Skocz do zawartości

Wymiana oleju w 530i - mała ankieta.

Lukasmat

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wcześniej wspomniałem nikt Ci nie powie ze ten badz tamten jest najlepszy. Jestem przekonany że jest on o wiele lepszy niż Castrol. Poczytaj testy na innych forach badz w dziale starszych serii. Słszyałem wiele dobrego także o Valvolinne i Millers. Kilka lat temu postawiłem na LM i zawsze od jednego sprzedawcy. Narazie jestem zadowolony

• Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak jak wcześniej wspomniałem nikt Ci nie powie ze ten badz tamten jest najlepszy. Jestem przekonany że jest on o wiele lepszy niż Castrol. Poczytaj testy na innych forach badz w dziale starszych serii. Słszyałem wiele dobrego także o Valvolinne i Millers. Kilka lat temu postawiłem na LM i zawsze od jednego sprzedawcy. Narazie jestem zadowolony

Dokładnie, rozumiem to. Powiedzmy, że Twoje polecenie mi wystarczy.

Czy możesz na PW podać mi namiary sprzedawcy?

Grzybu no to jestem zdziwiony, że na "zachodzie" taki problem z własnym olejem jest. W PL niby olej jest Shella w BMW. Tak przynajmniej mówią.

Widać na "zachodzie" ludzie nie przywiązuja wagi do dbania o swoj samochód. No ale pewnie 90% to leasing i podejacie typu im taniej tym lepiej jeśli chodzi o eksploatacje.

Cienki21 fajną masz postawę mimo leasingu. To się chwali :cool2:

Lukasmat w pl jest przekonanie ze prawie wszystko co z zachodu to cacy. Wcale tak nie jest. Idąc do salonu mam wybrac tylko to co mi sie podoba i na ile mnie stac. Dla ASO jesteś użytkownikiem który powinien interesować się tylko gdzie jest gaz, hamulec, kierownica i wlew paliwa. O cała inna resztę dba ASO. Ty masz sie nie znac na tym co dobre a co nie. To wiedzą oni i tak jest tutaj w każdej dziedzinie. Optyk ma sie znać tylko na badaniu wzroku a mechanik samochodowy na naprawach aut ( choć rożnie z tym bywa). Serwisów ASO jest multum dookola. W promieniu 25km od mojej miejscowosci jest ok 12-15 salonów BMW ( innych marek podobna ilość). Prawie każdy jeździ z byle głupotą do ASO i tak sie to wszystko kręci. Auta z przebigiem 200kkm to jak dla polaka 500kkm. Nie ma sie co dziwic ze mozna jeździć na Castrolu do 150tys a potem sprzedać złoma i wziąć nowy. Dużo osób prywatnych też tak robi. Wiadomo nie jest to Dubai i same nówki, są i tanie zwykle auta ale raczej nie z kosmicznymi przebiegami. Dzieje sie to tak że roboczo godzina za naprawde horendalnie droga - dlatego sie nie opłaca naprawiać ciagle aut tylko kupic nowy i sie cieszyc. Piszę to dla tego żeby uświadomić Wam dlaczego pracownicy z ASO podczas spotkan ze mna, patrza na mnie jakbym z Marsa sie urwał i podważał ich wieloletnie doświadczenia.

Co do podjescia ludzi to wygląda to raczej w tak: Wyswietla się jakiś kominukat, jade do ASO. Ufam im, przeciez to specjalisci w swojej dziedzinie i wiedzą co zrobić.

Panowie, to są tylko moje odczucia. Oczywiście na ten temat mógłbym polemizować godzinami. Z miłą chęcią posłucham opinii innych kolegów z zachodu.

Dzis zrobiłem fotke w seriwsie:

Każde 5 min to koszt (cenu z VAT):

konserwacja mechaniczna - 6,5e / 5min, - 78e/h

naprawy mechaniczne - 7,8e/ 5 min, - 93,5e/h

diagnostyka, specjalistyczne prace - 8,9e/h, 106,8e/h

A zarobki dla przecietynych ludzi wcale nie sa tak wyskokie jak wielu mysli aby wydawac duze kwoty na naprawy z usmiechem na twarzy.

Cienki21 również wyrazy szacunku za częstszą zmiane oleju pomimo leasingu.

Damianbl - info poszło na priva.

Edytowane przez Grzybu

Grzybu to prawda ale tu chyba jest tak, że są tacy co lubią wiedzieć dlaczego, jak i po co a są tacy co mają samochód bo ich stać albo to podkreśla ich status albo zwyczajnie nie mają czasu na coś więcej niż tylko jazda i lanie paliwa i jazda itd itd...

Temat rzeka. Nie ma co wnikać.

Każdy ma prawo robić tak jak uważa. I powinniśmy to szanować.

Ja mam auto w leasingu, ale dbam bardzo bo zazwyczaj potem sprzedaję jakiemuś koledze i też miło jak mi potem mówią, że zadowoleni z zakupu.

To też może być argument za częstszą wymianą nawet w leasingu.

damianbl to wszystko pięknie i ładnie. Tak powinno być. Kiedyś jak pisałem na podobny temat na forum A4 to mnie prawie zjedli, że nie będą ludzie dbać o auto skoro jest na te 3 lata i wydali kupe kasy. Najlepszy był argument, że niech ten co kupuje używke troche sie pomęczy skoro kupuje za połowe ceny. Jak to płacisz w salonie i jeszcze masz dbać żeby ktoś inny miał dobrze?! Niestwty takie często jest podejście ludzi.

damianbl to wszystko pięknie i ładnie. Tak powinno być. Kiedyś jak pisałem na podobny temat na forum A4 to mnie prawie zjedli, że nie będą ludzie dbać o auto skoro jest na te 3 lata i wydali kupe kasy. Najlepszy był argument, że niech ten co kupuje używke troche sie pomęczy skoro kupuje za połowe ceny. Jak to płacisz w salonie i jeszcze masz dbać żeby ktoś inny miał dobrze?! Niestwty takie często jest podejście ludzi.

nie mam pytań...

No... to dlatego właśnie nie jeżdżę Audi... :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Ja to nie rozumiem tego przepychania miedzy jak by nie bylo bardzo podobnymi miedzy soba markami. Mam sporo znajomych co najpierw mialo audi, pozniej bmw albo odwrotnie, albo ma po kilka samochodow obu marek jednoczesnie. Czy po zmianie te osoby zaczely inaczej dbac o auto?? Na pewno nie. Prawda jest taka ze wiele osob kupuje w zaleznosci ktorej model sie bardziej aktualnie podoba, jest swiezszy na rynku lub sie dostalo lebsza oferte. Czesto jest tak ze ktos szuka zmiany bo jest znudxony juz Dana Marka albo sie zniechecil do marki po jakims modelu lub podejsciu dealera. Takie generaliziwanie na temat klientow danej marki wedlug mnie nie ma sensu

@słonik - jeśli pijesz do mnie, to zupełnie niepotrzebnie - to był tylko zwyczajny żart, może lekka złośliwość, ale proszę - miej dystans, wiadomo, że ludzie są wszędzie - i Ci normalni jak i nienormalni. Mnie osobiście akurat auta VAG nie leżą i omijam je szerokim łukiem, ale wcale nie uważam, że ich właściciele są gorsi od właścicieli BMW czy innych marek, no co ty :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Mandus napisalem tak ogolnie bez bezposrednich wycieczek do nikogo. Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam. Ja np nie jestem wielbicielem żadnej marki. Podobaja mi sie konkretne modele lub rozwiazania techniczne a znaczek jest na drugim miejscu.

Mandus napisalem tak ogolnie bez bezposrednich wycieczek do nikogo. Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam. Ja np nie jestem wielbicielem żadnej marki. Podobaja mi sie konkretne modele lub rozwiazania techniczne a znaczek jest na drugim miejscu.

I tak trzymać :cool2: Spoko, absolutnie nie obraziłem się, tylko po prostu odebrałem to tak w kontekście mojej złośliwej wypowiedzi :wink: .

• Zasłużeni forumowicze
Grzybu jeszcze nic konkretnego na szczęście w BMW nie robiłem ale np zmiana calych kół z letnich na zimowe z wyważeniem około 200pln a to niecałe pół godziny roboty. Polecam także zapoznać się z artykułem http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/ile-kosztuje-praca-mechanika/jy74vs a to artykuł z 2015 roku czyli sprzed 3 lat. Napisane jest w nim ze ceny w ASÓW BMW w zależności od salonu od 370 do 500 pln za godzinę i to by się zgadzało. W volvo w zeszłym roku tez bodajże 350 zł za godzinę płaciłem za serwis olejowy.

Grzybu jeszcze nic konkretnego na szczęście w BMW nie robiłem ale np zmiana calych kół z letnich na zimowe z wyważeniem około 200pln a to niecałe pół godziny roboty. Polecam także zapoznać się z artykułem http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/ile-kosztuje-praca-mechanika/jy74vs a to artykuł z 2015 roku czyli sprzed 3 lat. Napisane jest w nim ze ceny w ASÓW BMW w zależności od salonu od 370 do 500 pln za godzinę i to by się zgadzało. W volvo w zeszłym roku tez bodajże 350 zł za godzinę płaciłem za serwis olejowy.

Moze i masz racje. W lato tego roku wymienialem olej w BMW ZK Motors (Kielce) i sama robocizna 220zl. Oczywiscie w cenie zawsze jest odkurzanie i mycie auta. W poprzednia zimie za to samo bylo 170zl

Właśnie to "oszukanie" fajne jest. Przy ceramice wystarczy 55km/h. Poza tym, nie wyciera się mikrofibrą a ręcznikiem do osuszania. Nie trze sie nawet fibrą po lakierze a tylko kładzie i po 2sec woda siedzi w fibrze :wink:

Właśnie to "oszukanie" fajne jest. Przy ceramice wystarczy 55km/h. Poza tym, nie wyciera się mikrofibrą a ręcznikiem do osuszania. Nie trze sie nawet fibrą po lakierze a tylko kładzie i po 2sec woda siedzi w fibrze :wink:

Wkradła mi sie literówka. Jeżdze na "osuszanie" :mrgreen: