Skocz do zawartości

Klimatyzacja raz dziala, raz nie. BMW 320d 2005r. sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam państwa, Od jakiegoś tygodnia mam problem z klimatyzacją, mianowicie gdy odpalam samochów klimatyzacja raz się załączy, a raz nie, nie ma żadnej reakcji, odmrażanie tylenj szyby jest ale nie ma żadnego nawiewu.

Dzisiaj przy (-2)st. auto całe zaszronione, zaczynam wycierać szyby, wsiadam do auta włączam klime, a tu żadnej reakcji, dopiero po przejechaniu +/- 15km gdy auto już się nagrzało nagle zaczęło dmuchać...

Na internecie nie znalazłem mojego opisu, choć pewnie źle szukałem mojego problemu.

Ktoś wie jaka może być przyczyna? I plus minus jakie to są koszty?

BMW e46 320d 2005r sedan

Dodam że klimatyzacja chłodzi i grzeje, z tym nie ma problemu ( Jak oczywiście się odpali )

Pozdrawiam

Edytowane przez AmigoSS
Opublikowano
Kolego klima nie załącza się poniżej 10 stopni :cool2: wiec ja problemu nie widzę.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopisz 320d do tytułu. Goral koledze chodzi o nawiew raczej :8) a klima uruchamia się poniżej 10 stopni, plotki głoszą, że od 5. Co do problemu, wymień jeża (rezystor dmuchany).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego klima nie załącza się poniżej 10 stopni :cool2: wiec ja problemu nie widzę.

No to mnie zaszkoczyłeś :O

Reno Laguna 2003r. miałem nią jechac ale miała mała mało paliwa, więc musiałem ją przeparkować żeby wyjechać, wsiadam do niej wszystko zaparowane zaszronione nawet bramy nie widzę, włączam nawiew na szyby i dmuchhał pełną parą..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisałeś klimatyzacja, więc kolega odebrał to jako zimny nadmuch, szczególnie pożądany w upalne lato :mrgreen: a z tego co ja zrozumiałem to nie dmucha nic tak? 0 nawiewu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Tak chodzi o nawiew.

Co bym nienaklikał nie dmucha xD

Rozumiem że to standardowa usterka i chodzi o tego "Jeża" tak?

Opublikowano
A no to się nie zrozumieliśmy, jak raz ducha raz nie to faktycznie winny może być jeż.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie jeż, szukaj behr/hella. Jakbyś chciał używany ori sprawny to mam taki na zbyciu :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Zdecydowanie jeż, szukaj behr/hella. Jakbyś chciał używany ori sprawny to mam taki na zbyciu :wink:

Na używkę ori na razie nie mam kasy xD

Dzisiaj np, od rana do teraz działała bez problemu, za każdym razem był nadmuch pełną mocą, nawet jak kilkukrotnie włączałem i wyłączałem.. Jak taka awaria się objawia? on wysiądzie do końca czy kiedy mu się zachce to przestanie działać?

A tak z innej beczki żeby nie zakładać nowego tematu, Jechałem dzisiaj autem, musiałem się zatrzymać i wyminąć stojący pojazd, więc daję bieg 1 gaz, wrzucam 2 i rura ( mam ciężką nogę xD ) i chyba nie wrzuciłem do końca biegu 2 bo nagle było takie głośnie walnięcie i lewarek wpadł na pozycję neutralną. Auto jeździ nic nie dygocze ani nie piszczy .. Nie znam się na mechanice zbyt dobrze, może ktoś wie czy skrzynia mogła się uszkodzić or something?

Opublikowano

pisz może po naszemu OKAY bro ?

może nie wpiąłeś biegu do końca i wyskoczył. Polecam wymienić poduszki silnika i skrzyni bo może tam za bardzo masz luzy i stąd takie coś. Nigdy mi się tak nie zdarzyło w bmw.

a jeż bedzie ci nawiew działać w cały świat, sam bedzie zmieniał predkość nadmuchu, może Ci uruchomić nadmuch w nocy i rano niestety bedziesz biegać z kablami i pożyczać prąd.

Przecież ten jeż nie jest drogi wiec jaki problem go wymienić ? jeździsz autem za 20tys i nie masz 150zł na jeża ? może jednak sprzedaj auto i kup daewoo. Szkoda żebyś auto męczył i siebie jeżdząc niesprawnym.

szukam
Opublikowano

Sory ziomek z telefonu pisze i może dlatego taki efekt.

Mówisz, że auto za 20tysi i nie stać mnie na naprawę, otóż powiem Ci że UCZĘ się i DOPIERO co wymieniłem świece, zaciski hamulca ręcznego, wycieraczki bosha i klocki. Dorywczą robotą Nie zarobisz na wszystko..

Co do tego Jeb*****go "jeża" Jakim kurna cudem uruchomi mi nadmuch w nocy? xD przy zgaszonym silniku? :O

I tak jeszcze z ciekawości.. Jaka może być przyczyna tego, że gdy mam odpalony nawiew na szyby lub klime na full to falują mi obroty silnika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To falowanie to będzie ziomuś pewnie od elektrycznego podgrzewacza płynu chlodniczego. Jak temperatura złapie pion to przestaje?
Opublikowano

Jeż już niejednemu rozładował akumulator ale co ja tam wiem :D Wczoraj na forum się zarejestrowałem i o BMW tylko sobie czytam.

Trochę pokory skoro prosisz o pomoc. Szybko wpadłeś na forum, 10 pytań w jednym wątku z czego na każde twoje pytanie odpowiedź jest na forum

szukam
Opublikowano
Jeż już niejednemu rozładował akumulator ale co ja tam wiem :D Wczoraj na forum się zarejestrowałem i o BMW tylko sobie czytam.

Trochę pokory skoro prosisz o pomoc. Szybko wpadłeś na forum, 10 pytań w jednym wątku z czego na każde twoje pytanie odpowiedź jest na forum

Gościu, to było normalne pytanie, po co ta agresja :cry2:

Opublikowano
Kolega dobrze ci radzi :norty: na każde Twoje pytanie znajdziesz kilkanaście postów wystarczy użyć opcji szukaj :cool2: właśnie niesprawny jeż ma tendencję do włączania nawiewów kiedy auto jest zgaszone poprostu uruchamia je. Poszukaj poczytaj wiele się dowiesz :cool2: nikt nie chce źle dla ciebie każdy próbuje ci jakoś pomóc na swój sposób :mrgreen:

721015571