Skocz do zawartości

Spadek temperatury przy przyspieszaniu M52TUB28

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Mam problem z układem chłodzenia. Auto rocznik 99, jednostka m52tub28. Tydzień temu wymieniłem termostat z pompą wody oraz czynnikiem chłodzącym. Układ odpowietrzony, wszystko działa, pięknie się nagrzewa, płynu nie ubywa. Objawy są takie że przy ostrym bucie do 180-200 wskaźnik temperatury leci trochę w lewo a test licznika nr.7 pokazuje wtedy 70 stopni ( tyle było najmniej ). Przy dynamicznym przyspieszaniu też spada temperatura na teście, ale wskaźnik trzyma pion. Najgorzej właśnie przy pełnym ogniu. Podczas zwykłej jazdy np 150 na tempomacie, 3600 obrotów trzyma 96-97 stopni, nigdy więcej. Termostat wymieniłem bo takie właśnie cyrki były wcześniej. Czyżby nowy też był wadliwy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być wadliwy.Jakiej marki kupiłeś termostat?
Opublikowano

Ja mam 520i od kąd założyłem nową chłodnice wiatrak wogóle się nie włącza a i przy predkosciach 180 -200 tez lekko wskazówka spada .tym bardziej podczas takiej pogody.

Myśle że nic sie nie dzieje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powinno tak być, puszcza termostat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie wiem jaki model ale z raczej z wyższej półki, mechanik zmieniał. Znajomy podpowiada, że grzałka w obudowie oszukuje termostat podczas ostrego butowania żeby szybciej wymusić obieg płynu, więc spadki są normalne, ale nie aż do tego stopnia żeby ruszyć wskaźnik na desce. Co o tym myślicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale teoria :roll: nie może tak spadać i tyle w temacie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie po wymianie też się tak dzieje.

Wcześniej termos jeszcze oryginał podbijał do 116' przy butowaniu latem i rzucał błąd grzałki na termosie.

Po wymianie oczywiście namiętnie monitorowałem temperaturę przez obd i faktycznie jak się leci ze stałą prędkością - trzyma 95-102 stopni. Ja zrobię redukcję i gaz w podłogę nawet do 78 mi kiedyś spadło.

Chłodnica wymieniona przed moim zakupem w marcu na jakąś polską, termostat BEHR osobiście przezemnie + płym do chłodnicy markowy bmw, więc zakładam, że układ w pełni sprawny - jakby coś z pompą się działo to chyba temp byłaby wyższa. I z tego co naczytałem się to właśnie grzałka na termostacie tak działa - przy bucie otwiera termostat, żeby dochładzać silnik, też podejrzenia mam, że może coś nie tak, ale no właśnie, u kolegi to samo więc całą serię wypuścili słabą? A może wzieli poprawkę na stare chłodnice i grzałę mocniejszą na termosie zaczeli montować? :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
but 180-200 to już duże obciążenie i prędkość obrotowa silnika, znacznie wzrasta wtedy ciśnienie w ukł. chłodzenia, przy niższych temperaturach, dużej prędkości i włączonej grzałce, może spadać zauważalnie niżej, ale to lepiej niż jakby miał utrzymywać te 100 czy nawet 100+
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W taki przypadku temperatura ma opaść, ale powiedzmy do 85-90 stopni, tak jest prawidłowo, ale na pewno nie poniższej 80 a tym bardziej do 70.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Czy jest LPG w aucie? Bo przy takiej prędkości, to reduktory już chyba ostro chłodzą płyn chłodniczy. Jednak faktycznie spadek do 70st to zdecydowana przesada. Termostat nadgorliwy albo układ nadal zapowietrzony.

Sprawdź czy się auto nie za długo rozgrzewa po nocnym postoju. Większość naszych aut, to istne piece grzewcze. Zwróć również uwagę na temperaturę ogrzewania wnętrza - jeśli silnik osiągnął prawidłową temperaturę pracy, to nigdy nie powinno brakować ciepła w kabinie i nawet przy arktycznych mrozach i przy dowolnej prędkości z kratek powinno się dać puścić gorące powietrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie nie ma LPG, nagrzewa się bardzo szybko, bo w garażu 15 stopni mam :D

Przed wymianą termostatu w marcu niedogrzewał mi trochę, teraz po wymianie, poza tym spadkiem temperatury przy bucie na autostradzie wszystko jak należy.

Opublikowano
U mnie jest LPG. Po postoju nagrzewa się bez problemów, ogrzewanie wnętrza również działa. Choć dziś rano, jak przejechałem około 2.5 km i stał chwilę później na wolnych obrotach to przy intensywnym grzaniu wnętrza wskaźnik nie mógł złapać pionu. Dziś wieczorem jadę ze specem sprawdzić logi na autostradzie, czy czujnik temperatury dla sterownika silnika też wskazuje 70 stopni wtedy, jeśli tak to nowy termostat uwalony pewnie..
Opublikowano
A więc tak. Pojeździliśmy dziś trochę z bardzo ogarniętym gościem i wychodzi na to że wszystko jest w porządku. Najprawdopodobniej grzałka w obudowie termostatu jest mocniejsza od oryginalnej. Ogólnie w tych silnikach wygląda to tak że przy ostrej jeździe komputer silnika za pomocą grzałki oszukuje termostat imitując "przegrzewanie" żeby zawczasu ochłodzić motor. Jak się grzałka wychłodzi bo ma jakąś tam bezwładność temperaturową, to powiedzmy przy 180 km/h, zapięciu tempomatu, i stabilnej jeździe temperatura z powrotem idzie do góry. Termostat sprawny, nie popuszcza. Sprawa rozwiązana :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co nie zmienia faktu, że nie pracuje prawidłowo ten termostat jako cały element, jakiej firmy kupiłeś? Będzie info dla innych jak będą stać przed wyborem. Polecany jest przede wszystkim wahler.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie wymieniaj go, taka sytuacja jest tylko w sytuacji chłodniejszych dni i dużej prędkości, minie okres zimowy i temperatura przy bucie też się podniesie, wiele samochodów już obsługiwaliśmy z pourywanymi króćcami chłodnic i zbiorniczkami, jak pytaliśmy jak to się stało, prawie zawsze padała odpowiedź właśnie przy ostrym butowaniu, u Ciebie raczej to nie grozi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widzę, że nie tylko w kopciuchach behr się zeszmacił :? zostaje w tym przypadku narazie tylko wahler jako pewny zamiennik. Wszystko zależy od podejścia, ze wszystkiego można wyciągnąć plusy :cool2: ja na przykład mojego behr/mahle reklamowałem jak otwierał się przy 82 stopniach zamiast 88, większość nie zauważy różnicy, bo cały czas jest pion :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem wiem, ale przez to nie ma prawidłowej temperatury, daj znać czy faktycznie latem będzie lepiej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL