Skocz do zawartości

Realne spalanie G30 diesel i benzyna

chemik2000

Rekomendowane odpowiedzi

jak jade za swoje to tez sie kulam, ale jak jade sluzbowo, gdzie pracodawca zwraca koszty paliwa, to wtedy nie ma sensu oszczedzac na paliwie poniewaz wieksze spalanie zwroci sie w krotszym czasie pracy.

I to jest kwintesencja tego wątku - to @słonik - cały czas piszesz o niskim spalaniu 530i - to napisz proszę kiedy spala Ci 8,5l a ile spala Ci jak nie musisz oszczędzać, bo nie jedziesz za swoje? :twisted:

I już chyba wiem, czemu moja mało pali - bo jeżdżę za swoje :lol: :lol: :lol:

• Zasłużeni forumowicze
@Mandus juz wspominalem o tym wczesniej, ze maks mialem 17.9/100 przy predkosci sredniej 187,4 km/h, ale to jazda z gazem w podloge do maks predkosci i ostre chamowanie przed kazdym autem przedemna na lewym pasie przy stosunkowo malym ruchu na odcinku okolo 100km, ale na dluzsza mete sie tak jechac nie da bo jest bardzo meczaca i wymaga mega skupienia. Przy bardzo szybkiej jezdzie autostradowej na dluzszym odcinku nie patrzac na ograniczenia oczywiscie na niemieckiej autobahnie to jest w zaleznosci od ruchu 10-14l /100km. Rozbieznosc wynika z tego ile jest przyspieszen oraz jak duzy ruch, no i pewnie ma jeszcz wplyw uksztaltowanie terenu oraz gorki. Spokojna jazda, dajmy na to 120-130 to nieco ponizej 7l/100. Generalnie w benzynie im jazda spokojniejsza, bardziej plynna, tym spalanie duzo bardziej zblizy sie do diesla, jak zaczynamy gonic to pojawia sie wir w baku.

@słonik - spoko spoko - to taki mój żarcik z nutą uszczypliwości - w temacie jazdy za swoje i nie za swoje. Jestem na to chyba wyczulony przerabiając w swojej historii dziesiątki handlowców...

• Zasłużeni forumowicze
@Mandus, spoko ja akurat handlowcem nie jestem. Nie jestem tez typem czlowieka ze jak cos nie moje to mozna uzywac a przemieszczenie sie z jednego miasta do drugiego o godzine szybciej w czasie godzin mojej pracy przynosi realny zysk oddajacy z nawiazka zuzyte paliwo. Jestem w stanie tez zrozumiec pedzacych handlowcow bedacych na prowizjach. Dla nich czas to pieniadz wiec im wiecej klientow odwiedza, tym wiecej zarobia nie tylko oni ale takze i ich pracodawca.

Mnie nie irytuje pędzące G30 czy A6 czy Paździoch z logo na klapie. Ale jak widzę Skodę Fabię czy Fiata punto pędzącego 200km/h - to mnie to irytuje... tym bardziej, że takich przypadkach rzadko kiedy chodzi o wydajność, tylko wyciśnięcie z auta ile się da, bo nie jego i nie za jego kasę. I tak stoi na papierosie albo kawie 1,5h przy trasie... Ale mniejsza z tym, to nie ten temat :)

• 2 tygodnie później...

Kraków-Zakopane-Kraków 518d, w 4 osoby, 2 walizy, 4 pary nart, jazda spokojna 80-120km.h z klimatyzacją, tryb Comfort średnie wyszło 5.2l, mniej pali niż moje f30 318d które miałem w

Latach 2012-2015.Szok.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

• Zasłużeni forumowicze
wracajac do spalania. Ostatnia trasa bardzo spokojna jazda 80-120 km/h 400km Bielsko-Biała - Torun, pelny bagaznik i 2 dorosle osoby, ruch bardzo plynny, srednia predkosc z trasy okolo 90km/h spalanie komputer pokazal 6.1

• Moderatorzy
Panowie, jeśli potrafiliście zarobić na G30 to czytać ze zrozumieniem chyba również ? Pół godziny przenosiłem posty o "wiatrach" do odpowiedniego tematu. Następnym razem będą nagrody.

• 1 miesiąc temu...

Zwykle nie udzielam się w takich tematach ale jestem bardzo zaskoczony wreszcie jakimś postępem w spalaniu, u mnie średni wynik 530xi to 11.0 l.

Dla porównania:

g30 530xi - 11.0

f33 428i - 14.8 (!) a wcale nie szaleje tym autem

f10 530i (3.0l.) - 15,6

f10 520d - 9,9

e92 330i - ~15

e60 530i - ~16

Wszystkie samochody automat, użytkowane w tym samym miejscu zamieszkania, te same trasy, nawyki, start-stop i eco zawsze wyłączne Więc po wielu latach jest progres.

Zwykle nie udzielam się w takich tematach ale jestem bardzo zaskoczony wreszcie jakimś postępem w spalaniu, u mnie średni wynik 530xi to 11.0 l.

Dla porównania:

g30 530xi - 11.0

f10 530i (3.0l.) - 15,6

f10 520d - 9,9

e92 330i - ~15

e60 530i - ~16

Wszystkie samochody automat, użytkowane w tym samym miejscu zamieszkania, te same trasy, nawyki, start-stop i eco zawsze wyłączne Więc po wielu latach jest progres.

Przepraszam, że komentuję, ale ten wynik przy 520d to nie jest jakaś pomyłka?

Nie wiem jakim sposobem można miec 10l srednią silnikiem 20d. Ja nawet jadac na rekord miedzy bramkami na a4 takiej średniej nigdy nie miałem... Zeby przebić 8,5 sredniej trzeba sie meeeega starać... Jak masz porownywać 10l w 520d do 530ix, to przy takiej jezdzie 530ix spali ok 17l... Okropnie demonizujecie to, że 520d nie jedzie i trzeba cisnąć żeby jechał. Wiele aut innej marki o aspiracjach sportowych ma wiecej niż 7.3 do 100 i jezdzi wolniej niz 230 (leon fr, insignia opc itp.)

Jezdzilem f10 20d, e60 tez 20d. Chodzi mi o porownanie 10l w 520d(trzeba meeega cisnąć, nigdy tyle nie miałem) do 11l w 530ix (trzeba oszczednie jechać).

Dokładnie o to mi chodzi co koledze.

Bądźmy obiektywni. Miałem to auto i normalnie jeżdżąc 520d F10, dynamicznie (było głównie miasto, dowożenie dzieci do szkoły parę km, gdzie silnik się nie zagrzał itp.) średnio po 100.000km miałem 7.4L/100km, wiem, że można więcej lub mniej ale nie dychę! Dychy też nigdy nie miałem.

• Zasłużeni forumowicze
zeby w 530xi miec 11 to trzeba albo jezdzic na bardzo krotkich odcinkach po miescie, albo jechac bardzo szybko autostrada. Normalna jazda po drogach krajowych to 6-8 litra, gdzie spokojna to 6, bardziej dynamiczna to 8, autostrada spokojna 120 na automacie daje 6-7. 17 - 18 litrow to tylko przy gazie w podloge na autostradzie przy znikomym ruchu, ale na dluzsza mete tak sie jechac nie da.

U mnie z pierwszych 6 000 km średnia 10,6. Większość czasu po mieście (mocno ostatnio zakorkowany Olsztyn), kilka wypadów do Warszawy, Białegostoku i jeden wyjazd pod zachodnią granicę (Chrystus ze Świebodzina). Początkowo starałem się nie cisnąć zbytnio (osławione docieranie), ale teraz jeżdżę już normalnie (tzn. nie rajdowo, ale spod świateł raczej ruszam pierwszy). W dłuższej trasie, przy żwawej jeździe potrafiłem zrobić wynik rzędu 8,3-8,5. Ogólnie jestem mocno zaskoczony spalaniem (in plus).

zeby w 530xi miec 11 to trzeba albo jezdzic na bardzo krotkich odcinkach po miescie, albo jechac bardzo szybko autostrada. Normalna jazda po drogach krajowych to 6-8 litra, gdzie spokojna to 6, bardziej dynamiczna to 8, autostrada spokojna 120 na automacie daje 6-7. 17 - 18 litrow to tylko przy gazie w podloge na autostradzie przy znikomym ruchu, ale na dluzsza mete tak sie jechac nie da.

Tak zgadzam się. U mnie to samo. Ale w mieście w zależności od korków i długości odcinków 12- 15. Mój przebieg, to 17 z groszami.

Ty słonik to masz jakieś wyjątkowe BMW :8)

Mercedes A klasa w benzynie 1.6 pali w trasie przy prędkości ECO tryb 140-150km/h ok 7.6L na 6 biegu.(14r.50nalotu)

Jesli bmw 530xi pali 8 w takich samych warunkach to jest wręcz mało prawdopodobne.

Podejrzewam jednak ze spalanie po autostradzie jest ok 9 litrów :wink:

MADE IN PRL

Dla porównania:

g30 530xi - 11.0

f10 530i (3.0l.) - 15,6

f10 520d - 9,9

e92 330i - ~15

e60 530i - ~16

Przepraszam, że komentuję, ale ten wynik przy 520d to nie jest jakaś pomyłka?

Nie, to nie pomyłka. Po prostu cały czas Warszawa, od domu do pracy i z powrotem non stop korek, światła, korek... No tak się jeździ po stolicy. Dlatego mam zawsze benzyny, ale na krótki okres trafiło mi się 520d dlatego wpisałem do porównania. Wszystkie auta w tych samych warunkach. 2-4 razy w roku jakaś trasa. Cabrio w niedzielę lub wieczorem więc trochę luźniej.

Ty słonik to masz jakieś wyjątkowe BMW :8)

Mercedes A klasa w benzynie 1.6 pali w trasie przy prędkości ECO tryb 140-150km/h ok 7.6L na 6 biegu.(14r.50nalotu)

Jesli bmw 530xi pali 8 w takich samych warunkach to jest wręcz mało prawdopodobne.

Podejrzewam jednak ze spalanie po autostradzie jest ok 9 litrów :wink:

Słonik nie ma wyjątkowej wersji. 530i tak pali. Leciałem po Polsce 120-160, następnie przez Niemcy 160-180 i miałem średnią 8,5 L/100km. Często wracając do prędkości podróżnej wciskałem pedał w podłogę.

Zresztą w tym wątku można znleźć nie jeden zachwyt nad spalaniem w G30 niezależnie od wersji silnikowej. Zdecydowanie widać że zostało co nie co poprawione.