoda

Chociaż jeszcze zastanawiam się nad zmianą podsufitki na czarną m pakietową więc odrazu bym mógł to ogarnąć za jednym razem

Znacie może kogoś z okolic woj. Opolskiego lub Śląskiego kto zna sie na rzeczy i mógłby pomoc ??

Prócz samej lampki należy dokupić instalacje (przewody)?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co piszą to trzeba pociągnąć kable z przodu na tył i kupić lapkę z wtyczką ucięta albo wtyczkę. Co niektórzy piszą jeszcze że trzeba zakodować
Opublikowano
Zobaczę pierw muszę znaleźć odpowiednią podsufitkę a przede wszystkim kompletną
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Jestem posiadaczem BMW E91 (2007r.). Posiadam w podsufitce oświetlenie dla tylnich pasażerów lecz można je włączyć tylko poprzez załączenie całego oświetlenia wewnątrz z konsoli kierowcy. Jest to dla mnie troszkę utrudnienie ponieważ podróżując w nocy dzieci narzekają że jest ciemno i nie mogą same sobie włączyć lampek do czytania gdyż ich nie ma z tyłu. Pytanie moje brzmi tak

Czy jeżeli kupie na allegro konsolę z oświetleniem (z podsufitki) dla tylnich pasażerów taką która posiada lampki do czytania i możliwość załączania światłą tylko z tylu będzie pasowała w miejsce obecnej bez żadnych przeróbek czyli Plug&Play ????

Czy jednak trzeba przerabiać coś w kostkach czy instalacji aby tylni pasażerowie mogli włączać światło do czytania ??

Liczę na to że ktoś z was przerabiał już ten temat bądź zna odpowiedź na moje pytanie

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Hej.

Dokładałem taką lampkę.

Musiałem zrobić wiązke - nic trudnego.

Oprócz tego musialem zakodować licht pakiet.

Bez tego nie było sygnałów z FZD

Opublikowano
Szkoda że nie jesteś z okolic woj. Opolskiego lub śląskiego bo sam z tym nie dam rady
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda że nie jesteś z okolic woj. Opolskiego lub śląskiego bo sam z tym nie dam rady

Nie jest to jakies kung fu.

Kupujesz terminale, przewody - zaciskasz.

Montujesz w kostki

Przeciagasz nad podsufitowka, podlaczasz do FZD i do tylnej lampki.

Nastepnie NCS i dodajesz lichtpakiet na aktiv w FZD jeśli dobrze pamietam