Skocz do zawartości

BMW E46, 320D 2000r. Nie chce odpalić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od wczoraj mam pewien problem. Po dwutygodniowym postoju chciałem odpalić swoje auto, gdy wsiadłem do niego to zobaczyłem, ze wskazówka od paliwa jest poniżej ostatnej kreski a zasieg wyzerowany. Gdy parkowałem po ostatniej jezdzie auto miałem zasięg 130km. Auto nie reaguje na trzecią pozycje przekrecenia kuczyka, rozrusznik nie kręci. Gdyby nie ta wskazówka paliwa to pomyślałbym, że to immo. Na dzien dzisiejszy nie mam jak podłączyc do komputera. Czy ktoś z was miał taki problem?

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/23633183_1537533169635518_168833545_o.jpg?oh=6e1001b12716082dc33f4c5cbfff9a1d&oe=5A0E81B8

https://www.youtube.com/watch?v=MvgvI0PzroU

Próbowałem odpalać na kable bo myślałem, ze akumulator jest zbyt słąby by odpalic rozrusznik i pompe, nic nie dało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A po przekręceniu na zapłon? Jest spadek? Do ilu? Ogólnie napięcie jest za małe, naładuj go.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompa pracuje? Zobacz co dzieje się z paliwem w zbiorniku, test 6.0

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słychać pracę pompy w zbiorniku? Te 10,9 masz na ostatniej pozycji kluczyka? Jak tak to może wskazywać na rozrusznik, nie słychać stuknięcia od niego?

W sumie pompa to inna kwestia skoro nawet nie kręci, podładuj aku i wtedy sprawdź, ale wygląda na rozrusznik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie słychać, nie wiem czy kiedykolwiek było słychać. Tak na ostatniej. Podładuje i dam znać. Ale próbowałem odpalic na kable, możliwe, ze akumulator był zbyt mały zeby odpalic moje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź bezpieczniki, naładuj akumulator (jak padł całkiem to od razu z kabli nie ruszy), ale z tego co piszesz to wygląda mi na rozrusznik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Już się ładuje. Przed tym znajomy raz jeszcze mnie podpiął, wtedy akumulator pokazywał napięcie 9,9. Wzroslo do 13, wskazówka od paliwa się podniosla i przy drugiej pozycji kluczyka spod deski dochodził nieprzerwany sygnal, dalej nie drgnął rozrusznik.
Opublikowano
No to multimetr do ręki i sprawdź czy dochodzi napięcie na rozrusznik po przekreceniu kluczykiem.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Akumulator podładowany, rozrusznik nie kręci. Bezpieczniki sprawdzilem, są okej. Co jeszcze mogę sprawdzić poza napięciem na rozruszniku?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic, bo rozumiem, że kabla do auta nie masz? Można zrobić synchronizację ews, ale ja obstawiam rozrusznik. Widać spadek napięcia w teście 9.0 po przekręceniu kluczyka do końca? Do ilu spada?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Minimalnie spadało. Teraz gdy przyszedłem do auta to świeciły się przeciwmgielne. Miesiąc temu cały środek się świecił sam od siebie. Może to przez wilgoć elektryka świruje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moduł świateł świruje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, to nie ma związku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Auto odpaliło, nie wiem czy była to wina blokady po wyladowaniu akumulatora i trzeba było wcisnąć sprzęgło czy też minimalne przekręcenie kluczyka tak jakby na 4 pozycję gdy jest już na 3(może kostka?). Bezpiecznik od przeciwmgielnych spawa gdy go wkładam. Jutro wymienię przekaźnik, być może to jego wina.
Opublikowano
Jaki masz problem ze sprawdzeniem napięcia czy idzie na rozrusznik?, jak nie masz multimetra weź 2 kawałki przewodu i żarówkę 12v podłącz jeden koniec do rozrusznika a drugi do masy wtedy nawet sam jesteś w stanie zobaczyć czy idzie napięcie tez obstawiam rozrusznik miałem taki przypadek w vagu wszystko było ok a pewnego dnia poprostu nie odpalił padł elektromagnes regeneracjia i problem zniknął :cool2:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kostka też może dawać takie objawy, kontrolki normalnie zapalały się jak zawsze czy nie?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Normalnie, jak przed tą całą akcją. Ale spawanie tego bezpiecznika od przeciwmgielnych to chyba nie wina kostki? Gdy wyjąłem przekaznik odpowiedzialny min za swiatla przeciwmgielne, nie działa radio, centralka, nawiew. Poł roku temu miałem wymienianego jeża, moze tam gdzies robi zwarcie.
Opublikowano

Zacząłeś ten wątek bardzo prosto : Od wczoraj mam problem, po postoju 2 tygodnie auto nie odpala , po podłączeniu na kable też nie odpala , czy ktoś miał podobnie?

Dopiero w następnych wątkach sukcesywnie dopisujesz że różne problemy elektryczne masz od dawna. Przy takim dozowaniu informacji to nie wiadomo co doradzić bo za chwilę napiszesz o następnych istotnych objawach twojej przypadłości.

Ps. Czy to auto nie po przekładce ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.