Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie ,

na Style 193 chce zamienić opon RFT na zwykle , mam już zamówione 255/35/18 na tył lato a w przyszłym miesiącu 225/40/18 ..

Usłyszałem jednak że to może wywołać błędy systemu kontroli ciśnienia .. chociaż nie wiem dlaczego ...

Prośba o szybką odpowiedź bo opony mam już zamówione , ale jeśli maja wywoływać błędy to nie chce zwykłych opon

Czy ktoś może podpowiedzieć jak to jest ?? a może ktośz Was jeździ na zwykłych ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o ewentualne kontrolki, a dokładnie ich brak to faktycznie będzie wszystko ok.

Małym wyjątkiem są opony, E9X było projektowane pod RFT.

Często osoby mające zwykłe opony zamontowane narzekają, że samochód jest "za miękki" itd..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o ewentualne kontrolki, a dokładnie ich brak to faktycznie będzie wszystko ok.

Małym wyjątkiem są opony, E9X było projektowane pod RFT.

Często osoby mające zwykłe opony zamontowane narzekają, że samochód jest "za miękki" itd..

Przesiadając się z 205/55/16R (zima) nie ROF na 225/50/17R (lato ROF) zdziwiłem się że praktycznie nie czuć róźnicy w komforcie.

Zmieniając na 225/50/17R (kolejna zima) nie ROF, zdziwiłem się że wcale nie jest bardziej komfortowo ...

Także warto mieć ROF myślę.

Ale nie czułem żeby na nie ROF auto jeździło gorzej.

Pomijam fakt że są jeszcze opony XL i nie XL, że jedne są twardsze, drugie są bardziej miękkie.

Opublikowano
RFT jest twardsze i nic tego nie zmieni. Natomiast po zmianie opon wystarczy w iDrive wejść w ustawienia samochodu i zresetować nowe wartości, żeby wiedział że koła są napompowane prawidłowo i policzył sobie obroty. Wymiana opon na zwykłe nie spowoduje żadnych nieprawidłowości.
Opublikowano
ale nie uważacie że na 18 calach lepiej kupić zwykłe niż ROF ???

Ja uważam że zawsze warto kupić zwykłe. Jak masz nawyk patrzenia na opony i kontrolowania tego co się dzieje z Twoim autem to ubytki ciśnienia czujesz i widzisz.