Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co jest lekarstwem na słaby hamulec ręczny w e39 jeśli regulacja i nowe szczęki to za mało a hydrauliczny rękaw to za dużo ? Są jakieś aftermarketowe zamienniki hamulca ręcznego ? A może jakiś estetyczny hydrauliczny w miejsce oryginalnego i najlepiej z funkcją zaciągania na postoju w celu unieruchomienia auta ?

Od dawna planowałem zakup bmw...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeżeli szukasz ostrego ręcznego do zabawy (tzn. ma zadziałać zawsze kiedy pociągniesz) to na pewno nie na OE okładzinkach, hamulec postojowy jest mały, koło duże i zablokować go nawet na nowym zestawie będzie ciężko. Zestawy hydrauliczne są wpinane w ukł. zasadniczego hamulca, więc tu będą działać tylne klocki i tarcza, a ta już sobie z tym spokojnie poradzi. Zależy jaki zestaw kupisz, ale większość ma blokowaną zapadkę do utrzymania hamulca w pracy, czyli takie niby zaciągnięcie klasycznego i da się to regulować
Opublikowano
A czy jest jakiś model hydrołapy podobnej z wyglądu do hamulca pomocniczego zwanego ręcznym ? Nie chciałbym aby mi w cywilnym aucie sterczała laga pod kokpitem a jeszcze podejrzewam facet na przeglądzie będzie marudził .
Od dawna planowałem zakup bmw...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
facet na przeglądzie jak zobaczy hydrołapę, to Ci raczej przeglądu nie podbije, są takie jak klasyczny lewarek, ale na prawdę działają te z lagą, bo potrzebna jest określona siła którą trzeba zadziałać na siłownik