Skocz do zawartości

[E83] Automat 3.0d 204KM (5L40E/A5S390R)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem Pany,

od pewnego czasu mam delikatny problem ze skrzynia automatyczną - najprawdopodobniej 5L40E/A5S390R, na pewno GM (5 biegowa)

Dodam, że skrzynia jest po regeneracji - wstępnie mogę powiedzieć, że kiepsko, póki mam gwarancje będę ich molestował.

Goście starają się mnie spławić z tekstem "Ten typ tak ma" :mad2:- wiem, że wcześniej tak nie miał.

Wał napędowy również po regeneracji.

Występują dwa problemy.

Pierwszy:

Na zimnym silniku (powyżej jednego dnia) uruchamiam samochód, daje mu kilka sek zanim rozprowadzi olej i zapinam D.

Prawidłowo powinien przysiąść i po puszczeniu hebla zacząć się zbierać/nabierać prędkości.

W moim przypadku mimo zapiętego biegu, zachowuje się na neutralu - nie ciągnie, nie przysiada.

Wyczułem już go i staram delikatnie go kręcić do momentu, aż złapie.

Bez gazowania bieg potrafi zapiąć się stopniowo (coś w stylu pół sprzęgła) po 40sek.

Drugi:

Podczas np. wjeżdżania pod górkę i odpuszczeniu gazu czuć lekkie szarpnięcie.

Coś w w styl rozprężenia/rozładowania.

Za wszelakie info z góry dzięki.

Opublikowano
Auto powinno się toczyć po równym a nie przyspieszać po puszczeniu hamulca, brak takiej relacji to typowy objaw zużytego konwertera, ale skoro skrzynia była naprawiana, rozumiem że sprzęgło hydrokinetyczne też regenerowałeś. Przyczyną może być też zły olej jeśli taki objaw tylko na zimnym oleju i skrzyni.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Wonski80 - pisząc zbierać/nabierać prędkości dokładnie to miałem na myśli.

Skrzynia była naprawiana - nie regenerowana, mój błąd.

Konwerter był nie ruszany według tego co wiem.

Problem ten występuje jak wspomniałem tylko i wyłącznie podczas dłuższego postoju od 1 dnia wzwyż.

W momencie kiedy ruszyłbym, wyłączył silnik i wrócił za 4-5h problemu by nie było :nienie: .

Zakładam, że gdyby konwerter broił to problem nie występowałby tylko jednorazowo, a stale.

Nie zaobserwowałem innych czynników, które wskazywałbym, że to konwerter (np uślizg/falowanie podczas jazdy/przyśpieszania).

Na innym forum dostałem info, żeby zwrócić uwagę na soft skrzyni.

Jeżeli jestem w błędzie-popraw mnie.

Opublikowano
Nie wiem kto robił Ci remont skrzynki i co to za fachowiec... Miał cała skrzynki wyciągnięte wszystko rozpięte, w której grzebał i mało za to pewnie nie wyszło, wymienił olej, no nie rozumiem takich mechaników. Koszt regeneracji konwertera to 500-600zl, jak można pominąć taki manewr przy remoncie skrzyni w kilkunastoletnim aucie? Teraz jak byś chciał to zrobić znowu musisz płacić za wyjmowane skrzyni, olej, robocizne itd. Mnie taki zabieg kosztował 2600zl. Soft pomaga przy szybszym przełączaniu biegów. Dla mnie to problem z olejem, jego przepływem za który w momencie ruszania w dużej mierze odpowiada sprzęgło, lub złą jego gęstością. Ja z taką opinią kilku osób się spotkałem, jeśli chodzi o brak toczenia w starszych automatach, a przerabiałem problem konwertera. Objaw masz po nocy kiedy olej jest gęsty a konwerter i skrzynia zimna. Ciekawe jakiego oleju nalali, na forum dużo jest postów z których wynika że GM nie toleruje na dłuższą metę, innego niż fabryczny chyba Texako o ile pamiętam
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Przyjąłem - dzięki za info.

Skrzynie mam na gwarancji więc postaram się ich przycisnąć i dopytam jaki olej wlali.

Masz może jakieś wieści gdzie mógłbym bezpiecznie uaktualnić soft do mojej skrzyni ? Wawa?

W przypadku mojego modelu nie jest to łatwa sprawa według to co mówią na drugim forum - w związku z tym, iż nie ma go na liście poniżej.

Lista wskazuje pojazdy, ktore mialy tą przypadłość.

http://www.lubiebmw.pl/info/GM5transmission.pdf