Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem, autem nie pewnie pokonuje się zakręty, jest wrażenie jakby tył samochodu miał uciec, oprócz tego przy prędkościach 130-140 na autostradzie trzeba cały czas korygować tor jazdy. Stawiałem na tuleje pływające, jednak mechanik sprawdził całe zawieszenie i powiedział że luzów i naderwań nie ma. Powiedzcie mi w jaki sposób zdiagnowaozać czy problem leży po stronie tulei pływających. Jeśli to nie tuleje to amortyzatory jeśli tak to czy da się je sprawdzić?
Opublikowano

Maglownica tłumaczyłaby uciekanie tyłu auta na zakrętach? Jak sprawdzic czy problem z maglownica?

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Przy luzie w maglownicy i jeździe na wprost trzeba cały czas korygować tor jazdy, na listwie zębatej na środku wycierają się zęby i powstaje luz
Opublikowano

Jaki przebieg ? Jakie opony ? Jakie ciśnienie ?

Może wystarczy zbieżność zrobić ?

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

300kkm. Opony 225/17/50. Powiedzcie czy luz na tulejach jest organoleptycznie do stwierdzenia

Opublikowano

Zbieżność byla robiona. Ciśnienie zgodnie z książką: przód 2.2 tył 2.7.

Opublikowano

Masz wykres z tego ustawiania ?

Tuleje na wahaczach nie pracują za dużo ? Nie są popękane gumy ?

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

Jutro wrzucę wykres. Drugi warsztat z kolei potwierdził że całe zawieszenie jest ok gumy sztyenosc. Czy jeśli są luzy na tulejach pływających to są one wyczuwalne?

Opublikowano
czy ktoś podpowie czy te tuleje pływające można sprawdzić bez rozbierania? Mam jeszcze jedno podejrzenie, może opony są za miękkie 225/50/17 contiEcoContact bez wzmocnienia, wysoki profil i miękka guma. Na dniach zakładam zimowe i zobaczymy czy będzie różnica.
Opublikowano
Mam jeszcze jedno podejrzenie, może opony są za miękkie 225/50/17 contiEcoContact bez wzmocnienia, wysoki profil i miękka guma. Na dniach zakładam zimowe i zobaczymy czy będzie różnica.

Jeździłem na RFT 225/50/17 i samochód prowadził się super, przyszła pora na wymianę i kupiłem nie wzmacniane jest gorzej niż źle, dodam ża zawieszenie mam sport. Jak te dobije to wracam do RFT :D

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano
u mnie też jest sportowe zawieszenie. Jak wygląda u Ciebie pokonywanie zakrętów przy wyższych prędkościach? Czy auto jest czułe na boczny wiatr?
Opublikowano
u mnie też jest sportowe zawieszenie. Jak wygląda u Ciebie pokonywanie zakrętów przy wyższych prędkościach? Czy auto jest czułe na boczny wiatr?

Jak szybciej jadę w zakrętach to jest podsterowny, boczny wiatr jest odczuwalny. Zwiększyłem ciśnienie jest lepiej ale to nie to. Uważam że zwykłe opony nie nadają się do tej budy.

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano

u mnie było to samo w e92, ustawianie zbiezności nic nie dało, zawieszenie całe sprawdzone i wiele rzeczy wymienione i dalej był nadsterowny + niestabilny przy większych prędkościach

w końcu zregererowałem maglownicę mimo malutkiego luzu - również nie na wiele to pomogło

wrażenie było takie jak by kazdy najmniejszy ruch kierownicą, momentalnie przenoszony był na drogę, cięzko było jechać na wprost

dopiero gdy mój mechanik po 3-cim razie ustawiania geometrii zrobił przód delikatnie rozbieżny(mieszczący się w normie) auto zaczęło się lepiej prowadzić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to ciekawe z tą rozbieżnością, jak już skończą się pomysły to spróbuje :)

Wiele osób robi ten 'trick'.

Opony praktycznie nie zauwazalnie szybciej sie zuzywaja a latwiej jest auto utrzymac przy jezdzie na wprost.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tak sobie czytam inne tematy dotyczące pływania e60. Wyczytałem że taki problem mogą powodować tuleje przednich wachaczy. Doradźcie jak można zdiagnozować te tuleje. Byłam na stacji diagnostycznej i wykryto mały luz na wachaczach, przy czym diagnosta powiedział że nie powinien on być wyczuwalny, a może jednak to jest trop. Nie mniej jednak wolałbym się upewnić zanim wymienię sprawne tuleje.