Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Otóż mam taki problem ze swoją E46 1999r 2.0 135km Diesel

W skrócie:

Nie odpala z kluczyka / odpala na zapych

Prąd do rozrusznika dochodzi.

A cała historia niżej.

Po przekręceniu kluczyka w stacyjce auto nie chce odpalić ale od początku

Chodziła cały czas normalnie aż któregoś dnia wracam do domu gaszę auto, drugiego dnia rano wychodzę chcę auto odpalić no i nic przekręcam kontrolki wszystko normalnie się zapala a auto nie reaguje

jednak auto zapala na tzw popych wiem że nie powinno się tak robić ale nie miałem wyjścia podjechałem na kanał sprawdziłem czy dochodzi prąd do rozrusznika po przekręceniu kluczyka w stacyjce i prąd tam dochodzi, trochę poczyściłem odłączyłem podłączyłem kabelki i dalej nic no to znów na popych i do domu i pod domem oczywiście dalej nie odpala z kluczyka ale przeczyściłem klemę minusową od akumulatora (chyba zbieg okoliczności) podłączyłem i wsiadam i odpaliło chodziła tak może jakiś tydzień czasu i później znów tylko tym razem pod pracą nie odpala to mówię a znów przeczyszczę może pomoże ale niestety nie to znów na zapych i do domu i tak stała (wymieniłem całkiem kabel masowy bo myślałem że mój coś nie tak już ale to nie pomogło) a wczoraj tak mnie natknęło a spróbuję drugim kluczykiem odpalić auto no i wsiadam przekręcam i odpaliło mówię o fajnie zgasiłem i spróbowałem odpalić auto tym pierwszym kluczykiem i przekręcam też odpaliło zgasiłem zamknąłem auto na drugi dzień wsiadam i znów nie odpala ani jednym ani drugim kluczykiem... więc teraz nie wiem czy to rozrusznik się kończy (szczotki czy coś) czy może EWS IMMO mnie nie przepuszcza (ale chyba by wtedy na popych nie odpalała jeśli był by to EWS IMMO) jakieś pomysły co to może być czy jednak obstawiać na ten rozrusznik ?

Opublikowano

Jak przekręcasz na zapłon to słychać cewkę rozrusznika? Powinna cyknąć. Przygasają Kontrolki?

Jeżeli cewka nie wyrzuca to stacyjka.

Jeżeli wyrzuca ale nie kręci to rozrusznik.

Może być tak że będzie losowo kręcił. Będzie to wynikać z zawieszających się szczotek.

Jak masz kanał to przekręć stacyjkę i zewrzyj śrubokrętem dwie śruby na cewce rozrusznika.

Tylko wbij na luz!!!

Opublikowano

@up

Dzięki za szybką odpowiedź.

Chyba słychać takie jedno cyknięcie, kontrolki w żaden sposób nie przygasają ani nie mrugają

Kanału niestety nie mam jednorazowo u znajomego byłem w weekend akurat to był dostęp do kanału to tylko było sprawdzenie czy prąd dochodzi bo aż tak żeby coś zwierać to nie ryzykowałem, ale z tego co piszesz to raczej wygląda na rozrusznik, bo tak jak pisałem o tym EWS IMMO to chyba nie to hm? bo raczej by nie szło na popych ?

Opublikowano (edytowane)

Okej czyli będzie trzeba zacząć od rozrusznika jutro może coś tam spróbuję ogarnąć jak coś będę wiedział więcej to napiszę czy problem się rozwiązał czy nie póki co dzięki za rady ;)

@down

Ogólnie to wcześniej stukałem w rozrusznik odkręcałem kable itd i nie dało to efektu, więc chyba trzeba będzie po prostu go wyjąć i zobaczyć o co tam chodzi.

Edytowane przez bryteks
Opublikowano
Postukaj w rozrusznik bo może wytarte szczotki już nie stykają.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Okej okazało się faktycznie że padł rozrusznik już na amen więc poszedł cały do wymiany i autko znów odpala jak trzeba dzięki za szybkie odpowiedzi/podpowiedzi temat do zamknięcia ;)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam panów chciałem u siebie sprawdzić kabel masowy silnika pytanko w jakiej okolicy go szukać dużo rozkręcania żeby się do niego dostać bmw e46 320d m47n