Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, mam małą prośbe do znawców BMW. W moim BMW E87 2.0d 143km padł silnik (obróciło panewke), kod silnika to N47D20A.

Stąd moje pytanie, czy są szanse, aby zamiast tego silnika wrzucić tam silnik od E46 - M47N (150km)? Lub silnik od wersji przed liftowej E87, 122-konny o oznaczeniu M47N2? Oczywiście chodzi mi o sam słupek, ponieważ cały osprzęt został. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma szans. To są zupełnie inne siniki. Jak byś chciał ładować kompletny M47 do auta N47 to też będzie dużo komplikacji. Najtaniej kupić to co miałeś.
Opublikowano
Tylko problem w tym, że szukam już takiego silnika już prawie dwa tygodnie i nic nie mogę znaleźć.. :/ Może macie jakieś kontakty gdzie mogę się dopytywać o taki silnik?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciężko kupić ten silnik drugi. Kase jaką wypadało by włożyć w ten drugi też jest spora. Na dzień dobry rozrząd koniecznie. Może lepiej rzeczywiście ocenić straty w starym i zobaczyć czy nie wyjdzie taniej naprawić go, jak się da.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To chyba nie jest jakas duża gorączka tych silników, czy jest ?

wiekszosc walow nie nadaje sie do szlifowania bo czopy sa miekkie - spytaj w warsztacie gdzie je szlifuja czy twoj sie do nich zalicza i rownoczesnie spytaj w ASO o dostepnosc panewek podwymiarowych

Opublikowano
DPF był tak zapchany albo całkiem odłączony, że paliwo cofało do oleju i padł 4 cylinder. Nie dojechałem nawet do domu 200km po kupnie auta :/ To może wiecie jaki koszt remontu takiego silnika?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to grubo. Uderzaj do sprzedającego, bo nieźle się wrypałeś:(
Opublikowano
Osoba prywatna, ale po kilku rozmowach z nim, wypiera się jakiejkolwiek wady ukrytej w aucie, zgania winę na mnie, że to ja nieprawidłowo go użytkowałem, w sensie ostrej jazdy, kręcenie pod czerwone na zimnym silniku.. :/ nic tylko pozostaje mi oddać sprawę do sądu, tylko, że wszystkie swoje pieniądze wydałem, a jeździć dalej nie ma czym :/
Opublikowano

Zawsze możesz sprzedać auto z uszkodzonym silnikiem jeśli nie masz kasy na drugi silnik z alledrogo.

Każdy kierowca kiedyś przez taka awarie silnika przechodzi więc kolego nie jest to koniec swiata.

Myśle jednak ze sprzedawca pojazdu od którego kupiłes powinien partycypować w kosztach naprawy.

Teraz silnik należy wyjąć i zlecić bieglemu rzeczoznawcy z zakresu mechaniki zbadanie usterki.

Potem z jego opinia idziesz do radcy prawnego który kieruje pismo do sprzedającego.

Jeśli sprzedający nie chce negocjować sumy to dopiero idziesz do sadu.

MADE IN PRL