Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w tytule zrobiłem regenerację maglownicy i jeden mechanik twierdzi,że podinno się odpowietrzać na zgaszonym silniku a drugi,że na zapalonym.Może ktoś dokładnie opisać jak to zrobić i jak poznać,że układ już jest odpowietrzony?

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi

Opublikowano
Nalewam stan oleju, robię pełne skręty, oleju ubywa i uzupełniam poziom. Po przejechaniu np odcinka 50km jeszcze raz sprawdzam stan i ewentualnie dolewam. W czasie pierwszego odpowietrzania zbiorniczek zakręcony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A po czym można poznać że układ jest zapowietrzony? U mnie czasami zdarza się przy szybki kręceniu np na pargingu w lewo prawo takie jakby wyłączenie się na chwile wspomagania poprostu robi się na moment ale to dosłownie na 1 sekunde tak ciężko jak to jest na wyłączonym silniku i nie wiem co to może być, pompa była wymieniana bo stara paliła olej a ta niby utrzymuje ładny kolor oleju ale za to się tak zacina... Pasek napięty mocno.
Opublikowano
Szozdul, zapowietrzony układ rzęzi (odgłos starego Ikarusa) i może się pienić olej w zbiorniczku. Jednak żadkością jest, żeby układ sam z siebie się zapowietrzał, przeważnie jest to oznaką, że coś się zaczyna dziać z pompą lub przekładnią/maglownicą. Zakładam, że stan oleju w zbiorniczku masz ok...
Kai
Opublikowano
Witajcie. U mnie dzieje się podobnie przy kręceniu na parkingu mam wrażenie że pompa czasami zatrzymuje się na ułamek sekundy poziom oleju jest ok i nie pieni się próbowałem odpowietrzać na otwartym zbiorniku i wywaliło mi płyn aż na przednią szybę masakra żeby to póżniej doczyścić :nienie:
Opublikowano
Panowie czyli jak spuszczam olej, wlewam nowy zakrecam zbiorniczek robie kilka ruchów keirą w srednich obrotach otiweram zbiorniczek i dolwe jak za malo i zostawiam go otwartego i znowu kręce???? Prosze o instrukcję raz jeszcze :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co może być jeszcze przyczyną tego że czasami jakby się pompa wyłączała podczas kręcenia kierownicą? Może być to wina pompy? Dlaczego?
Opublikowano
Właśnie jaki płyn ? mam na korku napis chf11s jest jakiś odpowiednik tego oleju na rynku czy tylko oryginalny w ASO ? Bo mam dylemat znalazłem na forum że kategorycznie nie może być wlany ATF bo sypnie się układ wspomagania a u mnie na 100% jest wlany ATF :jawdrop: trzeba płukać układ przed zmianą ? jeśli tak to w jaki sposób ? może ktoś wie ?
Opublikowano
Właśnie jaki płyn ? mam na korku napis chf11s jest jakiś odpowiednik tego oleju na rynku czy tylko oryginalny w ASO ? Bo mam dylemat znalazłem na forum że kategorycznie nie może być wlany ATF bo sypnie się układ wspomagania a u mnie na 100% jest wlany ATF :jawdrop: trzeba płukać układ przed zmianą ? jeśli tak to w jaki sposób ? może ktoś wie ?

Ja bym na Twoim miejscu nie ruszał :!:

U mnie też poprzednik zalał ATF i zmieniłem na CHF 11S tak jak instrukcja przwiduje. W ASO BMW kosztowało mnie to 600 zł :jawdrop:

Zaraz poz zmianie (na drugi dzień) szlak trafił popmę wspomagania. Na szczęście na tym się skończyło ale u mnie ATF był zalany około 4 miesięcy. Gdybym nie ruszał to założę się, że pompa chulała by do dzisiaj. Podobno ATF niszczy amortyzatory NIVO ale jak powiedzieli w serwisie niszczy je powoli a po kolejnej zmianie oleju mogą zacząć cieknąć od razu tak samo jak moja pompa :cry2:

Opublikowano
Auto mam od dwóch lat i nigdy go nie wymieniałem jak go kupiłem to juz był ATF . Nivo nie mam także amortyzatorów m nie zeżre. Pytanie mam czy przez to że jest wlany ATF a nie chf11s może sypnąć się ASC ? chodzi mi głównie o hydroagregat czy coś mu się stanie ? i jak ewentualnie sprawdzić czy jest dobry ?
  • 1 rok później...
Opublikowano

ja kupiłem auto zalany był ATF spuściłem ten płyn i zalałem nowy a że CHF nie było w sklepie to zaglądam do instrukcji obsługi auta i co okazuje się że mozę być też LHM kupiłem zalałem i co jak narazie 2-gi dzień i puścił tylko zimmering na pompie i głośno pracuje, to że głośno przeżyje ale wycieku nie a że na allegro można kupić wszystko tylko nie pompę wspomagania zaniosę pompę do uszczelniania( wymiany zimmeringu) i będę jeździł aż kiedyś nawinie się jakaś druga cicha od urodzenia na CHF lub na LHM to wymienię.

Pozdrawiam