Skocz do zawartości

Problem z silnikiem/diagnoza/pomoc 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem od roku posiadaczem 318i 143km n42.

Pare dni temu po normalnej jeździe samochodem zatrzymałem się na 20minut pod sklepem. Po ponownym odpaleniu silnika zapaliła mi się kontrolka CHECK ENGINE, samochód tracił moc, obroty falują, spadają i strasznie trzęsie silnikiem/samochodem. Więc żeby nie płacić miliona złotych u mechanika zabrałem się sam za diagnozę(INPA OBD). Z początku wyrzuciło mi 4 błędy na samym zapłonie.

27C3 - czujnik poziomu oleju;

274E - Wykrywanie przerw zapłonu Wszystkie cylindrów

2745 - Wykrywanie przerw zapłonu 2745 Cyl 2 (4cyl) lub 6 (6 cyl) (wychodzi, że to cylinder 4)

2756 - Cewka zapłonowa Cyl 2 (4cyl) lub 6 (6 cyl) (tutaj wychodzi, że też cyl 4)

Po uruchomieniu silnika doszedł jeszcze jeden błąd nr 2743 - Wykrywanie przerw zapłonu 2743 Cyl 3 (4cyl) lub 5 (6 cyl). (4 cyl)

Skasowałem więc błędy wszystkie i ponownie wyrzuciło 2 błędy odnośnie:

274E - Wykrywanie przerw zapłonu Wszystkie cylindrów

2745 - Wykrywanie przerw zapłonu 2745 Cyl 2 (4cyl) lub 6 (6 cyl) (wychodzi, że to cylinder 4)

Stąd moje pytanie czy może być przyczyną niesprawna cewka zapłonowa (jeśli tak to czemu nie wyrzuciło ponownego błędu po usunięciu ich). Czy jest ktoś kto miał podobną sytuacje lub zna może rozwiązanie i podzieliłby się nim ze mną? Chętnie oddałbym na warsztat, ale po 1 boje się jechać nawet te pare km, a po 2 boję się, że na warsztacie wymienią pół silnika(no chyba, że jednak trzeba będzie :shock: )

Z góry dziękuje za pomoc. W razie czego posiadam porobione zdjęcia błędów i wrzucę je jeśli trzeba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z opisów wynika, że zapłon wypada na 2 i 3 cylindrze, zamień te cewki z 1 i 4 cylindra i zobacz czy błędy przejdą.

Wrzuć te zdjęcia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tzn. według kodu błędu - wszystkie czyli zyl.2 i zyl.3 jak jest w opisie błędu dotyczą (tego w nawiasie 4cyl) 4 cylindra . Wrzucam zdjęcia

1.image.jpg

2.image.jpg

3.image.jpg

4.image.jpg

5.image.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do świec zaglądałeś? Kiedy były wymieniane? Jak będą ok to do podmiany jest jeszcze wtryskiwacz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Kupilem autko rok temu wlasciwie poza wymiana filtrow i podwozia tam nic nie bylo robione. Pytanie czy amperomierzem sprawdze ta swiece w jakis sposob ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie chcesz wymieniać w ciemno, to wyciągnij, zrób zdjęcie jak wyglądają i klasycznie zamień 4 z np. 3.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Pytanie czy amperomierzem sprawdze ta swiece w jakis sposob ?

Świec zapłonowych w benzyniaku amperomierzem nie zmierzysz.

W dieslach, świece żarowe : można amperomierzem sobie pomagać w diagnozie świec żarowych

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.