Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie do znawców odnośnie klapy gaszacej w bmw e61 3.0d 231km. Gdzieś przeczytałem ze w niektórych nowszych bmw ta klapa oprócz tego że działa przy gaszenia sinika, również ma za zadanie zdlawienie silnika gdy ten osiągnie bardzo wysokie obroty (mowa tu o rozbieganiu się silnika ) czy klapa w naszych e61 również ma taką opcję? Z góry dzięki za odpowiedzi
Opublikowano
No ok próbujesz ale nigdy mi się to nie przytrafilo i nie wiem jak się zachowuje przy rozbieganiu auto z pilotem i przyciskiem a nie kluczykiem.czy wtedy naciśnięcie na przycisk spowoduje że ta klapa się zamknie. Bo silnik będzie pracował cały czas i czy system nie spowoduje że jednak się nie zamknie
Opublikowano
No teoretycznie tak ale pytam jak jest w praktyce. Miałeś taki przypadek ? Czy jeżeli silnik wskoczy na obroty to czy nacisniecie guzika spowoduje odcięcie prądu od klapy i wtedy ona się zamknie (bo na takiej zasadzie ona dziala). Dlatego pytam kogoś kto miał taki przypadek a nie teoretyków
Opublikowano
Tutaj nie ma filozofii,jezeli klapa jest sprawna to po wylaczeniu zaplonu automatycznie sie zamyka,mimo ze silnik będzie chodzil(mowimy tu o zapętleniu).Klapa jeszcze pelni funkcje podczas wypalania dpfa
Opublikowano
Klapa gąszaca zamyka się wraz z odcieciem zapłonu ale samozaplon spowodowany rozbieganiem silnika może wyrwac klapę zależy w jakim stopniu się roz biegał, jeżeli silnik się wkreci na bardzo wysokie obroty to turbina również a kto ma pojęcie wie jaka ogromną siłą turbo dmucha,a rozbiegany silnik przekracza znacznie maksymalnie dopuszczone obroty na obrotomierz
Opublikowano

Czy klapa gasząca powinna się aktywować po wyłączeniu zapłonu? Nie wiem czy to powinno tak być ale u mojej buni co jakiś czas nawet gdy kluczyki są wyjęte słychać z okolic przepustnicy jej działanie.

Pozdrawiam