Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dokladnie ...czujnik napewno został jest wpiety w tą plastikową płytkę która jest umocowana na zatrzaskach na bloku silnika, sprawdź Jak tam jest to po zamontowaniu dpf podłącz wszystko zaprogramuj i gitara... :cool2:
Opublikowano
Dziękować :D jeszcze zime oblecę, i jak sie zrobi cieplej, na wiosne albo w lecie, trzeba bedzie sie za to zabrać. Tylko teraz strach kupować. Na allegro chodzą nowe za 1300zł ale kto wie co to jest! Czy to warte coś czy moze regenerowane a piszą że nowe. Używke tak samo, na dwoje babka wróżyła :D w ogole jestem ciekaw co to z tym bedzie, bo to nie tylko ja bede miał taki problem, podejrzewam że duzo ludzi. A zacząłem sie tematem interesowac jak znajomemu nie podbił przeglądu bo właśnie mu przebadał spaliny i okazało się że wtryski miał padnięte, ale szczegółów nie znam :D
Opublikowano
jeszcze zime oblecę, w ogole jestem ciekaw co to z tym bedzie, bo to nie tylko ja bede miał taki problem, podejrzewam że duzo ludzi.
Ja też na razie nie ruszam tematu chociaż bardzo mnie to drażni, że te spaliny tak śmierdzą a przegląd w lutym więc się przekonam czy będzie ok a jak nie to cito będę musiał coś wymyślić. A podpowiedzcie koledzy takiemu prostemu chłopowi jak ja czy jak wytnę tą moją pustą puszkę i wspawał bym sam katalizator z e 46 np jak z linku powyżej czy to coś da ? Czy te spaliny dalej tak będą śmierdzieć ? Czy przejdzie przegląd ? Czy trzeba coś wgrywać programować ?
Opublikowano

Powinna być znaczna poprawa z samym KATem, bo DPF wyłapuje tylko cząstki stałe jak popiół i sadza. Nie ma tam filtrów, które by zmniejszały stężenie CO w spalinach.

Wydajność prawidłowo działającego filtra zawiera się w przedziale od 85% do 100%, co oznacza, że do atmosfery przedostaje się nie więcej niż 15% pierwotnej zawartości zanieczyszczeń w fazie stałej[8].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cz%C4%85stek_sta%C5%82ych

Kwestia tylko jaka jest sprawność zamiennika KAT. Sądząc po cenie, nie będzie zbyt wysoka. Do budowy kata wykorzystywane są metale szlachetne, także niska cena = niska skuteczność.

Być może warto by się zastanowić na używką, ale tu też będzie loteria ;)

W którymś temacie odnośnie silnika benzynowego N46 jest link do aukcji z używanymi katalizatorami i człowiek, który kupił i zamontował, chwali sobie takie rozwiązanie.

Opublikowano
Te przepisy wchodzą od 1 stycznia 2019r więc w lutym masz jeszcze spokoj. Ja sie tak zastanawiam, że nie ma tak źle. Skoro nie mam ani kata ani DPF-a i pomiary są troche wyższe niż zaleca producent czyli nie ma źle. Czyli sam montaż kata dałby rade w 100% przejść te normy :D
Opublikowano
Te przepisy wchodzą od 1 stycznia 2019r więc w lutym masz jeszcze spokoj. Ja sie tak zastanawiam, że nie ma tak źle. Skoro nie mam ani kata ani DPF-a i pomiary są troche wyższe niż zaleca producent czyli nie ma źle. Czyli sam montaż kata dałby rade w 100% przejść te normy :D
Nie no prawie wszystko ok tylko ten smród spalin mnie denerwuje a tak to autko super, w poprzednim aucie dpf wypalał mi się co 650 a 750 km i nie było to jakoś bardzo uciążliwe i nigdy wypalania nie przerwałem ale podczas wypalania była kupa chmury jak kiedyś ze syrenki czy tam trabanta haha
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do zmniejszenia CO sam katalizator starczy. Są różne pomysły np. taki:

http://www.ragazzon.pl/p/467/363/katalizator-przelotowy-filtr-dpf-ragazzon-evo-line-e87-5-drzwi-118d-105kw-od-2007-do-2013-seria-1-e81-e82-e87-e88-bmw-katalog.html

Smród też będzie mniejszy po zamontowaniu katalizatora. To efekt 3 sekund szukania. Tylko tu od razu widać że coś masz z wydechem modzone. Lepiej jak wyglądałby jak puszka.

Opublikowano
Powiem Ci że u mnie jakoś bardzo tego smrodu spalin nie czuć, ale czuć i stąd wiem ze kata nie mam, o ile go mam fabrycznie :D temat bede ogarniał na wiosne jakoś, to bede sie dowiadywał już dokładnie czy mam kata czy nie, i co i jak montować :) szczerze to bym nic nie montował , bo to tylko problemy większe. Teraz przynajmniej auta nic nie blokuje przy bucie :D turbinka ma lżej :D a mimo 293tys km jest jeszcze fabryczna :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też w N47 nie mam już DPF, bo poprzedni właścieciel wyciął. Jeżeli nie zostane wołami zmuszony to nie będę o montował. Jeżeli trzeba będzie to sam katalizator będe wciskał. U mnie też smrodu zbytnio nie czuć. Moje auto ma 240 tysi i przebieg wydaje się autentyczny, po moich śledztwach, ale kto to wie:)
Opublikowano
Ja mam przegląd w lipcu, będzie wtedy dużo cieplej niż teraz, przed przeglądem będe chciał wziąść auto na jakąś krótką trase żeby go przedmuchać i zobaczymy jakie wyjdą wtedy wyniki, skoro teraz już jest nieźle :D dodam jeszcze że auto nie kopci, dopiero jak dam w palnik to coś czarnego za mną zostaje :D