Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wymieniłem już komplet opon na zimowe, przebiłem jedną letnią więc postanowiłem od razy zmienić na zimówki. Po wymianie zaświeciły się na żółto kontroli wykrzyknika oraz ESP i nie znikają. Byłem z tym u mechanika bo wymieniłem napinacz więc kazałem to przy okazji sprawdzić. Komputer wykazał czujnik skrętu koła, mechanik zaadaptował na nowo i jakieś 100km było ok lecz teraz kontrolki zapalają się na nowo. Wcześniej nigdy tego nie miałem tylko po tej wymianie opon. Dodam że te opony mam założone pierwszy raz, nie są nowe lecz wyglądają na dobre, nie widziałem jakiś zniekształceń czy coś w tym stylu. Dodam też, że zauważyłem iż gdy jadę prosto kierownice mam lekko przekręconą w lewo, delikatnie ale jest możę to mieć coś wspólnego z tym błędem. Tylko pytanie jak to się stało żę się przestawiła tak nagle. Auto nie ściąga. We wtorek podjadę jeszcze raz do tego mechanika ale piszę tutaj może ktoś coś ciekawego napisze ze swojego doświadczenia. Po wymianie opon nie mogę też skasować tego błędu ciśnienia opon po przebitej oponie, który zapala się razem z tymi kontrolkami ESP świeci się również na zółto. Nie chciałbym znów kasować błędu żeby za chwilę znów się zapalił bo widocznie jest jakiś problem skoro się świecą

Opublikowano
średnica kół sie nie zmieniła? opony masz w odpowiednim rozmiarze? ciśnienei w kołach sprawdzone?

Rozmiar opon identyczny (205/55/16), ciśnienie u mechanika było sprawdzane więc powinno być ok.

Opublikowano
Bede musiał pojechać. Dodam jeszcze ze te kontrolki gasną, np. Wczoraj nie zaświeciły sie w ogóle ale dzisiaj juz tak teoche to wariuje i nie wiem od czego zależy.