Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
x Edytowane przez matekBMW

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
a da sie?

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
bd od marca 2018

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
bd od marca 2018

Jakie moje zdziwienie! W wigilijną noc nie tylko zwierzęta gadają ludzkim głosem :) Dawno nie próbowałem, ale jakie było moje zdziwienie, gdy po naciśnięciu przycisku na kierownicy mój samochód zaczął w końcu mówić po polsku. Na razie tylko komunikuje się z telefonem, ale bardzo ładnie to chodzi. Wybiera kontakty że miło! A gdy na złość mówię: "nie", odpowiada mi: "nie ma sprawy". Nie wiem nawet, kiedy to się zaktualizowało. Ale polecenia do nawigacji nie działają nadal, albo czegoś nie wiem.

Opublikowano

A możesz potwierdzić czy to cały czas działa? Bo może działało TYLKO w Wigilię :D

Wcisnąłem u mnie co trzeba i... nic. Proponuje mi ustawić j. angielski. F34 z sierpnia, a więc nowe, mam całe Connected Drive itp.

A może nieświadomie zrobiłeś jakiś update softu?

Opublikowano

Logicznie, że musiał softa zaktualizować xD No chyba, że wierzymy tutaj w Matke Boską BMWOWSKĄ XD

Aktualizacja musi być najnowsza, bo polskiej wersji voice control nigdy nie było w F30, a była zapowiadana na marzec 2018.

Zapewne część polskiej wersji voice control jest juz dostępna.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Kolego anol, a jaki masz telefon?

Na stronie BMW.pl dostępna wersja oprogramowania jest UPD05011, a PDF informacyjny do niej jest z... 2013 roku. Natomiast na stronie BMW.com po wpisaniu VIN pokazuje mi że... Your software is up to date.

Opublikowano
bd od marca 2018

Ok, chyba już wiem o co chodzi :o W praktyce wygląda to tak: Klikam przycisk "voice control" na kierownicy (nie przycisk telefonu), na wyświetlaczu pojawia się ekran z tekstem: "rozpoznawanie mowy", jakąś tam grafiką i opcją u dołu "zakończ". I fajnie. Ale zwróciłem uwagę, że na telefonie w tym czasie wyświetla się (czego nie zauważyłem wcześniej, bo telefon jest przeważnie w kieszeni lub gdziekolwiek) komunikat: "mów teraz". Wcześniej tego nie było, przycisk "voice control" był oczywiście martwy. Żadnej aktualizacji systemu auta nie robiłem. Myślę, że jest to związane z ostatnią aktualizacją adroida w telefonie do 8.0.0. oreo (telefon to xperia xz). Po tej aktualizacji nowy andek zyskał jakąś nową funkcjonalność, że komendy głosowe są uruchamianie z tego przycisku. Nie ma to związku niestety z nowym oprogramowaniem auta. Nie wiem, czy nie będzie się to "gryzło" w przyszłości z tym o czym mówi matekBMW (od marca 2018). Fajnie, że przycisk nie jest już martwy (nie muszę już nikomu tłumaczyć, że jest tylko ozdobą), ale wraz z tą aktualizacją straciłem niestety możliwość strumieniowania muzyki z telefonu (wcześniej spotify i tidal działały bez zarzutu).