Skocz do zawartości

[E61] 530d Słabsze ogrzewanie i gorsze odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od niedawna mam e61 i powolutku wszystko poprawiam jak cos wymaga naprawy bądź wymiany. I otóż teraz zaczęły sie juz przymrozki i jadąc so pracy auto zagrzane i temp na klimatroniku 22-24stopnie a w aucie temp przeciętna,nie jest zimno ,ale narazie temp na dworze tez nie jest niska.jak dam na maksa jest cieplej ,ale szału nie ma, wcześniej miałem e46 320d jak tam dałem temp 24-25 na klimatroniku to mogłem jechać w koszulce. A jak dałem na Max to wystarczyły by majtki:p przez to Max temp w e46 nigdy nie używałem bo nie dało sie wytrzymać. Dodam ze oba termostaty mam wymienione i ten z egr i ten główny. Co mogę miec nie tak ,wiadome ze e61 a e46 to przepaść w technologii i nie wiem co tam jeszcze moze przyczyniać sie do słabszego ogrzewania. A drugi problem mam z odpalaniem autko stoi w garażu aku ostatnio ladowalem,ale przy odpalaniu autka z rana przy początkowym kręceniu sie tak lekko zadławi jak przy słabym aku ,ale chyta za 1 strzałem , ale właśnie temp tez nie jest jakaś niska i nir wiem co będzie w mroźne dni. Można jakos świece spr czy są dobre? Nie wiem czy aku jeszcze będzie dobry mam z varty wiec chyba był tez wymieniany bo oryginał to raczej nie jest bo żadnego znaczka bmw nie ma tak jak to miałem w e46 ,wiec co mógłbym jeszcze spr?. Z gory Dzieki za odp Pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz sprawdzić do ilu spada napięcie podczas rozruchu, jak poniżej 10V to aku ma dość, sprawdź jeszcze na zapłonie po nocy ile będzie. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to może to być problem z nagrzewnicą, wymieniałeś płyn? Stary był czysty w miarę? Masz błędy spalonych świec? Na ilu cylindrach?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie właśnie żadnych bledow z świec nie mam. A o płyn chodzi ci o chłodniczy tak? Jeśli tak to wymieniłem teraz na nowy bo miałem awarie chlodniczki oleju i miałem cały zapaprwny zbiorniczek z płynu chłodniczego ovczyscilem cały układ i kto wie czy cos sie nie stało z nagrzewnica. A oprócz nagrzewnicy cojeszcze moze być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Elektrozawór, jak z tym napięciem akumulatora?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Nie sprawdziłem jeszcze bo nie mam naraZie nikogo pod ręka żeby mi auto odpalił a ja żebym spr;p

Co do tego elektrozaworu to właśnie tego z turbo ni umiem znaleźć juz go ostatnio szukałem pisali mi ze z lewej strony silnika i zaglądam tam i ni hu hu nie widze go.. a o trn płyn to chodziło ci chłodniczy tak?

Edytowane przez krisstow
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak to inny elektrozawór :wink: a jak nie masz od turbo to widocznie masz sterowane elektronicznie.

Jeżeli chodzi o napięcie to jest coś takiego jak ukryte menu (test 9.0) i druga osoba jest zbędna :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Aha to nie wiedziałem. A wiec jakbym miał elektronicznie sterowanie turbiny to gdzie wtedy mam szukać?:p a z tej lewej strony jest on widoczny zaraz jak zrzucę osłonę? Czy gdzieś ukryty bardziej jest?
Opublikowano
Co mogę miec nie tak ,wiadome ze e61 a e46 to przepaść w technologii i nie wiem co tam jeszcze moze przyczyniać sie do słabszego ogrzewania.

Sprawdzałeś w i-drive czy masz ustawione grzanie ?. Wchodzisz w klimatyzację i tam masz ustawianie chłodzenia na niebiesko, pośrednie na biało i ogrzewanie na czerwono.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aha to nie wiedziałem. A wiec jakbym miał elektronicznie sterowanie turbiny to gdzie wtedy mam szukać?:p a z tej lewej strony jest on widoczny zaraz jak zrzucę osłonę? Czy gdzieś ukryty bardziej jest?

Jest przy samej turbinie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A turbinę idzie dostrzec bez zrzucania filtru powietrza itp? Masz moze jakiś schemat m57n? Żeby podpatrzyć mniej wiecej. A co do ogrzewania ze słabiej grzeje to moze być Np zepsuty ten nagrzewnica jeż czy cos takiego? Taka mała cześć i rezystor na dmuchawie? Bo z nagrzewnica oglądałem to masakra z wymiana.. wyczyściłbym ja jakos bo moze jest tylko zasmolona tym olejem jak mi chlodniczka wtedy strzeliła. To przez ta nagrzewnice ten Olek tez musiał isc i kto wie czy jej szlag nie trafil:/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeż nie ma związku, on steruje siłą nawiewu a nie temperaturą. Turbinę zobaczysz przy prawej podłużnicy, oczywiście nisko i głęboko.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
OK. A wiec co mogło by być prócz nagrzewnicy spieprzone ze nie grzeje tak jak powinno? A powiedz mi odpowietrzenie układu? Bo wiem ze w e60 jakos robi sie to poprzez naciśnięcie hamulca i trzymanie i cos tam jeszcze a po chwili uruchamia sie odpowietrzenie układu a ja tego nie robiłem jak płukałem układ i jak nowy płyn wlewalem to tez nie
Opublikowano
Jeszcze jeden termostat?! Kurde juz wymieniłem główny i od egr a tu sie okazuje ze jeszcze jeden:D a ten od czego jest? Ze ma tez cos wspólnego, ze moze mi nie grzać tak jak powinno. A dojdę do niego od gory czy od spodu auta? Bo wiem Żr chlodniczka bodajze z skrzyni jest na samym dole.