Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie było wszystko ok do czasu wymiany amortyzatorów z przodu, gdzie było rozbierane zawieszenie, wahacze napinane, tuleje naciągane i możliwe, że mogło się to przyczynić do ich wypracowania
  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
walcze z dokladnie taka sama sytiuacja. zaczely sie jazdy po wymianie amortyzatorow. napisz wiecej. udalo Ci sie pokonac problem? bo wymienilismy juz pol auta i problem nadal jest.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Tuleje skośnych wahaczy w przednim zawieszeniu mogą się przyczyniać do takiego problemu.

Dokladnie to cala tajemnica.

U mnie były za miękkie tuleje gumowo metalowe w wahaczu. Nabite nowe tuleje na wahacze i zero bicia przy hamowaniu.

pozdrawiam

Temat u mnie gwałtownie wrócił. Mocne bicie powyzej 100km\h.

Skończyło się na wymianie tarcz. Troche roboty było z lewa strona, tam mam jeszcze oryginalne łożysko z piasta. Z Prawej strony jedno szlifowanie piasty, przykręcenie tarcz i pomiar. Praktycznie idealnie od razu. Lewa strona 3h szlifowania i przymiarki. Z 10 razy zakładane tarcze, dokręcane odpowiednim momentem i pomiar bicia. Juz chciałem nowa piastę zakładać, ale nie było na stanie. Udało się doprowadzić do niemalże idealnej piasty. Rożnica to 0.02mm

Teraz zero bicia. Super się hamuje. Oczywiście nowe klocki znowu poszły (dwa miechy temu zakładałem, ale używane klocki na nowe tarcze nie zakłada się).

Rada na przyszłość - jak tarcze sa juz do wymiany i sa jeszcze oryginalne piasty to lepiej je tez wymienić. Pewnie i tak nie długa padną a później znowu jest problem nowa piasta + używane tarcze = bicie. A tak od razu jak fabryka - zero bicia.