Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Określenie " wąż twardy " lub "miękki" to dla każdego może co innego znaczyć .

Maniek jest z twojej okolicy to może by znalazł czas aby to zdiagnozować ? Ma to obcykane a przy okazji by Ci zrobił tz "lifa-data"

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hehe znamy się już :wink: live data było nie raz, tylko to nie ma związku, bez auta obstawiam, że jest nieszczelność tylko trzeba ją znaleźć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzisiaj jadę do kolegi na kanał będziemy szukać obstawiam zbiornik wyrównawczy bo w jego okolicy jest najwięcej plynu, dla tego pierwsze co poszlo to korek do wymiany.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Odkrecam korek dzisiaj patrze plywak między minimum a max odpalam samochód trochę chodzi i pływak się chowa powycieralem wszystko tyle ile mogłem jadę na kanał będziemy dalej szukać ale ciężka sprawa czuje ze będzie bo dmuchane do zbiornika przelewowego i nic. Jeszcze takie pytanie mam kiedy zapala sie kontrolka ze mam mało płynu w układzie chłodzenia?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Wiec tak wycieków innych brak :| plyn wywala korkiem po dodaniu gazu i trzymaniu na 2000obr jak silnik ma 90 stopni łapiąc za wąż co idzie do zbiornika wyrownawczego czuć pulsowanie kolega mówi ze to może być uszczelka pod glowica. Zamówię dzisiaj test na zawartość co2 w układzie chłodzenia. Czy takie pulsowanie węży może powodować zapowietrzony układ chłodzenia?

721015571

Opublikowano

Posłuchaj się i najpierw zrób co maniek radził,

jest nieszczelność tylko trzeba ją znaleźć.

Wkleję Ci co kiedyś czytałem, cytuję : No i zagadka pulsowania w układzie rozwikłana :D

Zapowietrzał mi się układ chłodzenia bo miałem nieszczelność chłodnicy na plastikowym boczku - tymczasowo ją załatałem i jest BANZAJ!!!

Koniec cytatu.

Z mojego doświadczenia to przeważnie bańki powietrza zaciągane przez układ powodują pulsowanie.

Jednak nie można wykluczyć uszczelki.

..........................................................................................

Opublikowano
Plynu ubywa dość sporo wyciek musiał by być nie mały wczoraj zapalila mi się kontrolka o niskim stanie plynu samochód nie kopci nie ma masła na bagnecie ani pod korkiem oleju czy w płynie. Dziwi mnie to tez ze w samochodzie wieje na nogi i na szybę strasznie ciepłe powietrze przy ustawieniu nawiewu na automatyczne siła nawiewu opada o dwie kreski i tak ciągle dmucha. Zamówię dzisiaj test na zawartość co2 w układzie, będzie wiadome czy szukać wycieku dalej.

721015571

Opublikowano

Ne dawało mi spokoju skoro płynu ubywa i nie kopci to musi być wyciek wiec poszedłem na spokojnie zalałem płyn odpowietrzyłem układ i czekałem aż samochód się dogrzeje, miedzy czasie obserwowałem szukałem wycieku.

Dalej nic :mad2: myślę sobie no nic uszczelka aż nagle coś jakby para, szukam dalej.

Przegazowałem trochę szukam i nic...., pomyślałem może jakieś resztki płynu z radiatora odparowują jak wybijało z korka.

Zacząłem świecić latarką na radiator (ciemno było a garażu nie mam) i znów ta para ulatniająca się pojawiła.

Po chwili przyglądania się zauważałem wyciek, dość ciężko do zlokalizowania pewnie jak bym zdjął żaluzje to odrazu bym zobaczył. Ważne ze nie jest to uszczelka.

Teraz takie pytanie jaka chłodnicę kupić ori +- 1200pln.

721015571

Opublikowano (edytowane)

Nie dawało mi spokoju skoro płynu ubywa i nie kopci to musi być wyciek wiec poszedłem na spokojnie zalałem płyn odpowietrzyłem układ i czekałem aż samochód się dogrzeje, miedzy czasie obserwowałem szukałem wycieku.

Dalej nic :mad2: myślę sobie no nic uszczelka aż nagle coś jakby para, szukam dalej.

Przegazowałem trochę szukam i nic...., pomyślałem może jakieś resztki płynu z radiatora odparowują jak wybijało z korka.

Zacząłem świecić latarką na radiator (ciemno było a garażu nie mam) i znów ta para ulatniająca się pojawiła.

Po chwili przyglądania się zauważałem wyciek, dość ciężko do zlokalizowania pewnie jak bym zdjął żaluzje to odrazu bym zobaczył. Ważne ze nie jest to uszczelka.

Teraz takie pytanie jaka chłodnicę kupić ori +- 1200pln.

Edytowane przez Goral1985win

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij osłonę z dołu i z góry, na zimnym silniku wjedź na kanał najlepiej, jedna osoba ma dole, druga na górze a trzecia do środka i podkręca obroty, tak szukaj nieszczelności, zwróć uwagę na chłodnice, zbiornik wyrównawczy i termostat/pompę wody.

:8) nissens lub behr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dokładnie tak zrobiłem :cool2: tylko sam, bez ściągania osłony dolnej bo bez kanału po ciemku ciężko.

Wyciek dopiero pojawił się po porządnym odpowietrzeniu wczoraj tez tam zaglądaliśmy i nic nie ciekło, właśnie myślałem o tej nissens lub behr.

721015571

Opublikowano
Jak termostat jest zamknięty to pompa płynu zasysa płyn z dołu chłodnicy i poprzez blok tłoczy w stronę termostatu i górę chłodnicy a że termostat nie przepuszcza to robi się podciśnienie w chłodnicy i jak jest nieszczelność to zasysa powietrze i zazwyczaj w tym momencie nie cieknie. Zaczyna więcej cieknąć jak się termostat otworzy. Jak się powietrze dostanie do bloku to dochodzi nowy objaw bo z powodu przegrzewania częściowo płyn się może zagotować i para ciśnie we wszystkie strony powodując większe wycieki.

Opublikowano
Na szczęście nic nie przegrałem (pilnowaem temperatury ) no i pogoda na lekkim - mi się wydaje ze jak patrzyłam z kolegą we dwoje to poprostu plyn ubył na tyle ze juz nie ciekło cieknie z góry chlodnicy a jak odpowietrzylem zalałem plyn to i pojawił się wyciek chlodnica juz zamówiona niestety dopiero po świętach będzie założona. W takim wypadku wogóle jest sęs robić test na co2?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, daj sobie spokój :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Chlodnica wymieniona i wszystko wróciło do normy :cool2:

721015571