Skocz do zawartości

BMW e46 318i 118km - Dziwne stukanie z okolic skrzyni (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dziwny problem z swoją e46.

Raz podczas normalnej jazdy (90-100km) coś tak jakby się zerwało i uderzyło mocno w podłogę samochodu, zatrzymałem się zajrzałem pod spód i nic nie wisiało, pojechałem do najbliższego mechanika na kanał on też nic nie widział, pomyślałem że to może coś leżało na drodze. Na drugi dzień zaczęły wychodzić dziwne odgłosy czy to podczas przyśpieszania czy hamowania (podczas skrętu w lewo stuki ustępują) z okolic skrzyni i od czas do czasu mocny stuk w podłogę samochodu (też z okolic skrzyni). Czy to może być coś związanego z skrzynią, wałem lub łożysko w skrzyni siada, a może z zawieszeniem (przy skręcie w lewo ustępuje).

link do filmiku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może Ci się tylko wydaje, że z okolic skrzyni? Sprawdź ręczny w obu kołach. Mi jak podczas jazdy puściła jedna sprężynka trzymajaca szczęki i wypadł ten bolec to tak jeb.....o, że myślałem że silnik wypadł :shock: A bolec, który powinien wyglądać tak: I wyglądał tak: U

Po tym podczas jazdy odgłosy tarcia (elementy ręcznego odgrywały sztukę "Jesień Średniowiecza" na scenie z tarczobębna).

Jedź powoli i zaciagnij delikatnie ręczny i zobacz czy chrobotanie się zmieni/ustanie. Nie wydaje mi się, żeby skrzynia poprawnie Ci działała, gdyby to ona wydawała takie dźwięki.

Opublikowano
w sumie jak jedzie ktoś z tyłu to zazwyczaj mówią, że to coś z tyłu stuka, choć dwa dni temu miałem podciągany ręczny (te stuki mam od ponad tygodnia)
Opublikowano

Jak to słyszą pasażerowie siedzący z tyłu ?

Jak to TY słyszysz jadąc koło ściany z otwartym oknem , po lewej stronie jak i po prawej stronie.

Po prostu ktoś kumaty musi to (obsłuchać) przetestować.

Wskazówką może być brak odgłosów przy skręcie w lewo.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.