Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam podczas jazdy po okolo godzinie nagle zgasl panel sterowania nawiewu... dodam ze nie dziala rowniez sterowanie podgrzewania foteli. Ktos moze wie jaka moze byc przyczyna?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
A jeśli podobny przypadek dzieje się co jakiś czas...gdzie szukać....czy na komputerze może być zarejestrowana przyczyna zwiększonego prądu?
Opublikowano

Proponuję po podmianie bezpiecznika podjechać na diagnostykę tak czy siak a co do zwiększonego zapotrzebowania na prąd trzeba poszukać.

Raczej nie będzie nic nt. prądu tylko będą błędy związane z brakiem komunikacji z modułem po braku zasilania.

Czy w czasie działania panelu wszystkie jego funkcje były sprawne ?

Opublikowano

Po odpaleniu pojazdu dwa razy zdarzyło się że panel sterowania nawiewami i światełko schowka nie działało...nie wyłączał się podczas jazdy.

Może to być zużycie jakiegoś podzespołu(wentylatora,siłownika) i podczas odpalenia by go wystartować wzrasta prąd.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podczas testów widać że bezpiecznik pali się tylko w trybie auto klimatyzacji. Testy z trybem manualnym i nawiewem na kierowcę działa bez zarzutu. Wentylator został nasmarowany jednak nie miał zbytnich oprorów kręcenia. Nie próbowałem manuala z innym trybem na szybę lub nogi.

Skoro tego typu problemy nie są rejestrowane przez komputer czy jest możliwość fizycznie podpiąć się multimetrem pod bezpiecznik i zmieniać tryby klimatyzacji obserwując wzrost prądu? Podejrzewam sterownik klimy (jeż) lub jeden z siłowników kierunku nawiewów(pomiar prądu mógł by to wyeliminować).

Jakieś inne sugestie?

Opublikowano
Nie próbowałem manuala z innym trybem na szybę lub nogi.

...

Jakieś inne sugestie?

Skoro nie dokończyłeś testów manualnie sterując nawiewami to polecam dalej testować :)

Panel jest zasilany z bezpiecznika F60 7,5A

Dmuchawa idzie z F67 50A i jest sterowana sygnałem pwm - ona nie będzie problemem.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320i-lim/wiring-functional-info/body/heating-air-conditioning-functions/automatic-air-recirculation-control/hwh7J2T