Skocz do zawartości

[E30] Przestał chodzic licznik. gdzie przyczyna?

Foren E30

Rekomendowane odpowiedzi

E30. Przestał chodzic licznik.

od czasu do czasu przerywał. raz sie wlaczal raz go nie bylo ale tylko na moment (jak wjechalem w dziurę to na moment przerywał)

no i teraz go nie ma... brak licznika.

gdzie szukac usterki? co moglo byc przyczyną?

bez licznika nie wiem ile mam do nastepnego tankowanioa... :x

• 4 miesiące temu...

No i mi się przytrafiło...

Licznik (prędkościomierz) nie działa :evil:

Ekonomizer działa, ale nie tak jak powinien - cały czas pokazuje maxymalne spalanie, schodzi do zera, gdy gwałtowni zdejmę nogę z gazu. :evil:

Obrotomierz... działa :)

Co robić. Oczywiście wtyczka na moście to sprawa oczywista - zaraz ją sprawdzę.

Wydaje mi się, że awaria licznika (prędkościomierz) i dziwne zachowanie ekonomizera nie są przypadkowe tj. są ze sobą związane. :?

Może ktoś miał podobna usterkę i zechce się wypowiedzieć w tej palącej kwestii.

BMW 318iA Cabrio [E30]

Pozdrawiam, Michał

Jeśli niedziałe ekonomizer i prędkościomierz to wina czujnika w tylnym moście lub przerwanych przewodów do w/w , ale jeśli nie działa część licznika to najlepiej go zdemontować i obejrzeć czy w nim nie ma luźnych kontaktów na tych instrumentach.(najlepiej na spróbe założyć pożyczony aby się upewnić)Naprawiać n iewarto bo na szrocie w idealnym stanie najwyżej 100

No i mi się przytrafiło...

Licznik (prędkościomierz) nie działa :evil:

Ekonomizer działa, ale nie tak jak powinien - cały czas pokazuje maxymalne spalanie, schodzi do zera, gdy gwałtowni zdejmę nogę z gazu. :evil:

BMW 318iA Cabrio [E30]

Przy zdjęciu nogi z gazu ekonomizer zazwyczaj powinien wskazywać zero. :wink:

Zgadza się po zużycie dzieli przez szybkość, a szybkość ma 0 km/h (teoretycznie nie podzielne, praktycznie oznacza nieskończoność. A przy zdejmowaniu nogi z "gazu" przy hamowaniu silnikiem jest odcinane paliwo i 0 dizeli przez 0 i wychodzi 0 ;-)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

u mnie jest to samo z ym ekonomizerem ale do tego jeszcze znikła inspekcja , wogóle nie działa, prędkosciomierz i obrotomierz sa sprawne.

Spróbuj wymienić akumlatorki w liczniku. 2 szt paluszków, przelutowac i po problemie.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Jak chcesz ino jom do opchniecia pucnąc to sie nie [bAD], ino podciagnij linke pod tylny fotel i posadz sam pasazera ktury bedzie jom naciagal i [BAD] masz prawie pewne ze nichuja kupiec sie nie kapnie... i do tego na autobana wyskoczy i bedzie cieszyl morde ze 2.50zl leci...

Pozdro!

Jak chcesz ino jom do opchniecia pucnąc to sie nie [bAD], ino podciagnij linke pod tylny fotel i posadz sam pasazera ktury bedzie jom naciagal i [bAD] masz prawie pewne ze [bAD] kupiec sie nie kapnie... i do tego na autobana wyskoczy i bedzie cieszyl morde ze 2.50zl leci...

Pozdro!

:!: :?: :twisted: :roll: :shock: :? :mad2:

Pozdrawiam, Michał