Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

próbowałem czegoś szukać na temat halogenów w zderzaku w E46 FL, ale niestety nie znalazłem konkretnie tego czego szukałem.

Foto poglądowe, żeby było wiadomo o który model "twarzy" chodzi:

http://autofrajda.pl/uploads/1412/105.jpg

Nie wiem, czy to u mnie tylko tak jest, ale w porównaniu do świateł przeciwmgielnych w innych samochodach, te w E46 FL świecą bardziej jak lampki choinkowe. Normalnie takie światło daje wyraźną różnicę podczas jazdy, widać też granicę wysokości świecenia - u mnie jest tylko lekka poświata widoczna jak zgaszę światła mijania. Podczas jazdy różnicy nie da się w ogóle zauważyć. Obie lampy świeca tak samo. Mam normalny włącznik do świateł przeciwmgielnych.

Czy możliwe, że mam tam np. złe żarówki wsadzone? Powinny chyba wchodzić H11 55W? Jak tam jest żarówka 55W, to ja nie wiem, gdzie te światło z niej trafia. Czy może mam jakieś "lewe" reflektory? Czy ten model tak po prostu ma? Chciałem się najpierw coś rozeznać zanim zacznę ściągać nadkole, żeby się do tego dostać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wyłączysz światła mijania to gasną też przeciwmgielne to nie wiem o jakiej poświacie piszesz. Chyba tej z postojówek. Włącz przeciwmgielne podczas mgły to powinieneś zobaczyć różnicę. One nie są do jazdy na codzień i mają tak świecić.

Chyba, że ktoś tam wsadził jakieś inne żarówki i zrobił sobie światla dzienne.

Opublikowano
Jak wyłączysz światła mijania to gasną też przeciwmgielne to nie wiem o jakiej poświacie piszesz

Nieprawda. Na postojowych świecą się przeciwmgielne. Tak jeździ duża ilość osób jako światła do jazdy dziennej co jest oczywiście zabronione. A co do siły świecenia u mnie w zderzaku mpakietowym światła przeciwmgielne świecą dość mocno. Nawet jak jadę na światłach mijania(mam ksenony) i włączę przeciwmgielne widzę je. Nie wiem jak jest w tym przypadku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aż polizłem do auta sprawdzić i faktycznie źle napisałem. Przeciwmgielne mogą świecić tylko z postojówkami.
Opublikowano

do sprawdzenia po pierwsze żarówki czy są odpowiednie,

po drugie wyjmij te halogeny i je możesz umyć, wypolerować bo pewnie od kamieni wypiaskowane, do tego sprawdź jak wygląda odbłysnik bo może zgnity jak były nieszczelne.

Sprawdź czy to w ogóle ori lampki, w razie czego zamienniki nie są drogie.

tylko błagam nie nadużywaj tych świateł, noc to nie powód do ich używania, tak samo teren zabudowany, deszcz to też nie powód do uzywania halogenów.

szukam
Opublikowano
Jak wyłączysz światła mijania to gasną też przeciwmgielne to nie wiem o jakiej poświacie piszesz. Chyba tej z postojówek. Włącz przeciwmgielne podczas mgły to powinieneś zobaczyć różnicę. One nie są do jazdy na codzień i mają tak świecić.

Chyba, że ktoś tam wsadził jakieś inne żarówki i zrobił sobie światla dzienne.

No własnie ja je umiem włączyć bez mijania, ale muszą być postojówki, więc nie są to DRLe. Normalne halogeny.

do sprawdzenia po pierwsze żarówki czy są odpowiednie,

po drugie wyjmij te halogeny i je możesz umyć, wypolerować bo pewnie od kamieni wypiaskowane, do tego sprawdź jak wygląda odbłysnik bo może zgnity jak były nieszczelne.

Sprawdź czy to w ogóle ori lampki, w razie czego zamienniki nie są drogie.

tylko błagam nie nadużywaj tych świateł, noc to nie powód do ich używania, tak samo teren zabudowany, deszcz to też nie powód do uzywania halogenów.

No czyli i tak skończy się chyba na zajrzeniu pod nadkole, bo przypuszczałem właśnie te trzy rzeczy. Dlatego też pytam, czy ktoś ma takie same i świecą po ziemi jak normalne halogeny. Klosze wypiaskowane nawet nie są. Widać jakiś brud od środka, ale nie taki, żeby był aż taki efekt. Jak lampa świeci to klosz wygląda dobrze.

Z nadużywaniem nie ma ze mną problemu :) Zauważyłem to tylko dlatego, że chciałem sobie doświetlić drogę przy skręcie do garażu, bo w służbowym VW Touranie zakręty doświetlane są właśnie przeciwmgielnymi - chciałem to wypróbować w betce i stąd w ogóle temat. Z zasady używam świateł tylko kiedy mają mi pomóc - i wcale nie chodzi o wyrywanie panien przed remizą - tozto już z jedną kobitą czasami trudno wytrzymać :D

(...) A co do siły świecenia u mnie w zderzaku mpakietowym światła przeciwmgielne świecą dość mocno. Nawet jak jadę na światłach mijania(mam ksenony) i włączę przeciwmgielne widzę je. Nie wiem jak jest w tym przypadku

Własnie tych zderzaków (a co za tym idzie halogenów) jest więcej modeli, przed FL, po FL, coupe, mpakiet - dlatego wrzuciłem zdjęcie. Na chińskim ebayu znalazłem nawet, że te konkretne ktoś reklamuje jako pasujące do E39, ale nie sprawdzałem.

Opublikowano
Rozbierałem to kiedyś bo mi jeden halogen parował. Całego nadkola nie trzeba rozkręcać tylko jego dolną część wraz z osłoną przednią silnika. Żarówki H11. Nigdy nie rozkminiałem tematu bo jak je włączę to widzę różnicę w świeceniu i widać, że są włączone. One na górze mają regulację viewtopic.php?f=69&t=282584 może tu jest problem. Żeby się dostać do środka trzeba zdemontować właśnie tą regulację i można sobie je na spokojnie ładnie wyczyścić.
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobrałem się do tego i generalnie cały korpus odbłyśnika wygląda tak, jak... po wyjęciu z ogniska? Całe aluminium się utleniło, ale tak aż się złuszczyło. W środku to samo, bo zaglądałem przez króciec odpowietrzenia. Po przechyleniu lampy, na klosz posypał się łupież. Nie umiem tego rozebrać, bo się zapiekło, ale chyba i tak nie ma to sensu, bo nie wiem czy jakakolwiek polerka jest warta zachodu. Kupię po prostu inne.

Ale mam kolejne pytanie. Czy te reflektory da się jakoś ustawić w mocowaniu zderzaka? Mam wrażenie, że klosze nie są na środku utworów. Nie ma tam żadnego pęknięcia, nic nie lata, wszystko mocno się trzyma, po prostu lampa nie siedzi na środku, ucieka na zewnątrz auta względem otworu. Na samym mocowaniu lampy nie ma żadnej regulacji. Przyglądałem się ostatnio takiej betce na parkingu i halogeny też nie były na środku, ale uciekały w przeciwną stronę jak u mnie. Da się z tym coś zrobić?

Opublikowano
Tam nie ma regulacji 4 śrubki do zamocowania do zderzaka i tyle. Niektóre auta maja otwory ale zamiast halogenów mają zaślepki. One idealnie nie leżą. Ten typ tak ma. Przecież one są takie same więc inaczej nie da się ich zamontować.
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)