Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeglądając dziś randomowo YouTube natrafiłem na taki film w którym gość przedstawia ciekawą funkcję w tempomacie. Mianowicie po włączeniu tempomatu na ustaloną prędkość, po wciśnięciu sprzęgła komputer sam utrzymuje odpowiednie obroty by wrzucić wyższy/niższy bieg bez wyłączania tempomatu. Tu film:

Czy u Was to działa? U mnie po wciśnięciu sprzęgła wyłączany jest tempomat. To jakaś dodatkowa opcja?

Potem jeszcze pokazuje kolejną rzecz o której nie słyszałem - komputer utrzymuje w miejscu (np. na spadku) auto na sprzęgle przez 2 sekundy. Macie to? :shock:

Opublikowano
Tak w 6 cylindrowych jest inny tempomat przede wszystkim jest funkcja hamowania. Przy wciśnięciu sprzęgła tempomat się nie rozlaczy chyba że nie wrzucimy biegu przez określony czas bodajże jest tam jakieś 2-3 sek. No i jeszcze inne zegary, gdzie przy zapięcie tempomatu za obrysem predkosicomierze porusza się taka kreseczka, która wskazuje na ile jest ustawiony tempomat
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak w 6 cylindrowych jest inny tempomat przede wszystkim jest funkcja hamowania. Przy wciśnięciu sprzęgła tempomat się nie rozlaczy chyba że nie wrzucimy biegu przez określony czas bodajże jest tam jakieś 2-3 sek. No i jeszcze inne zegary, gdzie przy zapięcie tempomatu za obrysem predkosicomierze porusza się taka kreseczka, która wskazuje na ile jest ustawiony tempomat

Ten ring można zakodować sobie także w 4 cylindrowych silnikach, ale trzeba mieć licznik HIGH.

Opublikowano
w moim kopciuchu n47 przy zwykłym liczniku można zmienić bieg bez ponownego ustawiania tempomatu
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli masz ten sam licznik co ja, ten sam silnik co ja. A jednak u mnie po wciśnięciu sprzęgła tempomat się wyłącza. Mógłbyś napisać coś więcej jak to u Ciebie działa?
Opublikowano
no np jade na 4 biegu na niskich obrotach z zapietym tempomatem i zaczyna sie górka.. na wyświetlaczy miga mi trójkącik w dół i zmieniam bieg na 3 a tempomat dalej działa... Działa też bez migania tej strzałeczki.
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.