Skocz do zawartości

E39 520i Problem trzesie silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Mam problem z moim bmw e39 2000r 2.0 benzyna 150koni silnik m52tu. Po odpaleniu silnika gdy auto stoi na wolnych obrotach po jakims czasie zaczyna lekko trzasc silnikiem jakby nie chodzil na jeden cylinder. Natomiast gdy po odpaleniu zaczne jezdzic to silnik pracuje normalnie rowno zaczyna trzasc tylko gdy po odpaleniu postoi chwile na wolnych obrotach. Swieci sie caly czas check engine czasami swieci czasami gasnie ale nie wplywa to na prace silnika. Swiece wymienione wszyskie. Na komputerze pokazuje bledy wypadanie zaplonu na 3 cylindrach oraz blad drugiej sondy lambda i raz pokazalo blad czujnika polozenia walu ale zaraz znikl. Spalanie w normie. Mam wrazenie ze silnik leniwie schodzi z obrotow. Co moze byc przyczyna ? Z gory dziekuje za pomoc Edytowane przez bmwe39520
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamień cewki miejscami i zobacz czy wyskoczą na innych cylindrach.

Jak znowu te same to też masz kilka opcji - pierwsza to jakieś lewe powietrze (co może również rzucać błędem sondy), druga - świece.

A ogólnie to może być też czujnik wału - skoro błędem rzuciło, może być na wykończeniu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż ten błąd sondy. Równie dobrze przyczyną mogą być wtryskiwacze, ale najpierw zamień cewki. Na których konkretnie cylindrach wypadają zapłony?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Panowie odpialem przeplywomierz i na odpietym silnik pracuje rowno i nie trzesie buda, a jak go podlacze juz zaczynaja sie wibracje. Czyli to przeplywomierz do wymiany ? Zaplony wypadaly jesli dobrze pamietam na 1,2 i 5 albo 6 ale nie jestem pewien bo teraz nie mam dostepu do komputera
Opublikowano
Masz racje, ale skoro bez niego silnik pracuje rowno a z nim zaczyna zaraz telepac buda to cos musi byc z nim nie tak. Zastanawia mnie tylko czy te bledy wypadanie zaplonu i sonda czy to mogloby byc od przeplywki ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż jaki dokładnie błąd sondy, bo jest ich kilka. Przepływomierz sprawdza się na komputerze, wtedy wiadomo czy należy go wymienić czy nie. Zamień cewki i sprawdź czy błędy przejdą, tylko najpierw sprawdź, na których cylindrach są teraz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jak bede mial dostep do kompa to sprawdze. A jeszcze mam taka dolegliwosc ze jak jest zimny silnik to zdarzaja sie takie zgrzyty trzaski chwilowe gdzies w gornej czesci silnika, im cieplejszy silnik tym rzadziej te zgrzyty wystepuja a na rozgranym silniku nie ma ich wogole. Jak jest zimny silnik to wystepuja one glownie jak sie dodaje gazu. Czy to vanos ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudno powiedzieć bez chociaż nagrania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL