Skocz do zawartości

Realne spalanie G30 diesel i benzyna

chemik2000

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nigdy z żadnej trasy nie miałem wyniku dwucyfrowego. Tam gdzie się da jadę 180-200, jak są ograniczenia na autostradach w de to zwalniam. Przy takim ciśnięciu wynik wychodzi 9-9,5. Jak jedzie się spokojniej - nie przekracza 160 - to spokojnie 8-9 litrów jest wykonalne. Jak masz 130 na tempomacie to pali 6.5 litra. Jak jedziesz całą trasę np poz waw 170-220 to wtedy pali 12.

Ktoś pytał o spalanie 530i xdrive przy 180 km/h.

Przejechane około 20 km z tempomatem ustawionym na 180km/h spalanie między 13,2 a 13,7. Jazda z pedałem w podłodze do 248 km/h (szybciej już nie pojechał) zwalnianie przy wyprzedzaniu przez inne pojazdy przejazd 41 km w 13 minut, średnia prędkość 187,4 spalanie 18 litrów na 100 km. Więcej,spalić już się chyba nie da. Moim zdaniem nie jest złe.

Co do maksymalnej, miałem 260km/h na liczniku i 253 na GPS, ale miejsca zabrakło żeby sprawdzić co będzie dalej. Czyli xdrive ma niższą prędkość maksymalną.

• Zasłużeni forumowicze
Lucas jechales na sport czy comfort? Bede Musial swoja pogoinc jeszcze raz ale ostatnio na tasach To z dzieciakami jezdze I nie chce szalec. Wujekwaldus zauwaz ze merc ktorego przytoczyles ma 6 biegow a bmw 8. Pojedz mercem na 4 biegu a spalanie bedzie zupelnie inne. Lucas ci przytoczyl moje spalanie ze 180. Nawet jak jest 13 to i tak przy obecnym ruchu na autostradach dlugo takiej predkosci nie utrzymasz I po trasie ladujesz ze srednia 6-12spalania I predkosci 100-120 km/h. 6 spokojna jazda na tempomacie okolice 120, 12 to juz szalenstwo, a 8-10 to juz bardzo dynamicxna jazda. Ja ostatnio jezdzilem glownie z rodzina wiec raczej spokojnie aczkolwiek wyprzedzajac wszystkie zawalidrokimi za 5 tysiecy km srednia mi pokazywalo 7,5.

Slonik ty na pustym baku i bez śniadanie na tempomacie 85kmh pewnie zrobisz 4.5l :lol:

Przypominasz mi typa ktory jechał rs7 na ferie zimowe 95kmh i był podniecony wynikiem 10.5 ale żywil sie nutella by moc utrzymać takie tempo :mrgreen:

BTW uzywany słoik tej nutelli wyniósł ze śniadania w hostelu w Czechach :wink:

Wujekwaldus

MADE IN PRL

• Zasłużeni forumowicze
Wujekwaldus kojarze ten filmik. Gosciu sprowadza rozbite auta z USA I je naprawia. Te rs7 to tez byl rozbitek. Jednak Jesli chodzi o mnie to jestes w wielkim bledzie. Te spalanie nie wyniki z przesadnej oszczednosci bo jak jest tylkO mozliwosc I mam checi to potrafie jezdzic agresywnie I ostro ale jednak kiedy jade z rodzina I jest duzy ruch to czesto stawiam na rozsadek I bezpieczenstwo. Jesli jade krajowka gdzie jezdzie sie okolo 90 I jest duzy ruch w 2 strony to nie ma sensu sie pchac I wyprzedzac zeby przeskoczyc o 3 auta. To samo w miescie. Po co butowac przy starcie ze swiatel o 7 rano kiedy na nastepnych znowu korek a czlowiek jeszcze zaspany? Tak samo wracajac po weekendzie gdzie byla jakas grubsza Imprezka pomimo ze alkomat pokazuje zero to jednak zmeczenie daje sie we znaki. Autostrady takze sa zapchane. Po co mam pedzic 200 Jesli 100 metrow przedemna jada na moim pasie kolejne auta? Wystarcxy 150 i tak ice zaraz dogonie. Kupujac 530 wogole nie patrzylem na spalanie ale jak juz je uzytkuje to jestem mile zaskoczony. Moze jest niskie dlatego ze po miescie to jezdze jednak bardzo malo a wieksza polowa to jednak zwykle krwjowki. Co z tego ze 100 km przejedzie sie bardzo szybko ze spalanie nawet 14 skoro pozostale np 900 jezdzi sie jednak wolno bo warunki jedynie na tyle pozwalaja.

Lucas jechales na sport czy comfort?

Na pewno nie był to sport bo coś mi świta że patrzyłem na zwykłą wskazówkę, a nie na wielkie cyfry prędkościomierza który jest na sport. Za to pewnie skrzynię przełączyłem na sport. Za szybko się wszystko działo. Jak tylko osiągnąłem te 260 od razu musiałem hamować bo nie było miejsca na dalsze testowanie.

Poniżej na szybko jeszcze 2 wpisy z tego wątku ludzi którzy mają 530i z X:

Postprzez Lukasmat » 26 Gru 2017 22:54

U mnie przy 140-160km/h pokazywal komp 9.2l w normalnym trybie a jak schodzilem do 120km/h na dluzej to spadalo do 8.8l :cool2:

Postprzez A145 » 05 Lip 2018 20:38

Przebieg 9500. Spalanie ostatnio trasa 3000 km wyszło średnio z komputera 7 przy prędkościach autostradowych w Czechach, Austrii, Chorwacji.

Dla mnie zdecydowanie EOT. Nie tylko ja mam takie wyniki, w G30 nie jest to niczym dziwnym.

@lucas48 niedowiarków nie przekonasz ze spalaniem.

Co do typa z YT to nie dziwie się, że jechał wolno w takich warunkach autem z taką mocą. Chyba nie dziwi, że nie leciał 260km/h??? Miał na pokładzie swoją rodzinkę więc to normalne. Chciał zwyczajnie pokazac ile spali RS7 przy normalnym użytkowaniu a nie pałować bo to RS7. Taki mały OT.

• Zasłużeni forumowicze
V max przetestowana i spokojnie dochodzi do 260. Przy okazji Jesli czyta forum uzytkownik pomaranczowej m4 jadacy w piatek a1 w kierunku gdanska to pozdrawiam bo jechalem za nim przez dobre kilkanascie km, ale musialem zwolnic bo pasazerowie nieco protestowali. Pewnie teraz zostane zlinczowany ale m4 nie jest w stanie objechac 530i na autostradzie. Oczywiscie podczas przyspieszenia wyraznie odjezdza drzac sie wydechem niemilosiernie ale osiagajac przewage kilkuset metrow 530i takze dochodzi do 260 i auta jada rowno az do momentu gdzie trzeba zwalniac. Wtedy 530i dochodzi m4 by po chwili m4 Znowu moglo uciec na kilkaset metrow. Odnosnie spalania, jechalem takze okolo 80 km z tempomatem na 140 praktycznie z tylko kilka ma zwolnieniami przed ciezarowka I ponownymi przyspieszeniami I spalanie wynioslo 7,2. Jazda w gdansku w srodku dnia okolo 60 km to spalanie pokazalo 14 na sto.

• Zasłużeni forumowicze
Heh z ta Octavia to 100 procent racja. A1 na odcinku gdansk Łódź to moja ulubiona autostrada w pl bo poza sezonem bywaja dni ze jest bardzo niewielki ruch do tego stopnia ze mozna ja czasami przejechac Cala na tempomacie nie zmieniajac wogole predkosci a to sprzyja np pomiarom np spalania przyokreslonych predkosciach

Pewnie teraz zostane zlinczowany ale m4 nie jest w stanie objechac 530i na autostradzie. Oczywiscie podczas przyspieszenia wyraznie odjezdza drzac sie wydechem niemilosiernie ale osiagajac przewage kilkuset metrow 530i takze dochodzi do 260 i auta jada rowno az do momentu gdzie trzeba zwalniac. Wtedy 530i dochodzi m4 by po chwili m4 Znowu moglo uciec na kilkaset metrow

Jedni mają frajdę jak "odjeżdżają', a inni jeszcze większą jak "doganiają" :roll:

To trochę jak doganienie zachodu ze standardem życia w Polsce - są tacy co twierdzą, że jesteśmy już blisko, kwestia odniesienia .......

Pewnie teraz zostane zlinczowany ale m4 nie jest w stanie objechac 530i na autostradzie. Oczywiscie podczas przyspieszenia wyraznie odjezdza drzac sie wydechem niemilosiernie ale osiagajac przewage kilkuset metrow 530i takze dochodzi do 260 i auta jada rowno az do momentu gdzie trzeba zwalniac. Wtedy 530i dochodzi m4 by po chwili m4 Znowu moglo uciec na kilkaset metrow

Jedni mają frajdę jak "odjeżdżają', a inni jeszcze większą jak "doganiają" :roll:

To trochę jak doganienie zachodu ze standardem życia w Polsce - są tacy co twierdzą, że jesteśmy już blisko, kwestia odniesienia .......

:lol: :lol: :lol:

Ujęte w punkt :cool2:

Jak nie wieje takie wyniki są tez możliwe nawet w dieselu.

3b5cf1959ca4.jpg

Serio, srednia 151km/h i 11.4l/100km ? Uwazam że to bardzo duzo. Nie napisaleś jaki byl ruch i czy musiales duzo razy przyspieszac.

Jak w 530d przy predkosci sredniej 150-155km/h z trasy 1500km ( na blacie 160-180) , załadoany na prawde na full mam max 9l. Raz mialem 8.6 ale było mało aut

Taka średnia prędkość przy 1500km to chyba w nocy na autostradzie jak mało co jeździ, No chyba ze kolega spychał samochody z przodu i tankował w czasie jazdy.

Zgadza sie, nocka i autostarda. Jak tankuje badz mam postoj a silnik jest wylaczony to przeciez srednia predkosc nie spada i jest to osiagalne. Szkoda ze nie zrobiłem fotki kompa

Jak nie wieje takie wyniki są tez możliwe nawet w dieselu.

3b5cf1959ca4.jpg

Serio, srednia 151km/h i 11.4l/100km ? Uwazam że to bardzo duzo. Nie napisaleś jaki byl ruch i czy musiales duzo razy przyspieszac.

Jak w 530d przy predkosci sredniej 150-155km/h z trasy 1500km ( na blacie 160-180) , załadoany na prawde na full mam max 9l. Raz mialem 8.6 ale było mało aut

Autostrada A1. Dziś wiało z północy. Zatem pod lekki wiatr (13 km/h). Tempomat na 200km/h. Oczywiście TIR'y i użytkownicy pasa lewego, którzy uważają ze jeśli jadą dozwoloną prędkością 140 km/h to nikt nie powinien mieć pretensji, ze wyprzedzają kolumnę aut oddalonych od siebie czasami ponad 100 m.

Ale czy tłoczno, raczej nie, taki polski standard raczej.

38ca8a1e602b.jpg

• Zasłużeni forumowicze

mam 530i xdrive i przy 140 na tempomacie pali 7-7,5, przy 150 ostatnio sprawdzalem 8,5. Nie wyobrazam sobie zeby 2 litrowa 250 konna benzyna palila 6,5 litra przy 150 km/h takze te 2 litry mniej to raczej mocno nierealne jest. Napedy AWD poszly mocno do przodu i ten spadek dynamiki dla AWD to tez juz raczej zaszlosc sie zaczyna robic. Polecam test

gdzie audi rs3 4x4 pokonuje m2 nawet z rolki i to na suchej nawierzchni. Jakis czas temu widzialem porownanie m5 f80 w trybie rwd oraz AWD. m5 w trybie AWD zawsze byla szybsza.

p.s. Zauwazylem, ze po zmianie kol z 18 zimowek na 19 letnie auto pali troszke wiecej oraz przy ruszaniu na stromych podjazdach pod gorke na grzaskiej nawierzchni tylne kola potrafia nieco zaboksowac.

G31 530xd

- przejechane 5000km

- spalanie z komputera 8.7

- spalanie z dystrybutora przy ostatnim tankowaniu pełnego baku tez 8.7

- trasa 80%, reszta Kraków

- styl jazdy, spokojny i w miarę szybki, 160-170 z bardzo dużym boxem, 180-200 bez

- opony zimowe 18 szerokość 245

- tryb komfort 100%

jak dla mnie to auto jeździ na wodę :P