Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ewentualnie N53 z noxem :8) lej x-cess'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Kolego jeśli czegoś nie wiesz to proponuje nie wprowadzać ludzi w błąd. Do silników benzynowych zalecany jest olej z specyfikacją LL01, zawiera on więcej popiołów siarczanych, fosforu i siarki które mają one dobry wpływ na ochronę silnika, nawet w instrukcji obsługi jest napisane że LL01 jest zalecany a LL04 alternatywny (patrz fotka poniżej). Natomiast LL04 zalecany jest głównie do diesli z filtrem cząstek stałych właśnie dlatego że ma ograniczone wyżej wymienione dodatki które zapychały by filtr DPF.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/921/6elW8t.png

to w końcu jaki olej zalecany do benzyniaków BMW?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To samo jest już na pierwszej stronie tematu :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Miałem 4 bmw każde z silnikiem m54 tylko różne pojemności i przebiegi i każda brała olej! Ponad 200 tys km przejechałem łącznie silnikiem m54.

Każda pociła się przez uszczelki które z biegiem lat robią sie twarde. Więc proponuję usunąć wszystkie wycieki wymienić odmę stosować płukanie przed zmianą oleju zalać 10 w 60 pełen syntetyk w celu zminimalizowani ilości spalanego oleju na tym oleju zrobiłem około 100 tys i nic złego się nie działo. Ale i tak 1.5-2 l trzeba bedzie między wymianami oleju co 10 tyś km dolać i nic na to nie poradzicie ☺taki urok tych silników ale otwarcie mało kto na forum sie przyzna, że jednak jego m54 spala olej☺. A wypowiedź typu , że się silnik na zimnym skończy bo za gęsty mnie śmieszą, gęstszy olej chroni silnik lepiej tyle w temacie.