Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy więc serdecznie wszystkich witam i pozdrawiam

W mojej e91 2007 zmieniłem 16 zimówki (felgi + opony Michellin Pilot) na zestaw 17cali 225/45 Y94 Yokohama Advan sport105 (felgi oryginał- moje bez wad). Wszystko pięknie było dopóki nie rozpędziłem się powyżej 120-140km/h. Dokładnie w tym zakresie prędkości buda cała drga okropnie :evil: , przede wszystkim przy 140km/h. Wyżej i niżej wszystko jest ok, nawet przy 200km/h zero objawów. Zawieszenie sprawdzone i wszystko jest ok.Mechanik podpowiadał że może to być łożysko podporowe wału, ale inny spec wykluczył. Na wyważarce 3/4 opon na felgach mają bicie góra dół delikatnie, gość od zakładu wulkan. powiedział ze to w zakresie norm.

Oddałem opony do reklamacji, myślę że były winne tym objawom. Czy ktoś z Was Drodzy Forumowicze się z czymś takim spotkał?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Mam podobnie tylko z oponami 16 cali i nie nowymi. Wyważałem dwa razy i nic. W końcu mi powiedzieli, że to wina opon, które nie są idealnie okrągłe. Więc nie da się tego poprawić wyważeniem. Czyli dokładnie jak w podanym przez Kolegę wątku.

Odnośnie ustawania drgań przy bardzo dużych prędkościach to po prostu koło nabiera już tak dużej bezwładności, że nie przejmuje drgań od opony. Zawsze tak miałem, że jak były problemy z drganiem kierownicy to najbardziej odczuwalne były przy prędkościach 80-140 a dalej powoli ustawały.

Opublikowano

Mam dokładnie to samo... już się bałem, że coś w zawieszeniu mi padło :/

Zajadę do wulkanizatora z linku i zobaczymy czy czarodzieje coś poradzą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie to samo, Continental ContiSport Contact 5 225/45/17, dwie sztuki już oddałem do reklamacji, po teście drogowym na wibracje wyszły jakieś bardzo duże wyniki, trzecia jest na granicy ale też będę ją zgłaszał bo nadal troszkę trzęsie...

Zamówiłem i mam teraz 2 sztuki założone Dunlopy Sport Maxx TT, super oponki, dużo większy komfort, czucie drogi bardzo dobre, i przedwszystkim nie trzęsie już samochodem...

Opublikowano (edytowane)
Ja też radzę uważać na COnti. Rok temu kupiłem nowki do drugiego samochodu PremiumContact 2. po zalożeniu auto zaczeło ściągać w prawo.. Byłem dwa razy ustawić zbieżność i nic. Cały zeszły sezon tak przejeżdziłem. Wymieniłem na zimówki i ściaganie ustało. Reklamowałem opony, ale zero odzewu.. Znajomy mechanik doradził mi, żeby zamienić opony przód na tył i odwrotne; pomogło. Ale Conti już raczej nie kupię. Zwłaszcza, że tanie nie są Edytowane przez pablo294
Sprzedam:
Opublikowano

I byłem dziś u czarodziejów z linku. Bardzo polecam, wyczyścili piasty, zrobili ponowne wyważanie bo poprzednie było masakryczne (nawet o 40g za dużo), wywalili dystanse z tyłu, okazało się, że poprzedni właściciel założył nie do końca spasowane i dodawał jakieś podkładki, wymyli koła, dali nowe śruby... profesjonalna i miła obsługa.

Za 138 zł mam spokój, nic nie trzęsie, nic nie buja! Polecam.

Opublikowano
Mialem identyczny problem... Zanim znalazlem przyczyne zdąrzyłem wymienic podpore wału,złącza elastyczne wału, opony i dalej nic... Zmienilem wulkanizacje.... I okazalo sie, ze nie mialem zalozonych pierscieni centrujacych na felgach... Po zalozeniu drgania zniknely.
Opublikowano

Moje opony ciągle w reklamacji. Ja jeżdżę na zimówkach aktualnie, pieniędzy nie mam a firma która mi opony ściągała przekazuje info że Yokohama Polska wysłała opony do Niemiec do centrum testowego i mają od tego czasu 30 dni na badania i ewentualną reklamacje :evil: ... Czy Wy Panowie też mieliście taką historię przy reklamacjach? Czy też nie mieliście kasy, opon nowych po oddaniu do reklamacji wadliwych i też tyle musieliście czekać ? Coś chyba zmienię zdanie o firmie Yokohama....

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Ja dogadałem się z firmą u której kupiłem opony, że stare reklamuję oraz kupuję od razu nowe, z zastrzeżeniem, że w przypadku pozytywnej reklamacji oddają mi kasę która założyłem.

Akurat sytuację miałem taką, że samochód był mi bardzo potrzebny, zimówki poszły już do kosza a co do samej wady opon nie miałem wątpliwości. Reklamacja rozpatrzona w tydzień, sprzedawca oddał pieniądze. Opony Bridgestone.

Pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano
Witam jestem swiezym posiadaczem bmw i mam pytanie auto strasznie zaczyna telepac powyzej 120km ale tak konkretnie ze fotele pasazera wyrywa dodam ze mam do zrobienia most (wyje) moze to przez to wibrowac ?? czy trzeba szuka w innym miejscu dodam rowniez ze podczas jazdy nic nie puka nie strzela w moscie itp tylko wyje tak juz konkretnie do 120km pozniej przestaje i zaczynaja sie wibracje i to dramatyczne do 200km nie przechodza dalej nie sprawdzalem .. (most bedzie robiony w tym miesiacu pytanie czy mam sie szykowac na dalsze naprawy ii $$ ) felgi 18" opony pirelli 2016r