Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW e90 2007 r 1.8 benzyna. Od jakiegoś czasu słyszę dziwne ocieranie czegoś w tylnej części auta i roznosi się to po całym aucie. To się stało z dnia na dzień. Gdy ruszam i gdy się rozpędzam autem to słychać delikatne ocierania a jak hamuje na biegu wtedy hałas jest największy. I podkreśle jeszcze ze jak jadę i trzymam na sprzęgle to jest cisza. Sprawdzałem juz zawieszenie dyfra, podwieszkę wału i żadnych luzów nie ma a takze olej w dyfrze jest na full.

Cóż to może być?

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano
Witam. Juz znalazłem przyczynę. Łożysko w dyfrze wysiadło. I mam pytanie czy jak kupie dyfer od diesla to czy się spasuje mocowanie wału? A może da sie to przekręcić z jednego dygra do drugiego?
Opublikowano

inne

U ciebie

AT-Półoś napędowa

33 21 7 553 561 LK=80MM/D=31MM

Diesel

AT-Półoś napędowa

33 21 7 547 075 LK=86MM/D=25MM

A nawet ten co znalazłeś to chyba od automatu jest, w manualu był 2.56. Przerabiałem temat dyfra 3.38 (sam mam ten problem) i powiem tyle praktycznie nie dostępne (w tym przełożeniu) a jak się kjakiś pojawi to cena x3. Na przełożenie nie patrz ja już wstawiałem dwie używki o większym i mniejszym przełożeniu. Na razie jak jest zimno to zawyje (zima). ale już 1,5 roku tak jeżdżę.

Popatrz też na mocowanie wału (rodzaj flanszy)!!!

Na aledrogo są 4 wystawione - od 1200 do 1400 :wink: :) gdzie inne są po 300-400 :duh:

https://allegro.pl/listing?string=BMW%203%20E90%20MOST%20DYFER%203.38&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-4-1003

Albo to

http://allegro.pl/lozyska-sim-tylny-most-bmw-seria1-seria3-most-188-i6768953180.html

i kogoś kto ci to wymieni, chyba tam ludzie robili i nie narzekali

http://pruszcz-gdanski.lento.pl/naprawa-mostow-napedowych-dyferencjalow-i,1697576.html

Opublikowano

W Pruszczu Gdańskim jest warsztat, który zajmuje się regeneracją dyfrów.

Koszt regeneracji porównywalny do używanych dyfrów, które wcale nie muszą być w dobrym stanie.

Opublikowano
Tak ceny są z kosmosu. Wiem już ze mi w dyfrze wysiadlo łożysko główne atakujące co idzie od wału napedowego. A czy dałoby radę aby jedne wymienić czy się nie opłaca? Sam będę chciał wymienić. I pytanie jak ono dokładnie się nazywa i jaki nr?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dyfer zregenerowalem sam. Znalazłem i zamówiłem zestaw naprawczy w internecie za 600 zł i chociaż mam pewność że będzie dzialac.

Temat zamykam i pozdrawiam :D