Skocz do zawartości

F10 530d 2016 Spalenie tarcz hamulcowych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Przebieg niewiele ponad 20 tys km... objawy wibracje przy hamowaniu z prędkości powyżej 100 km... info od wynajmującego: tarcze uszkodzone w wyniku mechanicznego spalenia a nie z powodu eksploatacji :?: wniosek wyciągnięty przez wynajmującego na podstawien zdjęć na których widać przebarwienie, grubosc tarcz w normie... i w związku z tym propozycja pokrycia przez uzytkownika kosztu wymiany w Aso w wysokości 2500 pln...

Samochód niewiele ponad rok, użytkowany zgodnie z przeznaczeniem czyli po drogach a nie po torze... przez ten rok eksploatacji nie pamietam ani jednego hamowania z zablokowanymi kołami.... rozumiem ze może tak sie zdarzyć jak tarcze rozgrzane i wjedziemy w kałuże ale tez może być inny powód?

Pytanie czy komuś udało sie z tym wygrać z firma wynajmująca lub Aso... czy należy uznać ze pech i szkoda nerwów na to...

Dzięki za info :cool2:

Opublikowano
Mi sie tarcze poginęły po 30tys km... jak wymieniałem na nowe to mówili ze w tych autach wyjatkowo sie gna nawet oryginały i ze do przebiegu Ok 2tys jak sie wygna po wymianie to reklamacje uznają ale pózniej juz ciezko.. nowe tarcze biją po Ok 1tys km :) jak będą filetowe a nie powyginane to tez moze być problem z wymiana na „gwarancji”
Opublikowano

Niestety ten typ tak teraz ma :mad2:

U mnie z wymiany na wymianę coraz krócej wytrzymuję, a naprawdę już je oszczędzam.

Miałem już dwa przypadki, że skrzywiła się tylko jedna tarcza (nie jeździłem po kałużach).

Uznanie reklamacji to tak na prawdę dobra wola ASO/BMW Polska (tak balansują, żeby do końca nie zrazić klienta).

Generalnie co drugą reklamację mi uznają.