Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zebrać informacje na temat samodzielnego czyszczenia kanałów dolotowych w silniku n54.

Niestety mam daleko do serwisów oferujących tą usługę a postawić do mechanika z wioski obok który może spróbować to zrobić jakoś mi sie nie widzi.

Robił to ktoś samodzielnie? czego używał do czyszczenia itp

Myślałem tez na zakupem pistoletu ze zbiornikiem np na piasek. Zasypałbym go łupinami orzechów i spróbował oczyścic kanały. Sprężarke mam dość duża wiec mogło by sie udać.

Za wszelkie informację będę wdzięczny.

Opublikowano

Robiłem sam, zmywacz do czyszczenia przepustnic i pędzelki odsysarka do oleju.

Przebieg 160 tys zmyłem nagar nie jest biało jak na filmikach w necie ale nie czarne jak przed czyszczeniem, nie zauważyłem też jakiej poprawy w jeździe firmy biorą ok 1000 zł mi zajęło ok 4 czy 5 godzin w 2 osoby przy sobocie nic trudnego

Opublikowano
Mam właśnie 160k przebiegu. Zastanawiam się czy nie wybrać się na hamowanie żeby sprawdzić jak trzyma moc. Przy dużych spadkach będę rozbiera i czyścil
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie znacząca poprawa po czyszczeniu, przebieg 109tys km, kanały zawalone okropnie syfem. 4-5h roboty, 7 stówek, polecam:)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png