Skocz do zawartości

Urwana śruba m6 - mocowanie czujnika abs tył e39 touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie.

Częsty chyba problem. Dwudziestoletni związek stalowej śruby m6 i aluminiowego elementu nie do ruszenia... Podczas wymiany czujnika abs łepek śruby ampulowej zostaje na kluczu. Próby rozwiercania przy słabym dostępie kończą się niecentrycznym z czujnikiem otworem w piaście - zwrotnicy... Jak teraz zamocować czujnik? Wypełnić otwór napawaniem aluminium, wiercić na nowo, gwintować...? A może zamocować go inaczej...? Nie uśmiecha mi się wymiana całego elementu...Cholera ... Lewa strona poszła niedawno gładko - tu kapa na całego...

Proszę powiedźcie jeszcze mi tylko czy otwór ów śrubki m6 jest ślepy czy wchodzi na wylot do wnętrza piasty? Nie mogę sobie przypomnieć...

Za jakiekolwiek porady - dziękuję. Jaca

Opublikowano
Pytanie, czy mogę wiercić na wylot - wejście otworu jest rozkloszowane, a "mięso"bardziej osiowe do otworu czujnika jest niżej...
Opublikowano
Wiercić można śmiało na wylot.Ewentualnie nagwintować tak jak masz i połowe otworu w czujniku odciąć i przykręcić z podkładką która chwyci czujnik a jego samego wystarczy samemu ustawić prosto względem czytnika łożyska.Mam tak u siebie u hula.
Opublikowano
Doraźnie zamocowałem go na silikonie temperaturowym (wiem,wiem...drut...)bo nie dam rady obrócić tam oprawką gwintownika.Niestety dziś rano próbna jazda i abs z esc wciąż świecą... Byłem pewien, że znalazłem przyczynę (był zamontowany czujnik z niebieską wtyczką - u mnie ma być szara) a tu niemiła niespodzianka. Pomyślałem nawet, że śrubka m6 mocująca czujnik i wkładka stalowa w uszku montażowym stanowia masę - minus. Ale to chyba błędne myślenie.Może minimalna warstwa silikonu oddaliła czujnik od koronki? Chyba nie - docisnąłem do oporu, trzyma mocno jak szlag. Teraz to już chyba dość loterii - inpa konieczna. Tylko cholera - nikogo kto mógłby pomóc w pobliżu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skąd wiesz skoro nie napisałeś skąd jesteś? :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No tak. Pardon. Tychy koło Katowic. Pytałem o pomoc w stosownym dziale - odezwa z Zawiercia (dziękuję). Może jest ktoś bliżej kto mógłby mi pomóc?
Opublikowano

Nie, nie byłem na badaniu inpą. Chronologicznie:

Stoi prędkościomierz i ekonomizer, abs i dsc - sprawny, na desce nie świeci. Wymieniam czujnik lewy tył - rusza prędkościomierz i ekonomizer, ale podczas jazdy próbnej obcina moc na koła, głosi się natychmiast błędem dsc i abs - wizualizacja na desce. To już mnie dziwi... Natychmiast po wymianie lewego tyłu...

Sprawdzam prawy tył - widzę niebieską wtyczkę czujnika - kapa myśląc, ze mam przyczynę. U mnie ma być szara- nie niebieska, bo wóz stary -97r... Wymieniam na szarą i... brak rezultatu. Ki czort?

Opublikowano
Ja mam przedlifta i czujniki mam niebieskie.Kilka lat temu zmieniałem czujnik i miałem ten sam problem z urwaną śrubą.Tylko ja zamiast silikonu użyłem pokxipolu. Po prostu przykleiłem go na poxipol i kilka lat już działa bez problemu.Tam nie działają na niego żadne wielkie siły.Czujnik tylko zimensa .Nawet używany pochodzi dłużej jak nowy innej firmy..Możliwe jest też że czytnik na łożysku jest zabrudzony i żaden czujnik nie pomoże.
Opublikowano
Jestem po badaniu inpą. Błędy da się skasować, ale wracają po wznowieniu jazdy. Głoszą się oba czujniki przód.To że ich błędy dają się wykasować to wg diagnosty może stanowić nie o uszkodzonym czujniku, a braku kontaktu - przewodności. Zacznę za jego radą od ich wyczyszczenia, zobaczymy. Jedynie co niepokoi to, że meldują się oba na raz...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie.

Czujniki wymienione kontrolki abs i dsc pogasły. Ale...Dziś małżonka wraca z pracy i czapa...

Każdorazowe zadziałanie dsc wywala jego i abs-u błąd, który się utrzymuje. Dopiero po kilkunastu kilometrach oba zniknęły z deski . Ale ponowne sprowokowanie zadziałania systemu dsc powoduje wyrzucenie błędu - wyłączenie obu układów, który trwa i trwa bez autodiagnozy - bez przywrócenia do trybu właściwego, natychmiast po zadziałaniu systemu.

Ki czort?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zbieżność masz ok? Nie ściąga go? Powietrze w oponach jest ok? Opony mają odpowiednie rozmiary?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dolałem płynu hamulcowego pod max, choć było go ok 1cm od tego znacznika - wszystko działa, kontrolki pogasły. Zobaczymy... Dziwi mnie tylko fakt, że wypięcie przewodu od czujnika poziomu z ów zbiorniczka nie zapala lampki ostrzegawczej na desce...
Opublikowano
Dolałem płynu hamulcowego pod max, choć było go ok 1cm od tego znacznika - wszystko działa, kontrolki pogasły. Zobaczymy... Dziwi mnie tylko fakt, że wypięcie przewodu od czujnika poziomu z ów zbiorniczka nie zapala lampki ostrzegawczej na desce...

Nic nowego,że tak powiem u siebie też kiedyś odpinałem ten przewód a nawet odkręcałem korek i żadnej reakcji ze strony kompa.

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Korek jest tylko... korkiem. Elektrody czujnika zintegrowane są ze zbiorniczkiem w którego gniazdo konektorowe wkładasz wtyczkę. Powinno być na niej 12v przy załączonym zapłonie? Po jej wypięciu tak jak pisałem - brak komunikatu.