Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako nowy posiadacz BMW i jednocześnie forumowicz oficjalnie mówię - cześć wszystkim!

Od kilku dni bacznie czytam pisane przez was wszystkich posty w interesujących mnie tematach i sporo rzeczy już mi się wyjaśniło, ale jest niestety w dalszym ciągu jedna kwestia, na którą chyba na tym forum nie ma dwóch takich samych odpowiedzi.

Chodzi mianowicie o wymianę oleju w skrzyni automatycznej. Mam obecnie przejechane 270k i z tego co wiem, olej w skrzyni nie był wymieniany ani razu. Nie wiem niestety w dalszym ciągu czy to dobrze, czy źle, bo skrzynia pracuje bez zastrzeżeń, nie występują jakieś szarpnięcia czy inne usterki opisywane w tego typu tematach.

Wiem, że tematów o skrzyniach było już kilka, ale co by nie było wpis z np. 2011 roku nie musi być już dziś aktualny, bo im dłużej te samochody jeżdżą tym więcej o nich wiadomo.

PS. Hasło reklamowe BMW to chyba jedyne, które nie kłamie - radość z jazdy tym samochodem jest niesamowita!

Opublikowano
A ty jak obstawiasz?

1. Sprawdziłbym poziom oleju w skrzyni, mimo wszystko. Na zimnym, po nocy aby olej w skrzyni był poniżej 50 st. C.

2. W swoich autach wymieniałem olej w skrzyni, jeśli nalejesz to co jest w specyfikacji to nie rozumiem jak coś cokolwiek mogłoby się stać niedobrego.

3. Wymieniłbym simering skrzyni i prawdopodobnie wymienił miskę olejową razem z tymi śrubeczkami, których ja osobiście mam za 30 w swoim aucie. (bo nie ma prawa nic się pocić!).

:cool2:

Opublikowano

Też bardziej skłaniałem się ku wymianie, ale kilka postów w stylu 'po wymianie, przejechałem 10-20 tys i mechatronika padła' też się znalazło, stąd moje wątpliwości.

Jeszcze jedna kwestia Panowie, ile to może/powinno kosztować? I czy z wymianą też udać się do jakiegoś polecanego w mojej okolicy serwisu bmw czy jest to sprawa na tyle prosta, że każdy mechanik to zrobi?

Opublikowano
Też bardziej skłaniałem się ku wymianie, ale kilka postów w stylu 'po wymianie, przejechałem 10-20 tys i mechatronika padła' też się znalazło, stąd moje wątpliwości.

Jeszcze jedna kwestia Panowie, ile to może/powinno kosztować? I czy z wymianą też udać się do jakiegoś polecanego w mojej okolicy serwisu bmw czy jest to sprawa na tyle prosta, że każdy mechanik to zrobi?

co do kosztów to sprawdź ile kosztuje olej do Twojej skrzyni..

Najważniejsza kwestia!: byle jaki mechanik nie powinien się tego dotykać!! Ktoś kto ogarnia Ople, Fordy, Skody... nie ogarnie BMW pomimo, że sprawa wygląda na dosyć prostą, zlać stary olej, wlać nowy.

Opublikowano
Najważniejsza kwestia!: byle jaki mechanik nie powinien się tego dotykać!! Ktoś kto ogarnia Ople, Fordy, Skody... nie ogarnie BMW pomimo, że sprawa wygląda na dosyć prostą, zlać stary olej, wlać nowy.

Ogarnac opla czy forda jest duzo trudniej niz BMW :)

Mnogosc czesci zamiennych pomiedzy poszczegolnymi modelami jest duzo bardziej skomplikowana i zawila.

BMW w tym zakresie jest plug&play.

MADE IN PRL
Opublikowano

Jak przyjedzie do mnie bmw z padnieta skrzynia to od razu będę szukał drugiej na podmianke :8)

Gdybanie przez internet nie rozwiązuje problemów asb.

Ten sam objaw przy różnym nalocie skrzyni sugeruje inne naprawy.

MADE IN PRL