Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie ładowania. Akumulator ładuje w samochodzie(profilaktycznie, raz na jakiś czas) , tzn korzystam z plusa pod maską. Samochód ładuje w pracy bo tylko tu mogę pociągnąć kabel na dwór hehe samochód stoi na parkingu podczas ładowania i tu pytanie czy zamykać samochód do Ładowania czy można/trzeba zostawić otwarty? Nie chodzi o to że ktoś coś sobie przywłaszczy tylko o elektronikę w samochodzie. Czy zostawiając otwarty samochód wyłączają się wszystkie moduły po jakimś czasie bezczynności ? Czy coś będzie brać prąd i nie będzie efektów ładowania? Pozdrawiam

Opublikowano
Jak chcesz zniszczyć w samochodzie elektronikę(prąd ładowania jest za wysoki ) to ładuj w ten sposób- ładuj bezpośrednio akumulator po odpięciu +
Opublikowano
Jak chcesz zniszczyć w samochodzie elektronikę(prąd ładowania jest za wysoki ) to ładuj w ten sposób- ładuj bezpośrednio akumulator po odpięciu +

Dlaczego ma się zniszczyć? I co konkretnie ma się stać? Prąd ładowania standardowego prostownika to około 14,4V. W e60 ładowanie z alternatora w zależności od zapotrzebowania bywa jeszcze wyższe (IBS).

Po to jest wyprowadzony + pod maskę żeby z niego korzystać. Zawszę ładuję podpinając się pod maską i w żadnej beemce jeszcze nigdy nic się nie stało. Na pewno natomiast nie jest zdrowe odpinanie aku co kilka dni od auta - ale jak kto woli :)

Ładuj normalnie pod machą tak jak ładujesz. Myślę też że zamknięcie samochodu uśpi więcej procesów więc efektywność powinna być wyższa (ale to tylko moje przemyślenia, badań nie robiłem).

Opublikowano
Witam

Mam pytanie odnośnie ładowania. Akumulator ładuje w samochodzie(profilaktycznie, raz na jakiś czas) , tzn korzystam z plusa pod maską. Samochód ładuje w pracy bo tylko tu mogę pociągnąć kabel na dwór hehe samochód stoi na parkingu podczas ładowania i tu pytanie czy zamykać samochód do Ładowania czy można/trzeba zostawić otwarty? Nie chodzi o to że ktoś coś sobie przywłaszczy tylko o elektronikę w samochodzie. Czy zostawiając otwarty samochód wyłączają się wszystkie moduły po jakimś czasie bezczynności ? Czy coś będzie brać prąd i nie będzie efektów ładowania? Pozdrawiam

Bardzo dobrze ładujesz i możesz zamknąć samochód, a aku naładuje się nawet jak przejdzie w stan uśpienia, tez tak ładuje i zamykam nawet na cala noc. Ten plus pod maska właśnie do tego jest i do odpalania awaryjnego.