Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam pytanie o możliwość przekładki skrzyni do mojej E90.

Mam wersję pre-lci 325D czyli ze skrzynią do 400nm

Chciałbym zamontować skrzynię z 330D.

Czy taka przekładka jest możliwa? Jeśli tak, to co jeszcze poza samą przekładką trzeba zrobić?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzi o same Nm to możliwe, że wystarczy dać mocniejszy konwerter, ale jaki konkretnie to nie wiem. Poszukaj info na zagranicznych forach.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szukałem, niestety nic nie znalazłem na ten temat.

Z tego co wiem, a przynajmniej z tego co ludzie piszą to, że 325D w mojej budzie w porównaniu do 330D różni się kilkoma rzeczami w samym silniku m.in wtryski itp. i przede wszystkim skrzynią.

No i tutaj właśnie rodzi się pytanie czy ta różnica jest na zasadzie, że skrzynia z 330D będzie pasować również do mojego silnika, czy jednak poza samą różnicą w skrzyniach różni się ich mocowanie itp.

Niestety nie wiem jak inaczej mogę to sprawdzić, a na tak zadane pytanie większość "specjalistów" w serwisach patrzy na mnie jakbym był upośledzony :mrgreen:

Opublikowano

Wtryski i głowica będą inne dla 325d Vs. 330d bo w pierwszym wtryskiwacze są elektromagnetyczne CR2 a w drugim "piezo" CR3 (czyli mają inną budowę/innyne nr. oem).

Sugerując się :arrow: http://www.realoem.com/bmw/enUS/select

Upraszczając mocowanie od strony silnika czyli blok oraz np. koło zamachowe są takie same w 325d i 330d ale oprócz skrzyni potrzebowałbyś wał oraz dyfer od 330d .... to tak od "strony mechanicznej".