Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam taki problem wina leży pewnie po stronie korka w zbiorniku wyrównawczym plynu chlodniczego, ale zapytam bo problemow było sporo ale nie do końca jak moje.

Stojąc w korku zauważyłem jak by mi się coś dymilo z pod maski zatrzymałem się i zauważyłem plyn w okolicy korka zbiornika wyrownawczego temperatura w normie 87-90 stopni wszystko wytarlem. Wracając do domu 70km znów ta sama sytuacjia zatrzymałem się i znów pełno plunu w okolicy korka.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spod korka raczej rzadko leci, częściej jednak jest pęknięcie zbiornika, więc dobrze przyjrzyj się, może na zimnym będzie łatwiej wypatrzeć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzisiaj juz ciemno ciężko będzie coś wypatrywać jutro dobrze się przyjrze, choć w korku jest jakiś zawór upustowy a i problemów z nim dużo znalazłem ślady plynu wyglądają właśnie jak by to korkiem wywalalo.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w korku jest zawor bezpieczenstwa. jak rosnie cisnienie to korek puszcza. sprawdz od czego rosnie cisnienie bo rozwali ci uklad.
Opublikowano
A co może być powodem wzrostu ciśnienia? Teperatura ok 87-90 stopni. Kurcze a myślałem ze to jakaś pierdoly będzie z tym korkiem a tu widzę ze może być poważniejszy problem.

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja miałem zamiennik korka, to zaczął mi puszczać górą. Coś się w nim skopało. Kupiłem oryginał i po problemie.
Opublikowano
Nie wiem czy to ma coś wspólnego z problemem ale od 3 dni po odpaleniu samochodu zapala mi się żółta kontrolka od oleju poziom oleju jest ok. Czy przy źle działającym termostacie może wywalać plyn przez korek? No i czy źle działający termostat może pokazywać właściwą temperaturę a źle działać?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kontrolka to czujnik poziomu oleju, polecam hella. Nie ma co się stresować, poczekaj, powycieraj, odpal jak będzie zimny i szukaj wycieku, weź kogoś do dodawania gazu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wszystko powycierane na zimnym wycieków brak po śladach wycieku wygląda to tak jak by właśnie z pod korka wywaliło plyn, korek nie jest drogi jakiej firmy można kupić? Febi widziałem za 50zl warto to?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

NOWY FEBI 15PLN

NOWY ORI 75PLN

Polecałbym jednak oryginał, niby 5 razy drożej ale 75zł nie majątek, a o zamiennikach korka i problemach z nimi związanymi można poczytać. Albo najlepiej kup oryginał ale używany.

Opublikowano

U mnie orginalny 90zl tez pomyślałem ze nie ma co tylko orginał.

A taka myśl mi przyszła do głowy ostatnio (około 2 misiace) miałem wymieniany termostat i plyn po wymianie dolalem z 100ml może układ był zapowietrzony dla tego ciśnienie się zrobilo i wywaliło korkiem bo plynu na oko brakuje z 0.5l kontrolka o niskim poziomie plynu się nie zapala. Uzupelnie plyn odpowietrze układ i będę obserwowal jak będzie dalej korkiem wywalac to kupię nowy.

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korek tylko ori niestety; raczej marne szanse, że to zapowietrzenie, bo dwa miesiące to kawał czasu :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie zaszkodzi spróbować, korek zawsze zdążę kupić.

721015571

Opublikowano
Wiec tak dolalem plynu około 350ml odpowietrzylem układ trochę podeptalem temperatura max 92 stopnie utrzymuje się w granicy 89 węże nie puchną plyn nie widać by wyciekał jak narazie. Jak mi plyn wywaliło korkiem to na pewno węże były twarde. Kiedyś miałem mały wyciek z oringu co idzie wąż do zbiornika wyrownawczego dolewalem plynu około 100ml na 10tys km od wymiany plynu zrobiłem około 3 tys km i dolalem 350ml albo gdzieś jest wyciek albo układ był zapowietrzony i przy szybszej jeździe (około 190km/h) poprostu dało to o sobie znac. Chyba ze ktoś ma jakieś pomysły?

721015571

Opublikowano
Dzisiaj znów poszedł plyn korkiem temperatura silnika 60 stopni nawet się nie dogrzal węże nawet nie były twarde no chyba ze ciśnienie zdążyło ujść korkiem wycieków innych nie widać jakieś pomysły? Po przegazowaniu węże nie puchną. Test na co2 w układzie? Tylko problem pojawił się 2 raz o to sporadycznie bez znaczenia jak widać czy silnik ma 90 stopni czy 60 jak w moim przypadku.

721015571

Opublikowano

Pisałeś

korek zawsze zdążę kupić

To w końcu jak ? wymieniłeś ten korek czy nie ?

Jak masz dobrze odpowietrzone ( co czasami nie jest łatwo) to test na CO

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Korka nie wymieniłem dolalem plynu odpowietrzylem i nic się nie działo do dzisiaj. W tygodniu postaram się kupić korek.

721015571

Opublikowano

Jakim sposobem odpowietrzasz ?

Czy masz przelew w zbiorniczku ?

Sprawdź jak ogrzewanie działa.

..........................................................................................

Opublikowano
Odpowietrze temperatura 32 stopnie nawiew minimum odpalam luzuje odpowietrznik ten w najwyższym punkcie czyli kolo filtra oleju jak juz leci plyn to następnie luzuje ten przy zbiorniku wyrównawczym. Przelew w zbiorniku wydaje się być ok co do ogrzewania tez nie mam zastrzeżeń. Wyczytałem gdzieś na forum ze może zbyt mocno dokrecam korek bo ktoś mial taki przypadek (no trochę mocno go dokrecalem) wiec poluzowalem go i dokrecilem dosłownie dwoma palcami ale teraz węże są strasznie miękkie a plyn dalej korkiem wywala. Dziwne bo nawet jak nie ma ciśnienia to jak ten plyn wywala skoro nie jest go za dużo...

721015571

Opublikowano

Procedura odpowietrzania powinna się zakończyć po otwarciu termostatu umiarkowanym kilkukrotnym przegazowaniem i na koniec uzupełnieniem płynu do znaku max.

Jak masz niedokręcony korek to jest normalne że węże są miękkie.W BMW układ chłodzenia jest układem ciśnieniowym i należy szczelnie dokręcać korek.

Wymień korek na ori z ASO i zwróć uwagę aby to był do diesla .

Płyny nie lej pod korek ale do znaku max bo musi być tz poduszka powietrzna która amortyzuje ciśnienie spowodowane powiększeniem objętości płynu.

Jak dalej będziesz miał problemy z wywalaniem płynu to zrobić test na obecność CO.

Opublikowano
Zaraz jadę kupić korek później odpowietrze tak jak pisałeś i zobaczymy co dalej.

721015571

Opublikowano

Sprawa wygląda tak korek wymieniony lecz w kabinie wieje strasznie gorace powietrze a ustawione mam na 19 stopni węże miękkie jak by bez ciśnienia jak narazie nie widzę by coś wyciekało przelew w zbiorniczku tez jest ok jakieś pomysły?

Ubytek plynu dalej występuje.... gdzieś uchodzi ciśnienie i to nie przez korek :mad2:

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gorąco w kabinie bo pewnie elektrozawór klimatyzacji zepsuty. Wtedy gorącym wali z nawiewów na szybę i nogi, pomimo ustawienia 16 stopni na klimatroniku. Zobacz błędy w IHKA chyba, czy nie masz tam błędu od tego zaworu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij osłonę z dołu i z góry, na zimnym silniku wjedź na kanał najlepiej, jedna osoba ma dole, druga na górze a trzecia do środka i podkręca obroty, tak szukaj nieszczelności, zwróć uwagę na chłodnice, zbiornik wyrównawczy i termostat/pompę wody.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Błędów brak związanych z elektrozaworem, czy czymś powiązanego z klimą czy ogrzewaniem węże miękkie tak jak bym miał ciągle korek odkręcony. Dzisiaj się już poddaje.

721015571