Skocz do zawartości

e39 przedlift - Doposażenie w poduszki powietrzne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z doposażaniem w poduszki powietrzne? U siebie ma 4 poduszki ( kierowca, pasażer i boczne w drzwiach kierowcy i pasażera)

Po sprawdzeniu numeru części okazało się że do 08.1997r opcja tylnej poduszki jest niedostępna a od 09.1997r już jest dostępna i ma numery 72 12 7 072 621 oraz 72 12 7 072 622 .

Czy w aucie do 08.1997r możliwe jest zamontowanie poduszek w drzwiach z tyłu oraz czy wystarczy podciągniecie instalacji do modułu Airbag i zakodowanie sterownika NCSem o dodatkowe 2 poduszki z tyłu czy trzeba wymieniać również moduł Airbag?

Czy trzeba wymieniać coś w drzwiach, chodzi mi o to czy konstrukcyjnie drzwi/boczki bez poduszki a z poduszką czymś się różnią między sobą? Chodzi o to aby poduszka wystrzeliła poprawnie i tak jak zostało to zaprojektowane :)

Jak wygląda sprawa np do dołożeniem kurtyn przednich 72 12 7 000 009, 72 12 7 000 010 i z tyłu 72 12 7 000 641, 72 12 7 000 642?

Co jest potrzebne do ich instalacji i czy konstrukcyjnie trzeba coś wymienić w drzwiach, podsufitce, słupkach przedniej szyby?

Czy tak samo jak w przypadku poduszek z tyłu wystarczy podciągniecie instalacji do modułu Airbag i zakodowanie sterownika NCSem o dodatkowe 2 poduszki z tyłu czy trzeba wymieniać również moduł Airbag?

Pozdrawiam

Piotr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja obstawiam, że bez zmiany modułu nie przejdzie, ale niech potwierdzi ktoś kto to robił. To co kolega wyżej napisał trzeba zrobić, boczki muszą być zmienione.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stare sterowniki sprzed liftu elektrycznego jak dobrze pamiętam nie miały opcji na tylne poduszki, więc tutaj wchodzi wymiana sterownika na nowszy, a te są już przewidziane na poduszkę kierowcy dwunabojową.

Więc zapowiada się rzeźba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie temat to dla mnie kosmos.

Można doposażać auto i nie widzę w tym nic niewłaściwego. Sam to robiłem i robię obecnie.

Wszystko jednak trzeba robić z głową.

Można dołożyć navi, tempomat, grzanie stołków, etc.

Natomiast dokładanie poduszek to dla mnie :shock:

Takie coś może zrobić więcej szkód niż pożytku.