Skocz do zawartości

Zmiana Most/Dyfer ?? 330D 231km z 2.35 na 2.56/2.81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Siema mam pytanie mam e90 330d 231km manual dyfer 2.35 i wlasnie sie konczy (szum,wycie,łozyska) mam do zalatwienia dyfer od e90 2.0d 2.56 pytanie moje brzmi czy to bedzie pasowac (mocowania,wał,itp) wiem ze biegi beda krotsze (wiekszy moment - mniejsza predkosc ) ale ja tras nie pokonuje no moze 2/3 rocznie i nie duze wiec raczej to nie bedzie mi przeszkadzac a na 2.35 to i tak dlugie te biegi , glownie mi chodzi czy ten most bedzie pasowac i czy sie zaraz cos sie nie ukreci dodam ze bokami nie lata i nie strzelam ze sprzegla co swiatla ale dynamicznie jezdze .. .. Edytowane przez loleq55
Opublikowano
Chłopie weź się ogarnij, dostałeś linki do strony gdzie wtarczy wejść i poszukać :duh: . Najlepiej jak by ktoś siedział przed netem i wyszukiwał za Ciebie :?:
Opublikowano
szukalem i nie moglem znalesc 2.81 ale juz mam a ty widze ze problem masz kur.. moze nie kazdy ogarnia te tematy jak ty... ale w dupie cie mam poradze sobie kur.. laske debil robi ze cos pomoze to wogole mogles sie nie odzywac jak bym ogarnial te wszystkie strony to bym sie nie pytal na forum :/
Opublikowano
Wychodzi ze 2.81 bedzie pasowal jedynie czym sie rozni to tym ze byl zakladany do automatow w fl a chyba to nie bedzie robic problemow... a jesli chodzi o roznice w predkosci to duza bedzie ?? bo troche dyfer ma wieksze przelozenie... 2.35/2.81
Opublikowano

Ale obrażanie inny ludzi to opanowałeś do master level :!: Z takim podejściem długo żadnej informacji tu nie uzyskasz, Powodzenia Mistrzu języka.

Dałem Ci wędkę,a Ty dalej wiadro ryb chciałbyś dostać. Proszę Admina o eliminację tego typu forumowiczów.

Opublikowano
bo gosciu potrzebuje informacji i pomocy tlumacze ci ze nie ogarniam tych spraw typu strony bmw itp i zadalem proste pytanie czy to bedzie pasowac a ty odrazu z morda zeby sobie poszukal bo dales mi linka jak cie urazilem to cie przepraszam moze lepiej ci bedzie jestem laikiem w tych sprawach i zadalem proste pytanie...
Opublikowano
Proste pytanie czy most 2.81 bedzie pasowal zamiast 2.35 do bmw e90 330d manual widze ze chyba bedzie potrzebuje potwierdzenia i czy bedzie bardzo duza roznica w zmianach biegow i predkosci ..
Opublikowano
bo gosciu potrzebuje informacji i pomocy tlumacze ci ze nie ogarniam tych spraw typu strony bmw itp i zadalem proste pytanie czy to bedzie pasowac a ty odrazu z morda zeby sobie poszukal bo dales mi linka jak cie urazilem to cie przepraszam moze lepiej ci bedzie jestem laikiem w tych sprawach i zadalem proste pytanie...

nie ci tylko Ci, nie ty tylko Ty - tak jest grzeczniej. Nie jestem z Tobą na Ty.

Nie uraziłeś mnie tylko dałeś świadectwo Swojego buractwa. Właśnie po to podesłałem linki stron żebyś mógł poszperać i poszukać innych dyfrów. O każdy znaleziony na allegro będziesz pytał czy pasuje?

Opublikowano
Juz ogarnolem troche ta strone i sory ze odrazu zadalem pytanie czy ten drugi bedzie pasowac , wydaje mi sie ze bedzie pasowac o potwierdzenie nie moge zapytac ?? i czy bedzie duza roznica w biegach i predkosci tez nie moge zapytac ?? chyba po to jest forum zeby dzielic sie informacjami... znalazl sie kur... glupio madry ktory wszystko wie i mysli ze kazdy tez wszystko wie i ogrania kazda strone i inne to bym na forum nie wlazil jak 80% ludzi
Opublikowano
Wystarczylo grzecznie napiac ze na tej stronie wszystkiego sie dowiesz wejdz tam i tu i bedziesz mial a nie z morda odrazu bo [BAD] ty wiesz jak to zrobic....
Opublikowano

Proste pytanie : Chodzi mi o opinie a nie strony sprawdz see itp... sprawdzilem i i uwazam ze bedzie to pasowac... jak to widzicie ?

BMW e90 330D 231km manual dyfer 2.35 mam plan zalozyc dyfer 2.81 wydaje mi sie ze bedzie pasowac potrzebuje potwierdzenie i informacji co do przelozenia /zmiany biegow/ predkoci na 2.81 czy bedzie bardzo odczuwalna ??

Opublikowano

Człowieku TY wymagasz grzeczności :duh: , przecież u Ciebie co trzecie słowo

Ale ..... dalej skupiasz się na przełożeniu, ze strony którą Ci podesłałem jak byś spokojnie przeanalizował to zauważył byś, że jest kilka elementów które muszą do siebie pasować - półosie i... wał. Na wale jest przegub http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E92/Europe/330d-M57N2/may2005/browse/drive_shaft/center_bearing_hag_hardy_coupling/#7573276_10 do którego w automacie idą inne śruby poz. 10

Opublikowano
Czyli widzisz ze nie kazdy jest taki madry jak ty... wiec sie nie unosc odrazu ze ktos czegos nie wie... bo nie siedzi na forum calymi dniami i nie grzebie przy aucie calymi weekendamii
Opublikowano
Proste pytanie : Chodzi mi o opinie a nie strony sprawdz see itp... sprawdzilem i i uwazam ze bedzie to pasowac... jak to widzicie ?

BMW e90 330D 231km manual dyfer 2.35 mam plan zalozyc dyfer 2.81 wydaje mi sie ze bedzie pasowac potrzebuje potwierdzenie i informacji co do przelozenia /zmiany biegow/ predkoci na 2.81 czy bedzie bardzo odczuwalna ??

Ale jeżeli odpowiedź typu Nie Ciebie zadowala, to proszę

Nie będzie pasować

Opublikowano
Czyli widzisz ze nie kazdy jest taki madry jak ty... wiec sie nie unosc odrazu ze ktos czegos nie wie... bo nie siedzi na forum calymi dniami i nie grzebie przy aucie calymi weekendamii

Ale ja tej "mądrości" właśnie się tu nauczyłem, nikomu laski nie robiłem i nie wyzywałem ludzi od debili jak mi materiały podesłali. Nie wiem co robisz całymi godzinami ale wystarczy 10 min i byś wiedział czy pasuje czyn nie. Żegnam ozięble.

Opublikowano

najlepiej szybko stwierdzic ze nie pasuje i zlac temat i tyle... a mi sie wydaje ze jest inaczej... dlatego tu pisze i szukam wyjscia z tej sytuacji jak czujesz sie urazony to cie przepraszam ale juz ci tlumaczylem ze jestem laikiem i tyle i trzeba na spokojnie a nie masz strone i se szukaj i dupy nie zawracaj nie o o to chyba chodzi zeby zlac temat....

Czyli widzisz automat nie bardzo a np e92 330D manual 2.81 juz ma takie same sruby jak 2.35 czyli moze to pasowac czy dobrze mowie ??

2.35

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E90/Europe/330d-M57N2/mar2005/browse/drive_shaft/center_bearing_hag_hardy_coupling/

2.81

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E92/Europe/330d-N57/L-N/dec2008/browse/drive_shaft/center_bearing_hag_hardy_coupling/

dalej zostaje pytanie jak to bedzie sie prowadzic biegi/predkosc itp...

Opublikowano

Krótszy dyfer = krótsze biegi = lepsze przyspieszenie = więcej wajchowania lewarkiem zmiany biegów = wielsze spalanie przy prędkościach autostradowych.

Osobiście do 3.0d nie zakładał bym krótszego dyferencjalu ewentualnie ciut dłuższy da fajny efekt po chipie. 3.0 ma duży moment dobrze sobieb radzi z dłuższym przełożeniami i skrócenie ich może sprawić że jazda będzie mniej komfortowa. Takie jest moje zdanie na ten temat. Szukał bym takiego samego. W dieslu z dużym momentem nie warto co innego w benzyniakach.

Opublikowano
Powiem tak dlugo jezdzilem a4 6 biegowym i tam bylo wachlowania w miescie i sie przyzwyczaiłem jesli chodzi o predkosc to w audi na 6 biegu przy 158 mialem 3000tys/obr. w bmw na 6 biegu przy 160 km mam 2500tys/obr.. jesli mialo by byc tak jak w audi czyli przy 160km 3000obr to jeszcze nie bedzie przeszkadzac glownie mi chodzi czy bedzie duza roznica moze ktos cos takiego juz przerabial i wie jak to wyglada w praktyce czy jedynka sie nie zrobi jak w busie do ruszania z ładunkiem taka krotka... a w bmw 330d 6b moje odczucie jest ze biegi sa dlugie.. zwłaszcze 3b
Opublikowano
Nigdy takich podmianek nie robiłem. Nie jest to jakiś duży skok w przełożeniu więc poczujesz ale na pewno nie jakoś kolosalnie. Co innego jak byś zmieniał na 3.38. Myślę że jedynka nie będzie jak w busie. Decyzja należy do ciebie na pewno jakiejś mega wielkiej różnicy nie będzie.
Opublikowano
No wlasinie oto mi chodzilo czy bedzie duza roznica bo do wachlowania sie przyzwyczailem przy audi a w bmw czuc ze biegi sa dlusze a ja glownie to po miescie latam ogolnie bym tego nie zmianial ale moj dyfer ma dosc (łozyska prawdopodobnie ) a cena 2.35 jest wysoka 1500 uzywany 2200 po regeneracji a narazie to juz w bmw dobrze zainwestowalem a tez sa inne wydatki a 2.81 kosztuje 500zl i tylko dlatego mnie to kusi.. a jak wielkiej roznicy nie bedzie to czemu nie moze ktos jeszcze sie wypowie na ten temat . zobaczymy i moze zaryzykuje i zrobie taki przeszczep
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko sie zmieni o 20% wiec odczujesz...

Posprawdzaj sobie te dyferencjaly bo roztaw srub na mocowaniu walu to nie wszystko a jak juz kupisz inne przelozenie to bedzie za puzno na sprawdzanie.Luknij na mocowanie dyfra , na rozstaw srub na felge porownaj wymiary jestem pewien ze znajdziesz duzo rozbieznosci...

Opublikowano
niby za bardzo sie nie rozni brak strony ktora podaje tak dokladny ipis dyfra / wymiary itp . a latanie pod auto z miarka pozniej przy zakupie i modlenie sie zeby pasowal to nie jest warte jak widze za bardzo nikt takiej operacji nie robil wiec chyba trzeba odpuscic . i zrobic ten dyfer co jest..
Opublikowano
Dyfry są takie same, wymieniałem u siebie już dwa razy, za każdym razem inne przełożenie. Jeżeli rozstaw otworów do mocowania półosi i wału jest odpowiedni, średnica otworów jest taka sama oraz jest to przekładka diesel-diesel lub benzyna -benzyna to będzie dobry. Jeżeli miałby się różnić to już po samym wyglądzie będzie inny. Jak napisałem jest to mój trzeci dyfer i trzeci kiepski (dostać do benzyny 3.38 graniczy z cudem, piszę tu o jakiś normalnych cenach) i wychodzi na to że lepszą opcja jest profesjonalna regeneracja za ok 1500-2000.