Skocz do zawartości

Lampy Angielskie, a Europejskie - przeróbka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć. byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej w celu ustawienia świateł w samochodzie. diagnosta stwierdził, że lampy pochodzą z anglika, bo w lewej lampie (od kierowcy) poziom świecenia świateł mijania nie dochodzi do kreski i nie da się już go bardziej podnieść, a światła drogowe święcą bardziej na prawą stronę :shock: natomiast lampa prawa jest już ustawiona idealnie. Jak sprawdzić czy te lampy pochodziły z anglika? Jest jakieś oznaczenie na nich, że jest to wersja angielska? Lampy oryginalne bosch. I załóżmy, że jest to wersja angielska to co lewą lampę zmienić czy taniej wyjdzie ją przerobić?
Opublikowano

ang lampy śwecą tak:

\_

europejskie świecą tak:

_/

więc wypadałoby by wymienić obie lampy bo po zmianie samej lewej będziesz mieć tak: _ _ a zatem prawe poboczne mniej dostaje światła

na naklejce na lampie masz oznaczenie, jak chcesz to zrób fotki i wklej

lampy są rozbieralne można wymienić też cały środek by było tak jak byc powinno

Opublikowano
Ja miałem dla odmiany prawą lampę anglika i trochę się naszukałem informacji co z tym zrobić. Na lampie jest naklejka, która mówi o homologacji na jaki jest kraj. Znalazłem gdzieś w necie tabelkę z oznaczeniami do tego. Miałem żółtą naklejkę jakby co i takich unikałem jak kupiłem używaną z allegro. Trochę się jej naszukałem ale w końcu znalazłem. Łatwym sposobem nie przerobisz lampy, dzwoniłem do paru zakładów. Problem też dostać jedną lampę bo często są sprzedawane parami i często też piszą na aukcji, że jest europejska a tak naprawdę jest angielska. Angielskie są za około 100 zeta, ja kupiłem za 300 i używaną ori i to była dobra cena. Jeździ się o wiele lepiej.
Opublikowano
w piątek wieczorem będę w domu to wkleję zdjęcie. Też mam żółtą naklejkę. Chciałem dzisiaj pstryknąć co na niej napisane, ale muszę odkręcić i wyjąć całą lampę.
Opublikowano
Naklejka może nie być jednoznaczna bo tam jak pamiętam są jeszcze dodatkowo strzałki oznaczające do którego ruchu są przystosowane lampy dlatego jednoznacznym testem jest jak świeci lampa. Jeżeli nie przeszła diagnozy to nie ma co się pocieszać naklejką z homologacją np. na Luksemburg. Należy się pogodzić, że trzeba kupić na ruch prawostronny.
Opublikowano
Wczoraj w nocy zagłębiłem się trochę w temat i facet napisał, że w e39 są przestawniki UK / Europa. I możliwe, że w e46 jest coś podobnego. Słyszeliście o tym? Bo ja pierwsze słysze.
Opublikowano
Przełącznik nic tu nie da. Będzie świeciło tak: __-__ a powinno tak: __/-__/. Ten przełącznik jest po to, aby nie oślepiać kierowców w UK, mając auto z kontynentu i na odwrót. Masz xenony czy halogeny?
Opublikowano (edytowane)

Xenony.

Jutro wieczorem wrzucę fote jak obecnie pada światło np na drzwi garażowe i zrobię foto naklejki na lampach.

Wie ktoś może jakiś jest koszt tych odbłyśników? Albo cena przerobienia lamp przez firme?

Edytowane przez Siumkaj
Opublikowano
Lampy można przerobić. Nie wiem czy wszystkie, ale np firmy AL, tak. Trzeba kupić przysłonę bixenonu i odbłyśnik z wersji europejskiej. Wtedy lampa będzie świeciła poprawnie. Reszta lampy zostaje. Lepiej rozebrać lampę i zobaczyć, jest gość na FB, gdzie można kupić potrzebne części.
Opublikowano

Dasz mi namiar na tego gościa na PW?

http://i65.tinypic.com/2qjemg3.jpg

Zrobiłem na szybko foto jak świeca na parkingu. Mi się wydaję że prawa strona świeci właśnie tak jak pisałeś _/. A lewa jest jakoś dziwnie rozproszona.

Opublikowano

Foto naklejki na lewej lampie. Naklejka na prawej jest identyczna tylko zamiast 6902759 jest 6902760. Da radę ktoś po tym sprawdzić czy to wersja UK czy Europa?

http://i63.tinypic.com/fu464y.jpg

Opublikowano

Ok dzięki za pomoc :cool2:

Ma ktoś może jakieś podejrzenia co może być powodem, że lewa lampa daje takie nie skupione światło? Kształt w sumie podobny, tylko bardziej rozmyty :?

Opublikowano
Wszystko wygląda dobrze. Zrób prosty test. Odczep tylną zaślepkę lampy i zobacz czy żarnik nie wypadł z mocowania. Jest tam plastikowa nakrętka, która mocuje żarnik do odbłyśnika. Może przyczyna jest banalna.
Opublikowano

Żarówka siedzi ok, adapter d2s trochę siedział luźno to dokręciłem. Teraz juz jest ok? czy dalej to samo?

http://i68.tinypic.com/sl2zvl.jpg

Opublikowano
Okej dzięki :) to już w piątek albo sobotę pojadę na stację diagnostyczna by mi ustawili. Mam nadzieję, że teraz już się będzie dalo i w lewej podwyższyć do odpowiedniego poziomu. Całe szczęście, że to Europejczyków i nic nie trzeba przerabiać. Dam jeszcze cynk za tydzień czy się dało ustawić. Pozdro
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Odkopię trochę temat, gdyż w grudniu się tutaj udzielałem a nie chcialem zaśmiecać forum kolejnym podobnym tematem. Co prawda od grudnia do teraz do sierpnia jeździłem przy takim ustawieniu jak w grudniu. 2 tygodnie temu robiłem przegląd na innej stacji znowu ta sama gadka tym razem pan Zdzisio, a nie pan Rysio korygując lewą lampę (po stronie kierowcy) oznajmił "PANIE!! PAN TOM LAMPE TO MASZ Z ANGLIKA, BO SIE USTAWIC NIE DA" Nie dało się jej bardziej wyrównać, by świeciła ciut bardziej na lewo (obecnie święci troche za bardzo na środek). I przyczepił się, że na kloszu jest homologacja E13 - Luksemburg z tego co wyczytałem, a krzyczał, że to Angielska homologacja i w ogóle dobrze, że nie powiedział, że całe auto to anglik po przekładce :mad2: Jest możliwość oddania tej lampy jakoś do regeneracji czy coś? Naprawdę nie wydaje mi się, żeby to były jakieś angliki. Może to pokrętło od ustawiania nie działa tak jak trzeba? Jak myślicie jak najlepiej to załatwić?

http://i63.tinypic.com/fu464y.jpg

taką mam naklejke na lampie.