Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, napisałem na innym forum o moim problemie lecz tamto forum jest chyba zapomniane, więc pozwolę sobie skopiować tekst.Sytuacja wygląda następująco, iż nie działa mi ciepły nawiew, tzn działa "raz kiedyś" , wskazówka podchodzi do pionu jak trzeba natomiast w aucie ciągle wieje zimne powietrze. Przejadę 100km i zimno, a ostatnio przejechałem może 1km i zaczęło ciepło wiać na chwilę, ustawiłem nawiew na szybę, spowrotem przestawiłem na "twarz" i znów zaczęło wiać zimno. Wcześniej miałem taki problem, że ustawiałem od 20 - 32 stopni i niezależnie ile ustawiałem z tego przedziału wiało gorąco, ustawiałem nawiew na przednią szybę i było jak w saunie. Teraz co nie ustawie to w aucie jest zimno. Słyszałem różne wersje od znajomych, że jeż..ale jeż to wtedy gdy w ogóle nie chce wiać, że nagrzewnica..ale nagrzewnica wtedy gdy wcale nie działa a tu raz kiedyś ale te ciepłe powietrze czasem zawieje. Przeglądałem fora lecz nie znalazłem w żadnym temacie jakiegoś kierunku. Może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc gdyż zbliża się zima..przejechałem do wszystkich mechaników w mieście i nikt "nie ma czasu" najszybciej w połowie grudnia.. BMW E46 320d 2001rok przed liftem.
Opublikowano (edytowane)

żaden jeż, żadna nagrzewnica.

zawór nagrzewnicy.

tak wygląda

http://transjack.pl/media/catalog/product/cache/1/image/650x/7e1cf42b6229c9748126fbbac1f4b36d/i/m/img_4589.jpg

na zdjęciu pojedyńczy ale może też być podwójny jeśli jest pompka dodatkowa, gdzies przy kielichu kierowcy pod maską będzie. Albo jedna albo dwie takie metalowe baryłki z kablami, trzeba albo wymienić na sprawny albo rozebrać i wyczyścić, naprawić.

Po takim zabiegu bedziesz mógł regulować temperaturę od 16 do 32 stopni oraz bedzie wiać ciepłe czy zimne wtedy kiedy chcesz.

Edytowane przez K3m0T1989
szukam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. Coś skusiło mnie aby zobaczyć stan płynu w zbiorniczku i okazało sie, że musiałem dolać ponad litr. Dolalem i ciepłe powietrze w ogrzewaniu wróciło. Wczoraj przejechałem 30km, temperatura w pionie ciepłe powietrze leci, otwieram maskę a tam górny wąż miękki jak flak.. a w zbiorniczku znów brak płynu w znacznej ilości (lecz ciepłe powietrze jest jak i temperatura w pionie). Nie mam już pomysłów co to może byc, a w moich okolicach dostać się do mechanika to totalna tragedia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dolales litr, przejechałeś 30km to się odpowietrzyl układ i dlatego może znowu trochę brakować. Dolej znowu, jeździj i obserwuj stan.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie, po dłuższym czasie jednak jest lipa :( ciągle ubywa mi płyn chłodniczy w okropnych ilościach 1-1,5 litra na tydzień. Nie znalazłem żadnego wycieku, w oleju również nie ma, nie dymi. Nie mam pomysłów, a mechanik - jednak dopiero po nowym roku.. to wygląda tak jakby "auto chłodziło" powietrze..brak strumienia i ewidentnie nie czuć w wężach wody tylko powietrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez jaj, taki ubytek a mechanik nie może znaleźć wycieku..szukaj innego, albo sam zaglądaj pod maskę, na zimnym, wtedy nie wyparuje tak szybko. Masz chłodnicę spalin? Jak tak to tu możesz szukać przyczyny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi kiedyś ciekło z uszczelki termostatu głównego (FEBI) i też ciężko było zlokalizować wyciek.