Skocz do zawartości

540 - wielki problem - siwy dym z wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Kupiłem niedawno nowe autko E39 540i 1996 220tys i pojawil sie problem przy zapalaniu z wydechu wydobywa sie oblok siwego dymu...nie zawsze sie tak dzieje ale bardzo czesto gdy auto chwile pochodzi juz nie dymi....
Opublikowano
No własnie po nocy najbardziej dymi ale zdaza sie to rowniez np po 5 sekundowym postoju tzn wyłączeniu i ponownemu właczeniu silnika podczas dluzszej jazdy z ruru niewydobywa sie nic oprocz czystych spalin...
Opublikowano
Wymień profilaktycznie membrame przewietrzania komory korbowej ale zanim to zrobisz napisz jakiego koloru dokładnie jest dym ?
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Łatwo sprawdzić czy to dymi przez zużyte uszczelniacze.

Rozgrzany silnik wkręć na obroty, zdejmij nogę z gazu i gdy silnik zejdzie z obrotów gwałtownie dodaj gazu i jeśli wtedy zadymi, to do wymiany masz uszczelniacze. Do zrobienia tej próby potrzebna jest oczywiście druga osoba.

Opublikowano
Hmmm dym ma kolor siwy czasem prawie biały ,dzisiaj np odpaliłem go kopcil jak cholera rowniez podczas jazdy ,pozniej stał ok 7 godz odpalilem go znowu kopcil przez ok 5min ale jak go przegazowalem 2-3 razy do odciecia to po chwili ustalo i juz nawet po ponownym przegazowaniu sie nie pojawilo...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę że jesteś przewrażliwiony :) bez urazy oczywiście :) teraz zrobiło się wilgotniej i trochę chłodniej i to normalne że samochód kopci, własnie beemki tak mają zwłaszcza z dużymi silnikami, ja mam 2.5 i dzisiaj też kopciła czyli popostu leciała para wodna :) więc myślę że nie masz się co martwić, ale na wszelki wypadek kontroluj dokładnie poziom oleju i płynu w chłodnicy zawsze najlpiej rano jak silnik jest zimny, jeśli zacznie czegoś ubywać to wtedy trzeba zacząć szukać przyczyny :)
Opublikowano
Byłem na badaniu komputera i sie okazało ze obydwie sondy lambda nie chodza i dodatkowo 5 cylinder jest nagminnie wyłączany ,jakies pomysły czy to dymienie moze byc od tego???aaa samochod sprawdzalem u Mikołajczaka na Strzeszyńskiej w Poznaniu ,opłaca sie im zostawic auto?
Opublikowano

ja mam e38 3.5l i w ogole nie kopci, zero jakiegokolwiek dymka

wiec to chyba nie jest tak ze duze bmw kopca

jednie w zimie u mnie widac pare

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Biały dym o którym mówisz często pojawia sie także przy nadmiernie podkręconym programie Chiptuningowym.

Najlepiej sprawdź co masz wgrane w komputerze.

Serwis tego nie sprawdzi lub zrób teletransmisję nowego softu do komputera