Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak się zabrać za wymianę płynu chłodzenia i jak dobrze odpowietrzyć układ w BMW E81 116i 1.6 122km. silnik N43 2008r.

Płynu chyba wchodzi ponad 7L ? Oraz jaki płyn polecacie ? Słyszałem, że Prestone jest dobry do tego auta.

Gdzie są dokładnie korki spustowe ? Wiem, że w chłodnicy chyba dwa i gdzieś w bloku silnika ?

Edytowane przez neon93
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj vin to sprawdzę ile dokładnie wchodzi płynu do układu. Prestone jest dobrym płynem, korek w chłodnicy i w bloku (nie da się nie zauważyć). Odpowietrzy się sam jeżeli jest elektryczna pompa wody a chyba jest tak jak w n43b20.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Już wiem, że wchodzi 7,3 L płynu chłodniczego i wiem już że Prestone to dobry płyn.

Teraz pytanie gdzie dokładnie w silniku N43 znajduje się ten korek spustowy w bloku silnika będzie on z lewe/prawej a może od tyłu samochodu ?

tak wygląda zdjęcie poglądowe z instrukcji tylko nie wiem gdzie ten korek może być.

http://workshop-manuals.com/bmw/1_Series_E81/116i_N43_3-door/page-317002.png

Oraz jaka jest procedura odpowietrzenia, bo raz czytam, że odkręcić odpowietrznik i zakręcić jak już będzie leciał płyn a raz czytam, że trzeba wcisnąć pedał gazu na 10 sekund na samym zapłonie i poczekać 10 minut bez zapalania auta i wtedy następuje odpowietrzenie i już nie wiem, który sposób będzie prawidłowy w moim przypadku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zastosuj metodę z pedałem gazu na 10 sekund i będzie ok, gdzie dokładnie jest korek w tym silniku to nie powiem Ci, może jakiś użytkownik n43 nakieruje.

Dopisz 116i do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bmw stosuje do swoich układów chłodzenia płyn o numerze 83192211191 . Kolor niebieski zwany G11 i taki leje. Nie prestone, który mieszać można z każdym, a wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Nie różowy G12, tylko niebieski G11. Ilość płynu sprawdzisz tu po wpisaniu ostatnich 7 znaków VIN

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak febi jest jak najbardziej ok. Dokładnie BMW wyjeżdża z fabryki na niebieskim G11, przynajmniej te starsze, nie wiem F czy G, ale wszystko jest do sprawdzenia w realoem.com
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie dobrze myślę, że to będzie korek spustowy płyn chłodzący z bloku silnika ?

http://imgie.pl/images/2017/11/10/11111111111111111111111f99e8.png

Opublikowano

no to już nie wiem gdzie ten korek może się znajdować.

Znalazłem w internecie film pokazujący ten silnik, może ktoś zauważy tam taki korek ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt nie zauwazy...

Korek jest w tylnej czesci silnika kilka cm od skryni biegow na wysokosci schodzenia sie rur kolektora wydechowego.Na fotce skutecznie zaslania elektryka...

Opublikowano

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Płyn wymieniony.

Dla potomnych :

Niestety korek spustowy w bloku silnika jest tak umieszczony, że nie ma szans odkręcić go... Dlatego płyn można spuścić tylko z korka w chłodnicy. Zostało jakieś 1L do max 1,5 L w bloku. Trudno tyle można przeżyć. Strasznie długo mocowałem się z tym korkiem i próbowałem dojść tam różnymi kluczami ale bez szans ;)

Proces odpowietrzania w tym samochodzie : Włączyć zapłon, wcisnąć pedał gazu na 10 sekund i po chwili usłyszymy jak pompa pięknie przelewa płyn po całym układzie. Tylko nie zapomnijcie dokręcić odpowietrznika przy zbiorniczku wyrównawczym bo niestety ja zostawiłem korek lekko odkręcony i płyn zaczął tryskać po całym silniku - takie ciśnienie. Po jakiś 10 minutach pompa ucichnie i proces odpowietrzania jest zakończony. Na te 10 minut myślę, że nie trzeba podłączać prostownika pod akumulator - tak kazali w poradnikach ale jak masz dobry akumulator to pociągnie bez problemu.

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wielkie dzięki neon93! :cool2:

Mam za sobą wymianę płynu chłodzącego w silniku. Jakoś specjalnie nie dbałem o odpowietrzenie układu. Zaraz po odpaleniu silnika popuszczałem po kolei korki. Gdy tylko zamiast powietrza zaczął ciec płyn, to zakręcałem.

Oczywiście żadnych niepokojących objawów nie było. Wszystko działa poprawnie.

Teraz po przeczytaniu postów spróbuję z ciekawości z tą pompą po włączeniu zapłonu. Ciekawe, czy jeszcze jakieś powietrze poleci.

Wymiana płynu w całym układzie, nie należy do łatwych gdy zależy nam, by nie porozlewać.

Dostęp do korka spustowego na dole chłodnicy jest w miarę dobry tylko wtedy, gdy odkręci się osłony.

Natomiast dużym ułatwieniem byłoby, gdyby korek był kranikiem, na który można byłoby

nałożyć wąż. Wtedy bez odkręcania jakiejkolwiek osłony płyn można zlać do jakiegoś naczynia. Wąż da się wyprowadzić bokiem, przy kole.

Czy ktoś ma już jakiś swój patent na to?

Już kiedyś nad tym myślałem, ale na tym się skończyło. :oops:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chcesz użyć "patentu" z pedałem gazu w 120d to nie zadziała :wink: "kranik" jest w 3.0d, ale bez zdjęcia osłony też nie dojdziesz raczej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL