Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:8) Witam wszystkich,jestem nowy.... mam pytanko kupilem 750 wczoraj jak jechalem ok 120km/h zaczelo mi trzasc kierownica tak samo przy hamowniu co moze byc przyczyna?[/b]
Opublikowano
Trzeba sprawdzić całą przednią oś. Zacznij od opon i felg, potem wahacze i drązki stabilizatora, drążki kierownicze a na tarczach hamulcowych kończąc.

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano

1. Nie wyważone koła

2. Krzywe tarcze hamulcowe

3. Luzy w układzie kierowniczym (wybite drążki/końcówki drążków).

Jeżeli bicie odczuwasz dopiero po przekroczeniu 80km/h, to na 100% masz nie wyważone koła i od tego tak na prawdę powinieneś zacząć.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Bylo kilka takich tematow, poszukaj. Jesli ci drzy przy samej spokojnej jezdzie w okolicach 80 i 130 to raczej nie sa tarcze hamulcowe. Hamulce odpusc. U mnie to byly gorne wachacze i koncowki drazka.

Galen

Opublikowano
a moze popuszczone kolo(a)? mialem tak w CALIBRZE swego czasu jak mi popuscili sruby w przednich kolach ale nie zdazyli ich juz ukrasc. ja sobie wsiadlem i jade i przy tak 80 zaczyna mi trzasc kierownica i jak hamowalem rowniez. podjechal do mechanika ten sprawdzil i .... dokrecil kola :mrgreen:
Opublikowano
Witam.Podnies sobie przod i pokrec kolem reka.Powinno sie plynnie obracac ale z wyczuwalnym lekkim tarciem klockow o tarcze.Jezeli w calym zakresie obrotow kola opory jego obracania sa identyczne to OK,a jesli raz obraca sie raz lekko a raz ciezej -no to wina tarcz.Mozesz poprosic kogos zeby ci lekko nacisnal na pedal hamulca a ty wtedy bedziesz sprawdzal.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem z przetoczeniem tarcz jest taki trzeba odstawic autko i zdjac tarcze i czekac az je przetoczy, czy robią to od reki ??? i pytanie czy tarczanie traci swoich właściwości po takim przetoczeniu??? :mad2:
Opublikowano
Problem z przetoczeniem tarcz jest taki trzeba odstawic autko i zdjac tarcze i czekac az je przetoczy, czy robią to od reki ??? i pytanie czy tarczanie traci swoich właściwości po takim przetoczeniu??? :mad2:

Nie ma takiego problemu, poniewaz niektore warsztaty tocza na samochodzie, co jest o wiele szybszym sposobem i nawet tanszym. Ja za przetoczenie tarcz placilem 80 zl, 40 za kazda strone. Teraz mam rowniutkie. Chcialem kupic tarcze, ale mechanik powiedzial mi, ze jesli mam teraz oryginalne i dosc grube to o wiele lepiej jest przetoczyc, dlatego, ze tarcza uzywana jest mniej podatna na przegrzanie, dlatego drugi raz tak latwo sie nie powykrzywia. A nowa mozesz zalatwic przez chwile. Polecam przetoczenie pod warunkiem, ze masz wystarczajaco grube tarcze. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

zakładałem kilka dni temu podobne pytanie - po dookładnych oględzinach postanowiłem zacząć od samodzielnego demontazu i montażu kół - zrobiłem to dokładnie i nei dośc, że nie mam póki co żadnych drgań i walenia w zawieszeniu ti i kierownica przestała drżeć - u mnie koło wlaiło po tym jak wyważyłem koła

pozdro